18/03/2021

Start to sleep: slaapexperte leert je alles over slaap tijdens webinar

Kan je de slaap maar niet vatten? Lig je soms te woelen tot je er gek van wordt? Op 18 maart organiseert de Christelijke Mutualiteit een webinar genaamd ‘Start to sleep’. Gastspreker is slaapexperte Annelies Smolders, die haar kennis over slaap graag tot bij jou in de huiskamer brengt.

Als kind had Smolders zelf te kampen met slaapproblemen, die tijdens haar jaren aan de Leuvense universiteit alleen maar verergerden. Toen ze uiteindelijk haar praktijk als psychologe opende, viel er iets op: haar patiënten sliepen slecht. En daar zag Smolders na verloop van tijd een patroon. ‘Zolang mijn patiënten niet goed sliepen, kon ik de depressies en de angstproblemen ook niet goed aanpakken. Dus dacht ik: waarom eens niet met de nacht beginnen?’ En zo geschiedde. Via zelfstudie ontpopte Smolders zich uiteindelijk tot slaapexperte. De kennis die ze daarbij verwierf, deelt ze vandaag met iedereen die daar nood aan heeft.

‘De laatste jaren merk ik een toename in het aantal mensen met slaapproblemen, ook bij studenten’, weet Smolders. De belangrijkste oorzaak hiervan is volgens Smolders een gebrek aan kennis over slaap in het algemeen. Daarom lijken mensen sneller naar slaapmedicatie te grijpen. ‘Het valt mij op dat ook jongeren sneller hun toevlucht tot slaappillen zoeken dan pakweg tien jaar geleden. Zeker tijdens de examenperiode. Dat is op korte termijn misschien een goede oplossing, maar heeft op lange termijn vaak desastreuze gevolgen. Je bent immers na veertien dagen al afhankelijk van dergelijke medicatie. En dan ben je nog verder van huis. Zo creëer je een inslaapprobleem, wat vaak het begin is van een chronische slaapstoornis.’

Met de slaaptrainingen en webinars die Smolders aanbiedt, wil ze vooral inzicht geven in slaap en de eigen slaappatronen. ‘Ik probeer om tijdens mijn lezingen op een zo kort mogelijke tijd de mensen zoveel mogelijk duidelijk maken dat je aan slapeloosheid echt veel kan doen. Meer bepaald, dat je er zelf voor heel veel tussen zit. Slaapkennis is naar mijn mening nog steeds de beste slaappil’, aldus Smolders.

‘Uit onderzoek is ook gebleken dat cognitieve gedragstherapie-insomnia op lange termijn betere resultaten boekt dan medicatie: na slechts zes weken slaapt tachtig procent alweer normaal.’

Voor wie het voorlopig zonder slaaptraining wil doen, geeft Smolders alvast een gouden tip: ‘Blijf zo lang mogelijk op, tot je pas echt slaperigheid voelt. Probeer daarvoor niet te gaan slapen.’

Lijd je aan slapeloosheid? Of wil je gewoon meer weten over slaap? De webinar vindt plaats op 18 maart vanaf 19 uur. Inschrijven is verplicht en kan via de website van de Christelijke Mutualiteit.

Tekst: Jarne Devroey, foto Doğukan Şahin on Unsplash