03/03/2021

Studentenvertegenwoordigers spreken jongeren moed in met het ‘Student Platform Corona’

Dat het voor studenten moeilijke tijden zijn, is ondertussen wel al duidelijk. Het weinige sociaal contact, de online lessen en een gebrek aan perspectief zorgt voor een dieptepunt in de mentale gezondheid van de studenten. Dit zag studentenvertegenwoordiger Dries Meerts (23) ook. Daarom richtte hij, samen met vier andere studentenvertegenwoordigers, het Student Platform Corona op.

Student Platform Corona is een online community op Facebook voor én door studenten, opgericht om juiste informatie de delen en elkaar te steunen. ‘Er worden vragen gesteld, tips gegeven of gewoon verhalen gedeeld. Deze hoeven niet per se coronagerelateerd te zijn’, legt Dries uit. ‘Als studenten met vragen zitten over andere onderwerpen, denk bijvoorbeeld aan pesten, kunnen ze ook op het platform terecht. Het belangrijkste doel is om onze stem een pak luider te laten klinken.’

Hartverwarmende berichtjes
Het idee om het platform op te richten kreeg enorm veel steun van de Vlaamse regering. Ben Weyts, de minister van onderwijs, heeft uiteindelijk de go gegeven om het platform te lanceren. ‘We houden regelmatig een livestream op het platform. Recent hebben we studenten vragen laten stellen aan minister Weyts, die ook live mee aan het volgen was’, aldus Dries. ‘We hadden gehoopt dat het platform succesvol ging zijn. Dat we nu bijna aan 4000 leden zitten, is a dream come true.’

Dries en zijn collega’s ontvangen dagelijks heel wat berichten van studenten die enorm blij zijn met het initiatief. ‘Het geeft studenten het gevoel dat ze niet alleen zijn en dat het oké is om je slecht in je vel te voelen in deze tijd. Het geeft ons dan ook een super goed gevoel wanneer we die vele berichtjes van goede moed binnen krijgen. Zo weten we dat ons platform echt werkt’, zegt Dries met trots. ‘De overvloed van positieve berichtjes kwamen vooral na de livestream met meneer Weyts.’

Post corona
Of het platform zal doorgaan na corona, is nog niet geweten.

‘We zouden dit enorm graag willen, dat is alleszins zeker. Of dit ook gaat kunnen, dat moeten we nog even afwachten. Wij zijn namelijk zelf ook studenten, dus veel tijd hebben we niet echt. Daarnaast moeten we ook op een of andere manier gesubsidieerd worden, aangezien we wel wat geld steken in het platform. Denk aan de livestreams die we regelmatig doen bijvoorbeeld’, legt Meerts uit. ‘Zolang er vraag naar is, zullen we ons best doen om het Student Platform Corona verder te zetten. Zelfs wanneer corona uiteindelijk een exit maakt.’

 

Wil je meer informatie over het Student Platform Corona? Neem hier een kijkje op de website. Of wil je deel uit maken van de community? Klik dan hier om de Facebookgroep te bekijken.

 

Tekst: Jolien Pollet, foto: Csaba Balazs via Unsplash