23/02/2021

De Strijdplank: initiatief ijvert voor veilige heropening horeca

De strijdplank: een nieuw initiatief om de overheid te tonen dat de horeca terug open kan gaan op een veilige manier. Afgelopen weekend werd al duidelijk dat mensen nood hebben aan sociaal contact, maar toen gebeurde dat niet op de meest veilige manier.

Silke Wossmann (24), een Antwerps studente, wil met De Strijdplank duidelijk maken dat Vlaanderen terug nood heeft aan verbondenheid. Dat wil ze bereiken door middel van iets unieks. De bedoeling is dat mensen massaal hun strijkplank buitenzetten en met maximaal vier personen daar een drankje aan nuttigen. Zo worden er geen coronamaatregelen geschonden. Silke benadrukt dat niemand de openbare weg mag versperren en er geen rellen mogen ontstaan.

De actie gaat verder dan het pleiten voor de heropening van een ‘veilige’ horeca. Het gaat ook over maatregelen die creatiever kunnen en ervoor zorgen dat mensen terug uit hun put kunnen kruipen. Vooruitzichten die volgens Silke enorm belangrijk zijn voor ieders mentale gezondheid.

#DESTRIJDPLANK
Voor wie de dubbele standaard beu is en geen logica ziet
Voor wie elke nacht al dromend van een terrasje geniet
Voor wie de kapper niet de ultieme oplossing vindt
Voor wie een overvolle Meir niet zint

Voor wie meer nodig heeft om te (over)leven
Voor wie weet dat de één niet boven de ander is verheven
Voor wie vandaag in plaats van morgen
dialoog en perspectief wil
Voor wie ontspannen in de buitenlucht
weer durft kijken door een roze bril

Voor wie naast een koffie op een tafeltje
graag een boekje in de zon leest
Voor wie om een luchtig babbeltje
en verdiende fooi geeft
Voor wie best voor zichzelf zorgen kan
toch aan ruggensteun soms nood heeft
concertzalen, cafés en restaurants,
sociaal contact, cultuur en festivals
Voor ons tezamen bovenal
voor ons mentaal welzijn nog het meest

©Silke Wossmann

 

Tekst: Arnaud De Martelaere, foto: ©Nathalie Bevers