24/03/2021

Mind Matters Marathon zamelt geld in voor jongeren met psychische problemen

Op zestien mei lopen alle deelnemers van Mind Matters Marathon virtueel samen. Zo zamelen ze geld in voor Fonds Geestelijke Gezondheid bij kinderen en jongeren en OverKop Tienen.  ‘Niets relevanter en actueler dan de mentale gezondheid van jongeren’, zegt Jonas De Kerf, initiatiefnemer van het evenement. 

‘Tijdens de eerste lockdown ben ik beginnen met lopen’, zegt De Kerf. ‘Ik volgde een loopschema van twaalf weken. Dat heeft mij heel hard geholpen om door de eerste lockdown te raken. Maar toen kwam de tweede klap. Ik wou al heel lang iets doen voor het goede doel, dus dacht ik: waarom combineer ik deze twee dingen niet? Als ik ga lopen en geld inzamel voor een goed doel, waarom probeer ik dan niet zo veel mogelijk mensen te bereiken om nog meer geld bijeen te brengen? Dan helpen we zowel degene die meedoen door structuur te brengen in deze moeilijke tijd én een goed doel.’

©Raphaël Vercruyssen

De goede doelen 

Fonds Geestelijke Gezondheid bij kinderen en jongeren en OverKop Tienen zijn de twee goede doelen waarvoor Mind Matters Marathon geld inzamelt. Ze richten zich beide op de mentale gezondheid van kinderen en jongeren. In het OverKop-huis kan je gewoon binnenstappen als je nood hebt aan een babbel. Als je liever niet langs gaat, kan je online met een medewerker chatten. In elke Vlaamse provincie is er één OverKop-huis. Het Fonds Geestelijke Gezondheid ondersteunt de afdelingen kinder- en jeugdpsychiatrie van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je kan op twee manieren meelopen, anoniem of publiek. Als je publiekelijk meedoet, komt jouw profiel op de website. Dat profiel deel je met mensen die je kunnen sponsoren. ‘Het motiveert de loper en je draagt bij tot het goede doel. Sponsoren is vrijblijvend, het mag geen drempel zijn voor lopers die willen meedoen’, aldus De Kerf. Op dit moment hebben 1.200 mensen zich ingeschreven en is er 15.000 euro verzameld.

Iedereen is welkom

‘Mind Matters Marathon staat open voor iedereen. We trekken grotendeels jongeren aan, omdat we vooral reclame maken op sociale media. Maar er lopen ook heel wat volwassenen mee. Hoe meer mensen, hoe beter. Het is een nieuw concept, vijftien weken samen lopen, de Instagrampagina, Strava, onze Facebookgroep en de filmpjes die we maken. Het virtuele loopevenement de dag zelf vinden we minder belangrijk. Bij ons draait het rond de community, structuur, het gevoel van ergens bij te horen en in beweging te blijven. We hebben een Facebookgroep met alle deelnemers. Elke week werken we rond een ander thema, blessurevrij lopen bijvoorbeeld, we maakten een video met een kinesist die tips gaf en deelde die in de Facebookgroep.’ 

©Louka Van Aelst

Louka Van Aelst (20) traint samen met zes vriendinnen om in mei samen 21 km te bereiken. ‘We zijn allemaal sportief geworden tijdens de coronacrisis. Iedereen heeft Strava aangemaakt, dat is super want dan zien we van elkaar wie wanneer loopt en dat geeft motivatie om zelf ook je loopschoenen aan te trekken. Je moet wel altijd gaan lopen, zelfs als het regent of sneeuwt. Als je een week niet traint, voel je dat meteen Zonder Mind Matters Marathon zou ik dat niet doen. Zelfs toen het zo hard sneeuwde bleef ik mijn schema volhouden. Twee loopbroeken, drie truien en weg was ik. In het begin had ik vaak steken in mijn zij en pijn in mijn longen. Maar dat is nu allemaal over, mijn conditie is perfect in orde. Ik vind het een leuk initiatief. Door de coronacrisis heb ik helemaal geen vooruitzichten meer, niks om naar uit te kijken en dit is echt een doel dat ik wil bereiken.’

‘Je kan je nog altijd inschrijven. Zelfs als je de ochtend van zestien mei nog wilt meedoen. Belangrijk is wel dat je realistisch blijft. Je kan bijvoorbeeld geen marathon lopen op negen weken’, laat De Kerf weten.

Wil jij ook nog meelopen? Of het goede doel sponsoren? Neem dan een kijkje op de website van Mind Matters Marathon

 

Tekst: Helena Van Lierop, foto: Boardx