04/03/2021

Het Kunstuur: een unieke tentoonstelling met verhalen van bekende Vlamingen

Wil jij een tentoonstelling zien waar de beleving centraal staat, maar heb je weinig tijd? Dan is ‘Het Kunstuur’ in de Heilige Geestkapel in Mechelen iets voor jou. Dit unieke project van broers Hans en Joost Bourlon duurt exact één uur. Tijdens de tentoonstelling worden Belgische schilderijen uit de periode 1880-1950 gecombineerd met speciale verlichting, muziek van Dirk Brossé en verhalen van bekende en minder bekende Vlamingen.

De tentoonstelling ‘Het Kunstuur’ heeft veel troeven in handen om zowel kunstkenners als leken te kunnen bekoren. Ten eerste heeft het met de Heilige Geestkapel een prachtige historische locatie in het centrum van Mechelen. Daarnaast heeft het enkele topwerken van bekende Belgische kunstenaars kunnen strikken: werken van James Ensor, Gustave Van De Woestyne en Constant Permeke, om er maar een paar te noemen. Meer dan de helft van deze schilderijen komen uit privécollecties en zijn nog maar zelden vertoond aan het grote publiek. Maar de grootste troef is toch de unieke sfeer, meent medebedenker Joost Bourlon.

‘Om de twintig minuten kunnen maximum 6 personen de tentoonstelling starten’, vertelt Bourlon. ‘Dat zorgt voor een intieme beleving. Elk schilderij wordt één voor één belicht en via een koptelefoon hoor je de verhalen op de tonen van de muziek van Dirk Brossé. Elk muziekstuk en elke noot is door Dirk uitgekozen in functie van wat er te zien en te horen valt. De tentoonstelling is dus een totaalbeleving van kunst, belichting, muziek en verhaalvertelling.’

Een belangrijk aspect van de beleving zijn natuurlijk de verhalen van de bekende of minder bekende Vlamingen. Zij worden naast het bijpassende werk geprojecteerd en vertellen een verhaal dat gemiddeld één minuut en twintig seconden duurt. Elk van de vertellers heeft een connectie met de kunstenaar of het kunstwerk. Dat kan een familiale band zijn, zoals Mark Uytterhoeven die de kleinzoon van Prosper De Troyer is, maar evengoed een toevalligheid zoals Arno die in hetzelfde jaar geboren is als James Ensor gestorven is. Enkele andere bekende namen die verhalen vertellen zijn: Élodie Ouédraogo, Wim Opbrouck, Marc Van Ranst, Dirk De Wachter en Jill Peeters.

Bourlon hoopt via deze sfeervolle tentoonstelling meer mensen en vooral ook jongeren warm te maken voor onze Belgische kunst: ‘Je moet je voor deze tentoonstelling openstellen. Er zullen zeker mensen zijn die, tegen hun verwachtingen in, de kunst toch zullen appreciëren. Viktor Verhulst was zo’n voorbeeld. Hij zei vooraf dat hij niets had met deze kunst. Hij is dan komen kijken en achteraf hebben we nog lang nagepraat over een kunstenaar die hem toch begeesterd heeft. Daarvoor doen we het: we hopen dat mensen na deze tentoonstelling meer willen zien van onze Belgische kunstenaars.’

De tentoonstelling loopt nog tot 30 september 2021. Meer informatie kan je vinden op de site van Het Kunstuur. Tickets kosten afhankelijk van het uur en de dag van je bezoek 10, 12 of 14 euro. Reserveren is verplicht.

Tekst: Liam Verbinnen, foto: © Liam Verbinnen