03/01/2021

Luisterpunt helpt kinderen en jongeren met dyslexie lezen

Ongeveer zeven procent van de Vlaamse kinderen en jongeren heeft dyslexie, dat zijn er meer dan 60.000. Met dyslexie is lezen en spellen vaak een hele opgave, maar Luisterpunt zorgt ervoor dat deze kinderen en jongeren met een beetje hulp toch kunnen genieten van een goed boek. 

Luisterpunt is een Vlaamse openbare bibliotheek waar alle mensen met een leesbeperking terecht kunnen. Blinden, slechtzienden, personen met dyslexie, maar ook mensen met reuma of een spierziekte die het moeilijk hebben om een boek vast te houden. Deze speciale bibliotheek biedt lectuur aan in een aangepaste vorm en dat via Daisy-luisterboeken en brailleboeken.

Daisy-boeken

Daisy staat voor Digital Accessible Information System en is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking. Luisterpunt heeft door de jaren heen een hele collectie aangemaakt. Naast volwassenenliteratuur hebben ze ook een grote collectie kinder- en tienerboeken. Populaire boeken zoals de Grijzejager-reeks, Harry Potter en De Zusjes Kriegel kan je allemaal vinden in hun online bibliotheek.

‘Net als bij de papieren versie kan je door het Daisy-luisterboek al eens bladeren’

‘Een van de vele grote voordelen van een Daisy-boek is dat deze luisterboeken de structuur behouden van een normaal papieren boek’, vertelt Diego Anthoons van Luisterpunt. ‘Een Daisy-boek is ook opgebouwd uit hoofdstukken en heeft paginanummers. Zo kan je er, net zoals in een papieren boek, al eens doorbladeren.’

‘Kinderen en jongeren met dyslexie gebruiken Daisy-boeken in combinatie met de gedrukte versie. Ze luisteren naar het verhaal terwijl ze zelf meelezen. Voor hen is het dan ook een groot voordeel dat je de snelheid van die luisterboeken zelf kan aanpassen. Kinderen en jongeren met dyslexie zetten de snelheid vaak wat lager zodat ze op hun eigen tempo kunnen meelezen. Mensen die blind of slechtziend zijn, zijn het gewoon om auditief te verwerken. Zij zullen de snelheid vaak wat hoger zetten.’

Hoe werkt zo een online bibliotheek?

Luisterpunt is een online- en verzendbibliotheek die volledig op afstand werkt. Hierdoor hebben ze tijdens de lockdown niet stilgestaan. Er zijn verschillende manieren om een Daisy-boeken te ontlenen. Zo kan je de luisterboeken op cd thuis toegestuurd krijgen maar bij kinderen en jongeren met dyslexie is de Anderslezen-app het populairst.

‘Met de gratis Anderslezen-app heb je een eigen online boekenplank. De boeken die je op je plank zet kan je zowel streamen als downloaden. Op deze manier kan je dus ook offline luisteren, wanneer je geen wifi hebt. In de app kan je ook de voorleessnelheid aanpassen en door het luisterboek bladeren dankzij de hoofdstukken en paginanummers.’

 

Een hoop voordelen

De combinatie van een Daisy-boek en de gedrukte versie werkt voor kinderen en jongeren met dyslexie heel goed.

‘Via deze methode kunnen ze dezelfde boeken lezen als hun leeftijdsgenoten zonder dyslexie. Hierdoor krijgen ze de mogelijkheid om boeken uit te kiezen op hun eigen emotioneel niveau maar ook op hun eigen intellectueel niveau en dat is dan weer goed voor hun woordenschat en taalontwikkeling. Anders zijn ze vaak beperkt tot de makkelijk-lezen boeken. Door de ondersteuning van een luisterboek kunnen ze ook zelf echt oefenen met lezen’, vertelt Diego Anthoons.

‘Nog een ander groot voordeel is dat hun zelfvertrouwen een enorme boost krijgt. Kinderen en jongeren met dyslexie vinden lezen vaak niet leuk omdat het veel moeite kost. Met Luisterpunt proberen we te tonen dat lezen met een beetje hulp ook leuk kan zijn.’

Luisterpunt voerde de voorbije jaren campagne met ‘Ik haat lezen’ en ze merken dat steeds meer kinderen en jongeren met dyslexie de Daisy-luisterboeken gebruiken. Ook scholen gebruiken steeds meer Daisyboeken via Luisterpunt om hun leerlingen te ondersteunen.

‘Onlangs organiseerden we twee webinars rond lezen met dyslexie. Eentje voor de ouders en eentje voor leerkrachten en begeleiders. Dit was een groot succes dus we zijn blij om te merken dat Luisterpunt steeds gekender wordt’, zegt Diego Anthoons.

Tekst: Dimke Baessens, foto’s: © Sarah Beyens