Kweekkast
04/01/2021

Urban jungle in de maak: planten stekken

Regendruppels tegen het raam, koude wind en een grijze lucht. Na een aantal dagen in huis hebben we vaak nood aan een moment zonder schermen. Eens een keertje weg van Zoom, Netflix of Instagram. Bang om in een zwart gat te vallen? Dan hebben we goed nieuws voor jou. Plantjes stekken blijkt een ideale bezigheid. 

Het weer is wat het is: koud en nat. Daar valt helaas niets aan te veranderen. Het nodigt ons niet meteen uit om buiten te komen dus belanden we al snel in de sofa. Toch vinden ook heel wat mensen de weg naar het bos. Herinner je nog die eerste lockdown in maart waarin we massaal buiten kwamen en genoten van de natuur? We leerden de schoonheid van onze streek kennen en putten kracht uit de kleine dingen. Misschien lijken die herinneringen wel ver weg maar na de winter komt… Inderdaad… opnieuw de lente.

Groene cadeautjes

Gebruik deze donkere dagen om je perfect voor te bereiden op de periode van hoop en nieuw leven die na de winter komt. Hou het niet bij het ijverig samenstellen van Pinterestborden voor de urban jungle van je dromen maar begin er gewoon aan. Dit kan je bijvoorbeeld doen door plantjes te stekken. Je kan op die manier je eigen plantjes zelf vermeerderen. Zo hoef je niet steeds nieuwe planten te kopen want je kan ze gewoon thuis kweken. Wanneer je in de winter start met kweken kan je in de lente trots jouw nieuwe ‘baby’s’ uitplanten of verpotten. Of je kan een stekje van je eigen plant cadeau geven aan een vriend of vriendin die je gemist hebt tijdens lockdown. Als dat geen voldoening geeft!

Zie je zo’n projectje wel zitten maar heb je geen groene vingers? Geen probleem, stekken is makkelijk. Het enige wat je nodig hebt is wat stekgrond, een potje en een portie geduld.

Aanstekelijke plantenliefde

Want geef nu toe wie wil er geen kamer vol leuke planten? De hype prikkelt heel wat jongeren want ze vrolijken de ruimte op en je kan er creatief mee aan de slag. Helaas zijn planten niet goedkoop, de prijzen van enkele soorten kunnen al snel hoog oplopen. En we hebben tenslotte niet allemaal de skills van Bartel Van Riet, soms loopt het nu eenmaal mis met een plantje. Gelukkig heb je dan het alternatief om te stekken. Wanneer de plant het dan niet haalt heb je geen geld verloren. Bovendien krijg je dubbel zo veel voldoening van een eigen plantje te stekken.

 

Stekkken voor dummies

Kom je als je gaat wandelen heel wat leuke planten tegen? Of heb je je oog laten vallen op een prachtige plant in de huiskamer van je knuffelcontact? Neem er dan (stiekem) een stekje van en ga er mee aan de slag. Stekken of vermeerderen doe je door een gezonde stek af te snijden van een bestaande plant. Je kan heel wat verschillende planten stekken en binnen het stekken zelf heb je nog verschillende methodes om tewerk te gaan. Hier staan twee makkelijke methodes die haast niet kunnen mislopen.

1 In de aarde

  • Snij een stekje af van de moederplant. Sommige planten maken zelf stekken aan, denk maar aan de populaire pannenkoekenplant of de graslelie. Deze zijn zeer makkelijk om mee te starten. Het snijden doe je best met een snoeischaar om de moederplant zo weinig mogelijk te beschadigen. Als je dit niet in huis hebt kan je ook een gewone schaar gebruiken. Vervolgens haal je de onderste blaadjes er af.

  • Vul wat potjes met stekgrond. Deze herken je aan de witte bolletjes in de aarde. Gewone potgrond is ook een optie maar houdt meer vocht vast.

 

  • Tip: bij het kiezen van een potje kan je best gaan voor een aardewerken versie. Deze warmen op in de zon en geven de warmte af aan de wortels.

 

  • Wil je te werk gaan als een echte professional? Gebruik dan stekpoeder, dit bevordert de wortelgroei. Wanneer je nog niet weet of stekken je ding is of je niet wil raken aan je studentenbudget kan je ook kiezen voor een alternatief. Zo blijkt ook honing ideaal om wortelgroei te bevorderen. Dop de uiteinden van je stekjes in de honing voor je ze in de aarde steekt.

 

  • Zet de stekjes op een lichte en warme plaats. Stek je in de zomer? Zet de stekjes dan zeker niet in de volle zon. Hierdoor verbranden ze en ben je terug naar af.

 

  • Geef ze voldoende water maar ook niet te veel. Hou de stekgrond vochtig en laat deze niet uitdrogen. Een mini-serre of een zak over de stekjes helpen goed om het vochtig te houden.

 

  • Na vier of vijf weken kan je voorzichtig eens kijken of je stekjes al wortels hebben gekregen.

 

  • Wacht lang genoeg om ze te verpotten naar een grotere pot zodat ze zeker overleven.

2 Wortelpracht in het water

Je kan ook heel wat planten vermeerderen door aan waterstekken te doen. De graslelie leent zich hier het best voor. Deze plant maakt zelf stekken aan die je vlot van de moederplant kan plukken.

Als je een stek in een potje met water zet maakt die zelf wortels aan. Na enkele weken is je potje met water al gauw gevuld met wortels. Wanneer de plant genoeg wortels heeft kan je deze uitplanten. Om zich aan te passen aan de potgrond hou je deze in de eerste dagen best vochtig.

Hydroponie

Misschien heb je het al zien verschijnen op Pinterest of Instagram, je kan ook aan hydroponie doen.  Zo kan je je plant laten verder groeien in je mooiste vaas. Super hip en trendy. Het is trouwens heel makkelijk, zo vergeet je je plantjes nooit meer water te geven. Het kan zowel met volwassen planten als stekjes. Let wel op dat enkel de wortels het water raken. Het enige wat je nog moet doen is het water regelmatig verversen.

Tekst en foto’s: © Ellen Tavernier