25/03/2021

Brengt opening op 1 mei hoop voor Leuvense studentencafés? ‘Voor ons zal het te laat zijn vrees ik’

Na vijf maanden sluiting heeft de Veiligheidsraad op de persconferentie van 5 maart aangekondigd dat de horeca op 1 mei weer kan openen. Het goede nieuws komt twee weken na de voorstelling van het Safe Spring-plan van Horeca Vlaanderen. Niet op 1 april, maar op 1 mei zullen de horecazaken hun deuren weer openen. Is 1 mei de laatste strohalm van studentencafés?  ‘Met voorlopige openingen of tafeltjes die ver uit elkaar staan zijn we als danscafé niet veel’, aldus Thomas Anthoni, zaakvoerder van MAXIM’O en Rumba & Co.

Als de cijfers het toelaten en de vaccinatiecampagne verloopt zoals verwacht, kan de horeca op 1 mei weer openen. Op 25 februari stelde Horeca Vlaanderen het Safe Spring-plan voor om de horeca al op 1 april te kunnen heropenen.  Het plan hield in dat het personeel FFP2-maskers moet dragen, een meter en half afstand tussen tafels en klanten moeten contactgegevens achterlaten. De Veiligheidsraad moest beslissen of ze dit plan op 1 april zouden invoeren. Thomas Anthoni, zaakvoerder van twee Leuvense studentencafés, had geen goed gevoel bij het plan van Horeca Vlaanderen: ‘Na maandenlang smeken om perspectief werd er vaak niet eens iets gezegd over de horeca tijdens persconferenties. Het zou me verbazen als ze dit gaan overnemen, maar mocht het wel zo zijn, des te beter.’ Nu komt de Veiligheidsraad toch met perspectief voor horecazaken.

 Precoronatijdperk

Restaurants hebben de mogelijkheid om te werken met een take-away concept. Voor studentencafés die in een precoronatijdperk winst haalden uit feestjes, is dat niet vanzelfsprekend. ‘Momenteel zijn we volledig gesloten. We hebben tijdens de eerste lockdown wel wat drankkaarten verkocht, maar dat stelde niet veel voor’, legt Anthoni uit.

De opening op 1 mei kan horecazaken weer perspectief bieden. Voor studentencafés is het niet evident om hun zaken te kunnen openen met beperkte maatregelen: ‘We hebben een tuinterras dat we kunnen gebruiken, maar natuurlijk enkel bij mooi weer. Verder zetten we enkele tafeltjes op de dansvloer. Om rendabel te zijn moeten we goed vol kunnen zitten en moet er lang gefeest worden, zodat de klanten veel kunnen consumeren.’

Studentencafés halen hun opbrengsten uit feestjes die ervoor zorgen dat de zaken goed gevuld zijn. ‘Wanneer het terug mag, zullen er genoeg mensen zijn die willen feesten, daar twijfel ik niet aan. Voor ons zal het te laat zijn, vrees ik’, besluit zaakvoerder Anthoni. Op 5 maart kondigde MAXIM’O via zijn Facebookpagina immers aan dat het op 1 mei zijn deuren niet meer zal kunnen openen.

 Op café

Het is duidelijk dat studentencafés hun feestvierders missen. Dat geldt ook omgekeerd. Lore Zanardi, studente Sociologie aan de KU Leuven, snakt ernaar om samen met haar vrienden uit te gaan. ‘Ik zie mijn vrienden ook veel minder dan vroeger. Ik hoor overal hetzelfde verhaal, namelijk dat mensen het beu zijn en terug dingen nodig hebben om naar uit te kijken, zoals een feestje met vrienden’, zegt de studente. Lore werpt een positieve blik op de heropening van de horeca: ‘Elke vorm van ontspanning is welkom. Ik zou het al heel leuk vinden om gewoon met mensen op café te gaan.’

 

Tekst: Amber De Pau, foto: Michiel Jelijs via flickr(CC BY 2.0)