29/03/2021

Radioprogramma ‘Power Talk’ zet ondernemende vrouwen in de kijker

Power Talk is een radioprogramma waarin wekelijks een ander thema wordt besproken met powervrouwen uit het vak. Heel wat vrouwen blinken uit in wat ze doen en daarom verdienen ze het om in de kijker te staan. Veel sectoren worden nog steeds ‘een mannenwereld’ genoemd. In de uitzendingen van ‘Power Talk’ zoomen Marie Polleunis en Luka Vanoverbeke hier verder op in.

In het vijfdelig radioprogramma kwamen telkens ondernemende vrouwen uit een andere sector aan bod. In de vijfde aflevering gaat het over de powervrouwen in de sportwereld. Studiogast Élodie Ouédraogo blikt terug op de hoogtepunten van haar sportcarrière en praat over de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke sporters. De sportwereld is in hoofdzaak een mannenwereld, maar wat als je als vrouw iets wil betekenen? 

 

‘Als we wisten dat we gingen moeten afzien, luisterden we voor de training naar Beautiful Day van U2’ 

Voor veel mensen is muziek tijdens het sporten een must. Ook voor Élodie Ouédraogo, die heel wat uren al sportend doorbracht, is dit het geval.

 

Élodie Ouédraogo zette als voormalig topatelete heel wat prestaties neer. Het hoogtepunt van haar carrière was het winnen van de gouden medaille bij de 4×100 meter op de Olympische Spelen in Peking in 2008. In ‘Power Talk’ vertelt ze hoe zij vandaag terugkijkt op die prestatie en hoe die belevenis een onbeschrijfelijke band schepte met haar collega’s Olivia Borlée, Kim Gevaert en Hanna Mariën.

 

Wat is het grote verschil tussen mannelijke en vrouwelijke sporters, waarom zijn er toch nog steeds weinig vrouwelijke trainers en wat is het belang van mentaal coachen? Élodie en haar voormalige trainer Rudi Diels geven antwoord op deze vragen.

 

‘Wij zijn echt gedoken, hoofd eerst en dan kom je jezelf wel een aantal keer tegen’

Vandaag is Élodie ook actief in de Belgische modewereld. Samen met haar atletiek collega Olivia Borlée stampte ze het sportmerk 4254sport uit de grond. In het programma vertelt ze hoe moeilijk het is om een merk uit te bouwen en hoe de modewereld ten opzichte van de sportwereld veel subjectiever is. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 42|54 (@4254sport)

 

Hanne Verbruggen vertegenwoordigt deze zomer België op de Olympische spelen in Tokyo. Ze is nog maar vijf jaar actief in de atletiekwereld, maar spurtte zich razendsnel naar de top.

Ook jij kan Hanne steunen in haar weg naar Tokyo, door een mattentaart te bestellen via de Facebook-pagina: Hanne Verbruggen – Belgian long distance runner.

 

Het radioprogramma wordt afgesloten met het verhaal van Yvonne Lahousse, één van de grootste powervrouwen in de Brugse voetbalgeschiedenis. Yvonne was een enorme fan van Club Brugge en werd ook wel ‘Vonne van de Spionkop’ genoemd, omdat zij het fenomeen van de spionkop naar België bracht. Ze was zelfs zo een grote fan dat ze de dag voor haar bevalling nog achter het doel stond te supporteren.

Club Brugge wil deze vrouw eren door haar vrouwenploeg naar haar te vernoemen met de nieuwe naam ‘Club YLA’. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Club YLA (@clubyla)

Naast de nieuwe naam en de kledinglijn is er ook een sportief project opgestart om de vrouwen van Club Brugge beter op de kaart te zetten. Zo focussen ze bij de jeugd op de West Flames: meisjes die bij hun eigen club in een jongensteam spelen en die bij Club Brugge nationaal en internationaal wedstrijden tegen andere teams kunnen spelen. 

Aanvoerder van Club YLA, Ellen Martens vertelt meer over deze naamsverandering in een interview.

 

Dit radioprogramma is gemaakt ter gelegenheid van de bachelorproef van Marie Polleunis en Luka Vanoverbeke, twee studenten Journalistiek aan de Thomas More-hogeschool in Mechelen.

 

Audio en tekst: Marie Polleunis en Luka Vanoverbeke, foto: © Luka Vanoverbeke