06/01/2021

Stijn Van Damme: ‘De ballentrekkers die we aanhebben is vaak het enige wat mensen weten over waterpolo’

Is joggen jouw ding niet? Te weinig actie? Te weinig voldoening? Geen nood, er zijn genoeg sporten die deze verlangens wel kunnen invullen, waterpolo bijvoorbeeld.

We kennen het allemaal wel, een overenthousiaste animator op een all-invakantie die volop zoekende is naar deelnemers voor een potje waterpolo. Voor de meeste Belgen is dit de enige keer dat ze met de sport in contact komen. Toch is het een ideale sport voor wie nood heeft aan een intensieve training. Want door het zwemmen train je haast elke spier in je lichaam. Geen paniek, door de opwaartse druk in het water krijgen blessures ook geen kans. Bovendien zorgt de weerstand in het water dan weer voor een hogere vetverbranding. Als laatste staat het ook als een paal boven water dat het groepsgevoel een gunstig effect heeft op je mentale welzijn.

Maar in ons land is het gewoon niet zo populair. Probeer maar eens een uitzending van een waterpolotoernooi te vinden op onze televisiezenders, een onbegonnen werk. Desondanks onze bedroevende interesse voor de sport is het bij onze noorderburen wel een groter succes. Maar de sport is pas echt razend populair in Zuid- en Oost-Europa. In landen als Kroatië en Montenegro vinden er jaarlijks tal van wedstrijden plaats en is het enthousiasme rond de sport zeer groot. En dat is maar goed ook, want het is een prachtige sport.

‘Eén van de leukste dingen aan sport vind ik het sociaal contact’

De jonge Vlaming die in de ban raakte van deze nagenoeg onbekende sport neemt je mee in de intrigerende wereld van het waterpolo. Als snel blijkt dat het geen grote onemanshow is, maar wel een ploegsport. Het team vormt het kloppend hart en motiveert elke waterpoloër om het beste van zichzelf te geven.

Krijg je al kriebels om in het water te duiken? Dan is een goed uithoudingsvermogen zeker een must. Want waterpolo is nu eenmaal een uitermate zware sport. De inspanning die je als speler moet leveren tijdens de wedstrijden wordt vaak onderschat. Stijn legt uit hoe de trainingen exact verlopen en wat er wordt verwacht van een waterpoloër. Hij geeft toe dat hij een enorme hekel had aan het zwemmen zelf. Toch vind hij dit een essentieel onderdeel van de training want een waterpolospeler moet volgens hem zeer krachtig kunnen zwemmen.

Agressie

Waterpolo wordt weleens als een agressieve sport beschreven en bekeken. Het is uiteraard niet de bedoeling om anderen te verwonden maar zoals in elke ploegsport is het soms onvermijdelijk. Er gebeuren ook natuurlijk heel wat dingen onder water die de twee scheidsrechters niet kunnen zien.

‘Een vriend van mij kwam boven water en zijn wenkbrauw hing er helemaal af’

Gelukkig is het niet dagelijkse kost en vallen de meeste verwondingen wel mee. Sinds kort treden de scheidsrechters sneller op aangezien er de laatste jaren meer incidenten plaatsvonden.

Waterpolo? No thanks!

Terwijl Stijns vrienden zweren bij voetbal en andere traditionele sporten, liet hij zich verleiden door waterpolo, een sport die maar weinig Vlaamse jongeren prikkelt. Waterpolo vraagt veel inspanningen en opofferingen. De clubs schieten niet als paddenstoelen uit de grond en het is al helemaal geen sport waar geld mee te verdienen valt. Het lage aantal spelers zorgt er dan ook voor dat clubs creatief moeten zijn in het vormen van ploegen en het spelen van matchen. Ze zijn noodgedwongen om wedstrijden te spelen over het hele land.

Problematiek

Dat geld een moeilijkheid vormt binnen het waterpolo is geen complete verrassing. Het is een struikelblok voor veel sporten die niet zo populair zijn. Al het advertentiegeld in België gaat immers naar sporten als voetbal, tennis en wielrennen. De wedstrijden van deze sporten kunnen steeds rekenen op een groot aantal toeschouwers en kijkcijfers, wat deze sporten interessanter maakt voor sponsors. Bij waterpolowedstrijden is er namelijk geen geduw voor de front row en zijn er haast geen uitzendingen. Bij wedstrijden die ver worden gespeeld is de buschauffeur vaak de enige supporter.

Bovendien zijn er ook geen talloze opties voor sponsoring. Bij waterpolo worden er geen truitjes gedragen waardoor een spandoek naast het zwembad vaak de enige optie is.

Helaas is de infrastructuur een tweede probleemgeval in ons land. Er zijn in België maar weinig zwembaden die werkelijk geschikt zijn om waterpolo in te spelen. Het is vooral belangrijk dat de bodem kan zakken, dit is bij heel wat zwembaden vandaag de dag nog niet mogelijk. Dit brengt heel wat frustraties met zich mee want een wedstrijd spelen in gewone baden is niet evident.

Hou je ervan om te sporten in het water? Of ben je gewoon graag origineel? Dan is waterpolo misschien wel iets voor jou. De onbekende en onderschatte sport kan in ons land wel wat nieuwe leden gebruiken. Hoe Stijn de problematiek in België zou aanpakken hoor je hier.

België bengelt onderaan de ranglijst

De sport ademt geschiedenis. Het voormalige watervoetbal werd in 1877 in het leven geroepen door de Schot William Wilson. Hij stelde zelf enkele regels op en werd zo de grondlegger van de sport. Vanaf 1885 erkende de Swimming Association of Great Britain, het huidige British Swimming, het spel waarna de spelregels, die gebaseerd waren op die van Wilson, werden vastgelegd. Ondertussen is de sport wereldwijd verspreid. Toch is het volgens Stijn niet overal even populair.

Gemis

Stijn dacht tijdens het gesprek terug aan al zijn mooie jaren bij het waterpoloteam. Het deed hem terugdenken aan momenten die een lach op zijn gezicht toverden. Het deed hem reflecteren over de sport en zijn diepe passie ervoor. Toen het juiste moment daar was vroeg ik aarzelend of hij de sport niet terug een kans wilde geven.

Tekst: Ellen Tavernier, foto’s: © Jentl De Vos & Matthias Onbekent