05/01/2021

Nog op zoek naar een goed voornemen? Koop een huis voor een vluchteling

 

Nog op zoek naar goede voornemens? Koop een huis voor een vluchteling. Zo dachten alleszins Didier Wijnants en zijn buren. Hij en zijn buren zijn één van de initiatiefnemers van De Volle Aflaat. De Volle Aflaat is een Gentse burengroep die hun spaargeld in een huis hebben gestoken. Geen huis voor hun weliswaar, wel een huis voor een erkend Soedanees vluchtelingengezin.

‘Wanneer vluchtelingen een asiel krijgen, hebben ze twee tot drie maanden de tijd om op zoek te gaan naar woning. Die zoektocht naar een woning bij vluchtelingen verloopt als maar moeilijker. Niet alleen omdat de prijzen omhooggaan, ook omdat discriminatie nog steeds één van de grote factoren is’, aldus Wijnants. Daar wilde de Gentse burengroep iets aan doen.

 

In 2019 kwam het idee om een huis te kopen voor een vluchtelingengezin. Voor die samenwerking zijn ze met Wooncoop en vzw Hand-in-Hand aan de slag gegaan. Vzw Hand-in-Hand werkt nauw samen met vluchtelingen en weet ook waar de nood het hoogst is. De Gentse vzw hielp onder andere ook met het zoeken naar het juiste gezin, om de woning aan te verhuren. Wooncoop bekeek vooral het financiële plaatje. Zij hielpen mee met de zoektocht naar mogelijke aandeelhouders. Dat verliep onder andere door een investeringsbelofte. ‘Je zoekt naar mensen die geïnteresseerd zijn, belooft hen dat het project er komt en zij doen hun investering. Enkel door die investeringsbelofte hadden we in mei 2020 al 45.000 euro en konden we op zoek gaan naar een woning.’ Aangezien het een bureninitiatief is, was het ook de bedoeling om een huis in de wijk te vinden. Dat is gelukt. In februari verhuist het gezin naar de woning.

 

Personal touch

Er bestaan al verschillende organisaties die gelijkaardige dingen doen. Verder zijn er ook mensen die het op zichzelf doen en dat zien als een tweede inkomstenbron. Wat De Volle Aflaat uniek maakt, is het sensibiliseringsgevoel en het welkomstgevoel dat aan het gezin gegeven wordt. ‘Vanaf dat het gezin in onze wijk komt wonen, is het de bedoeling dat wij hen echt gaan ontvangen. We helpen hen met de administratie, bieden taalcursussen aan, enzovoort. We willen hen echt welkom heten, niet alleen door hun huis te betalen maar ook door hen te helpen integreren. Zonder ons op te dringen uiteraard, maar we zijn wel altijd beschikbaar.’

 

Structurele fout

‘Wij kijken enorm uit naar dit project en hebben er veel zin in, alleen is het jammer dat de overheid hier niet op inspeelt. Dat wijst enkel op structurele fouten binnen de politiek’, zegt Didier Wijnants. Al is er volgens hem wel verbetering op lokaal gebied. De stad Gent is onder andere wel op de goede weg. Op federaal en Vlaams niveau mist hij heel wat inspanningen. ‘Discriminatie is nog steeds één van de grootste factoren die aanwezig is in de verkoop van huizen. Verder zit er ook een fout bij de verhuur van sociale woningen. Om een sociale woning te bemachtigen moet je op een wachtlijst staan. Op die wachtlijst staan, kan soms jaren duren. Als een vluchteling asiel heeft gekregen, heeft die twee tot drie maanden tijd om een woning te zoeken. Die tijdspanne is veel te kort.’

‘We leven in een doorgeschoten kapitalistische maatschappij. Wie geld heeft, kan nog meer geld maken. Ook dat is een structurele fout en daarom sta ik achter de initiatieven van Wooncoop. Dat initiatief probeert de vastgoed terug betaalbaar te maken en uit de speculatieve sfeer te halen. Dat is echt nodig.’

 

Verhuisdag

Op 9 december krijgen de buren de sleutel en beginnen ze aan de inrichting. Een kleine ploeg mensen komen dan samen om het huis op te knappen. In februari komt het gezin in het huis wonen. ‘Ondertussen is het in de woonwijk wel geweten dat er een gezin komt. Mensen zijn eigenlijk spontaan met meubels gekomen om mee het huis in te richten. Er komen ook mensen die de elektro, technica en dergelijke komen checken. Dat doet ons heel veel plezier.’

De burengroep wil vooral andere buurtgroepen inspireren. Ze hopen dat het initiatief wordt opgepakt en dat er andere buren ook aan de slag gaan. ‘Ik zie zeker op lange termijn en op grote schaal een project dat heel wat vluchtelingen kan helpen. Het is meer dan een sociaal probleem, het is een humanitaire actie. En het zou fijn zijn, mochten er over heel België woonwijken of burengroepen zijn die hier aan mee doen.’

Tekst: Lies Verburgh, foto: Viktor Mogilat op Unsplash