18/03/2021

Protest tegen de avondklok met hashtag #fokdeklok: ‘Volksgezondheid beschermen en grondrechten respecteren gaan hand in hand’

België zit ondertussen meer dan 150 dagen met een avondklok. Dat is al veel te lang volgens studenten Wout Van Overmeire (23) en Joris Nitelet (18). Met een petitie bij het federale parlement en een digitale teller willen ze hun stem laten horen. ‘We willen geen versoepeling, maar een correctie’, aldus Nitelet.

Op 17 oktober 2020 besliste het Overlegcomité om een avondklok in te voeren om het stijgende aantal besmettingen een halt toe te roepen. In Brussel gaat die om 22.00 uur in en duurt hij tot 6.00 uur. In Vlaanderen is het een nachtklok, omdat die om middernacht start en om 5.00 uur eindigt. Toen werd dit nog beschouwd als een tijdelijke maatregel, maar 5 maanden later is de klok nog altijd van kracht. 

‘Dat we na middernacht toch niet buiten komen is een non-argument’ – Joris Nitelet (18)

De meningen rond het nut en onnut van de avondklok zijn verdeeld. Sommigen willen er zo snel mogelijk vanaf, anderen zien hem nog liefst een lange tijd gelden. Die laatste groep vindt de maatregel handig om de orde zo te kunnen handhaven, maar dat mag niet de mentaliteit zijn volgens student en bestuurslid van het Vlaams Jeugd Parlement Joris Nitelet: ‘Het is niet omdat de politie zo makkelijker kan controleren dat we daarom grondrechten kunnen inperken. Dat we na middernacht toch niet buiten komen is nog zo’n non-argument.’

© Shauny Bronders

Disproportioneel

Om zijn stem te laten horen, startte Nitelet met een petitie bij de Kamer van volksvertegenwoordigers om een debat rond de avondklok te eisen. Al zal dat door het kleine aantal handtekeningen nog niet voor direct zijn. De petitie werd na het laatste overlegcomité opgepikt door medestudent Chemie Wout Van Overmeire die een website, genaamd fokdeklok, lanceerde met een teller en een link naar de petitie. ‘Dit is niet leuk voor jongeren en studenten. Daarnaast begint het redelijk disproportioneel te worden.’ De twee studenten verspreiden hun boodschap vooral op het socialmediaplatform twitter.

Voor beiden moet het samenscholingsverbod als handhavingsmaatregel volstaan. ‘Zo heb je wel de vrijheid om na twaalf uur op straat te komen. Het is voor mij geen versoepeling, maar een correctie’, aldus Nitelet. Ook het nutvan de avondklok trekken ze in twijfel. ‘Als studenten willen feesten dan doen ze dat. Op een bepaald moment duwt het zelfs mensen naar binnen.’

‘Het gaat waarschijnlijk in dovemansoren vallen, maar voor veel studenten is dit de maatregel te veel’ – Wout Van Overmeire (23)

De studenten blijven wel realistisch en vrezen dat de avondklok nog een hele tijd van kracht zal blijven: ‘Onze actie gaat waarschijnlijk in dovemansoren vallen, maar voor veel studenten is dit de maatregel te veel.’ Toch blijft Van Overmeire optimistisch: ‘De volksgezondheid beschermen en de grondrechten respecteren gaan hand in hand. Het is een en-en-verhaal, geen of-of.’

© Wout Van Overmeire

Eerder protest

Het is niet de eerste keer dat jongeren hun stem laten horen over het thema. Op 24 februari vroegen de Vlaamse jongerenpartijen Jong VLD, Jong Groen, Jong N-VA, Jong CD&V en Jongsocialisten de afschaffing van de avondklok. De week daarvoor lanceerde Vlaams Belang Jongeren een internetpetitie die ondertussen meer dan 24.000 handtekeningen heeft.  

Bij enkele moederpartijen was er ook al wrevel over de avondklok. Vooral N-VA en de liberale partijen, MR en Open VLD, voelden zich hier oncomfortabel bij en wilde een grondig debat over de kwestie. Sommige politiekers hadden ook al een afschaffing voorgesteld. Vooral MR-voorzitter George Louis Bouchez werkte zich in de spotlights als grootste tegenstander van het verbod om in de nacht buiten te komen.

Normaal ging het Overlegcomité op 26 maart over de avondklok discussiëren, maar dat comité komt deze vrijdag al samen vanwege de slechte coronacijfers. De afschaffing van de avondklok zal dus waarschijnlijk nog niet voor direct zijn. 

 

Tekst: Igor Bulcke, foto: Joran Quinten via Unsplash