29/01/2021

KFC Tielen in een finale op de Heizel, het had zomaar gekund in 1997

Het seizoen 1996-1997, KFC Tielen speelt de halve finale van de Beker van België tegen RSC Anderlecht. Een sprookje is het, het begin van iets moois denken ze in de deelgemeente van Kasterlee. Maar amper een jaar later zou die droom uitdraaien in een nachtmerrie. Al houden ex-spelers Jef Delen en Davy Alentijns fantastische herinneringen over aan dat bekeravontuur. 

Net geen 4000 inwoners telt Tielen. Het bekendste exportproduct uit het Kempense dorp is ongetwijfeld het IJsboerke. En net dat Ijsboerke doet de voetballiefhebbers in de streek eind jaren ’90 dromen. Exact tien jaar duurt de opmars, waarin het klimt van vierde provinciale naar tweede klasse. Als promovendus eindigt geel-blauw als elfde in de stand in het seizoen 1995-1996. Maar de grote investeerder wil meer. Eén van de opkomende talenten in de ploeg is Jef Delen, die vanuit tweede provinciale plots een grote stap voorwaarts zet.

‘Bij mijn komst moesten ze ermee lachen toen ik zei dat ik ooit in eerste klasse wilde voetballen. De belangrijkste tip die ik kreeg van “den IJsboer” (nvdr. Staf Janssens – oprichter van ’t Ijsboerke) om me daarop voor te bereiden had eigenlijk weinig met voetbal te maken. Knip uw haar want met lange haren kan je niet spelen, was zijn advies.’

 

De sterkte van KFC Tielen is een hechte vriendengroep en het volkse karakter van de club. En in die sfeer voelt Delen zich na een aanpassingsperiode vrij snel thuis.  ‘Toen Walter Meeuws kwam, werd ik direct in de ploeg gezet. En dat gaf natuurlijk vertrouwen.’

 

Davy Alentijns, 22 op dat moment, is nog student maar al wel uitgegroeid tot een vaste waarde bij geel-blauw. Tot op de dag van vandaag behoren die momenten tot de mooiste jaren uit zijn carrière. ‘Tielen was een familiale club waar altijd veel supporters & vrijwilligers waren. Later ben ik ook nog met veel spelers van dat elftal naar Geel getrokken.’

In de kwartfinale komt streekgenoot Lierse op bezoek. Dat jaar pakken de Pallieters, met Eric Gerets als trainer, en jongens als Dirk Huysmans, Bob Peeters, Eric Van Meir en Bart De Roover in de ploeg, de landstitel. Maar tegen Tielen bijt geel-zwart in het zand. Twee momenten blijven na bijna 25 jaar nog altijd hangen in het geheugen van Delen en Alentijns.

Die wereldgoal van Smolders is voldoende voor een 2-1 zege. De Tielense trein dendert voort. En de volgende halte is een droomaffiche want uit de pot trekken de Kempenaars, RSCA Anderlecht.

De grote namen bij de Brusselaars, met op dat moment Johan Boskamp als T1 op de bank, zijn onder andere Geert De Vlieger, Walter Baseggio en Pär Zetterberg.

Het stadion van KFC Tielen is te klein voor deze affiche en dus wijkt de club uit naar ’t Kuipje, even verderop in Westerlo. Geen thuisvoordeel dus, maar op enthousiasme maakt het een sterke indruk tegen paars-wit.

BEELDEN: RTV

Ook in het Constant Vanden Stockstadion (nu het Lotto Park) verkopen de jongens van Paul Put hun huid duur. Er wordt maar liefst vijf keer gescoord.

BEELDEN: RTV

Het zou het laatste kunstje worden van de Tielenaars. In 1996 sterft Staf Janssens en daarmee ook de voetbaldroom van KFC Tielen. In 1998 gaat de club failliet. Uit de assen herrijst even later KFC De Kempen. Geel-blauw promoveerde het voorbije seizoen van eerste provinciale naar derde afdeling B.

Tekst: Strahinja Ristovic, beelden:  RTV, interview: © Jef Apers