20/01/2021

Leen (24) startte in volle coronacrisis haar eigen online shop: ‘Uit verveling maakte ik van mijn hobby mijn job’

Desondanks de coronapandemie, lockdowns en economische moeilijkheden kende 2020 meer startende ondernemers dan het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Graydon. De Antwerpse Leen Leblans (24) was een van hen. Zij richtte in augustus vorig jaar haar eigen bedrijfje ‘Vintage Antwerpen’ op, waarmee ze unieke spullen een tweede leven inblaast. ‘Plots puilde mijn appartement uit van vintage meubels en decoratie, maar stoppen met kringwinkelen wilde ik niet.’

Wie af en toe een Antwerpse Kringwinkel binnenspringt, heeft een grote kans de 24-jarige Leen Leblans tegen het lijf te lopen. Naast zelfstandig fotografe en creatief illustrator is Leen ook fervent thriftshopper. Wekelijks schuimt ze Kringwinkels en online tweedehandssites af op zoek naar de meest unieke en waardevolle spullen. Van spiegels, stoelen en kasten tot kaders, schalen en tafels.

Die spullen koos ze eerst zorgvuldig uit om haar eigen appartement mee aan te kleden, maar een ruimte van 70 m2  kan je niet eeuwig blijven vullen. ‘Door corona had ik vorige zomer als fotografe al bijna zes maanden geen job meer’, zegt Leen. ‘Ik lag dag na dag alleen te netflixen in de zetel, dus besloot ik om mijn liefde voor kringwinkelen te vertalen in een eigen zijproject.’ En dat project werd ‘Vintage Antwerpen’, een Instagrampagina waarop Leen haar unieke tweedehandsvondsten verkoopt aan haar intussen 1662 volgers.

Kringen is winnen
Met Vintage Antwerpen wil Leen niet alleen zelf blijven kringwinkelen, maar wil ze ook anderen bewust maken van het belang van tweedehands kopen. ‘Nog te veel spullen worden zomaar weggegooid’, legt ze uit. ‘Sommige mensen willen hun interieur veranderen door een nieuwe set meubels te kopen, terwijl je tweedehands een ruim aanbod vindt voor een kleine prijs.’ Ze vindt het belangrijk die spullen een tweede kans te geven, dus die boodschap wil ze met haar project in stand houden. ‘Zo kan ik eigenhandig spullen een tweede leven inblazen zonder dat heel mijn appartement vol moet staan.’

Bovendien is tweedehands kopen volgens Leen de ideale manier om zeldzame stuks te scoren voor in je interieur. ‘Voor een uniek meubel moet je niet in de Ikea zijn. In een echte antiekwinkel vind je dat wel, maar daar ben je snel veel geld kwijt.’ Tweedehandsshoppen is volgens haar dus de ideale tussenoplossing, maar toch vindt ze dat nog niet genoeg mensen dat doen. ‘Nog te veel winkelaars associëren Kringwinkels met vieze kleren en muffe geuren, terwijl alles daar proper is en de medewerkers extreem vriendelijk zijn. Het zijn een van de aangenaamste plekken om te winkelen’, aldus Leen.

© Leen Leblans
© Leen Leblans

Vintage in opmars
Leen is op het wereldwijde web lang niet de enige die van thriftshoppen haar zaakje heeft gemaakt. Maar dat vindt ze net positief. ‘Wekelijks krijg ik berichten van Instagramgebruikers die er ook recent mee begonnen zijn. Maar ondanks dat grote aantal, krijgen ook zij steeds meer publiek. Dat wil zeggen dat er nog altijd vraag naar is. Hoe meer mensen tweedehands winkelen, hoe meer spullen er worden hergebruikt’, knikt ze bevestigend.

Tot nu toe verkocht Leen vooral spullen aan tieners en twintigers. Dat heeft veel te maken met het doelpubliek van socialemediakanaal Instagram, waarop ze haar vondsten verkoopt. Bovendien lokt haar pagina vooral vrouwen. ‘Ik heb misschien vijf keer een man aan de deur gehad, maar dat was omdat hun vriendin hen gevraagd had of ze iets konden ophalen bij mij.’

Like the sixties
Zo’n drie keer per week plaatst Leen nieuwe items online op haar pagina. Dat kan van alles zijn, maar oude spiegels met gouden randen zijn haar persoonlijke favorieten. Daarnaast trekken meubels in jaren 60- en jaren 70-stijl haar aandacht, alsook decoratieve items waarvan niemand op voorhand wist dat die ze nodig had.

Leen probeert haar spullen altijd in de best mogelijke staat aan te kopen, zodat ze ook meteen weer verkoopsklaar zijn. Dat deed ze in het begin niet, want toen wilde ze versleten meubels het liefst zelf upcyclen: de materialen hergebruiken en er weer iets waardevol van maken. ‘Ik kocht oude kastjes die beschadigd waren, maar door hardnekkige krassen en vlekken kon ik daar vaak niets van maken’, legt ze uit. ‘Daarom koop ik nu mijn spullen het liefst in degelijke staat.’ Die spullen stockeert ze in het gitaaratelier van haar vriend in Hoboken.

© Leen Leblans

Kritiek
Pagina’s zoals die van Leen krijgen op sociale media soms een hele hoop kritiek. Die luidt dat het immoreel is om tweedehandsspullen aan te kopen en door te verkopen aan een verhoogde prijs. Zulke reacties kan Leen begrijpen, maar toch is het voor haar een job die zijn prijs waard is. ‘Mensen betalen om het werk voor hen te doen. Ik kan uren werk steken in spullen zoeken, ophalen en opknappen. Dat is tijd die de koper daar al niet meer aan moet verliezen. Ik maak het op die manier gemakkelijk voor mensen die geïnteresseerd zijn in waardevolle vintage.’

Bovendien is het niet haar bedoeling om er ‘groot geld’ mee te verdienen. ‘Ik doe het in de eerste plaats omdat ik het zelf leuk vind. Dat extraatje per maand is mooi meegenomen.’

Leens grote droom is een eigen vintage winkeltje bezitten in hartje Antwerpen. ‘Voorlopig is dat onbetaalbaar, maar ik wil blijven groeien met mijn Instagrampagina.’ Ze hoopt in de toekomst nog meer bewustwording te creëren rond tweedehands kopen via haar kanaal.

Tekst: Hanne De Vleeschouwer, foto’s: © Leen Leblans