25/02/2021

Safer Cities: Gent brengt seksuele intimidatie in kaart

In de stad Gent kan je vanaf nu op een kaart aanduiden waar jij je als jongere niet veilig voelt. Het gemeentebestuur van de stad gaat hiervoor in zee met Plan International en de Europese Commissie voor het project Safer Cities. Jongeren, maar ook volwassenen kunnen via de site van Safer Cities aanduiden waar ze zich in de stad onveilig voelen of al nare ontmoetingen hebben gehad. Aan het einde van het project gaat een groep jongeren aan de slag met de resultaten om zo een veiligere stadsomgeving te creëren.

Seksuele intimidatie vormt nog steeds een groot probleem in ons land. In 2019 kwamen er 3.836 meldingen van aanranding en bijna evenveel meldingen van verkrachting binnen bij de politie. Opvallend is dat jongeren er het vaakst mee geconfronteerd worden. Uit onderzoek van Plan International blijkt dat 91 procent van alle vrouwen tussen 16 en 24 jaar ooit al slachtoffer was van seksuele intimidatie. Bij mannen was dit 28 procent.

Daarom focust het project van Safer Cities zich vooral op jongeren en jonge vrouwen in het bijzonder. Via de kaart kunnen ze aanduiden waar in de stad ze zich eerder niet veilig voelden. Dit brengt onveilige ervaringen onder de aandacht zodat inwoners en bezoekers dit in de toekomst kunnen vermijden.

‘De strijd tegen seksueel geweld prioriteren is een terechte beslissing. De stad Gent wil iedereen de kans geven om zich te kunnen ontplooien’

– Heidi Rombouts, Nationaal directeur van Plan International

Na afloop van dit project eind augustus gaat een groep van Gentse vijftien jongeren uit het jongerentraject Champions of Change met de uitslag aan het werk. Zij zullen een ambassadeursrol aannemen bij de stad en ook aanbevelingen doen om de stad een veiligere plek te maken in de vorm van een actieplan. Plan International is erg tevreden met de keuze van de Stad Gent om deel te nemen aan het project. ‘De strijd tegen seksueel geweld prioriteren is een terechte beslissing. De stad Gent wil iedereen de kans geven om zich te kunnen ontplooien’, zegt Heidi Rombouts, Nationaal directeur van Plan International. Ook andere steden zoals Antwerpen, Brussel en Charleroi stapten eerder al mee in dit project.

Tekst: Fee Dubois, foto: Francesco Ungaro via Unsplash