18/03/2021

Tien bestemmingen om nog snel te ontdekken met je Hello Belgium-Railpass

Heb jij nog ritten over op je Hello Belgium-Railpass? In september vorig jaar konden alle Belgische inwoners ouder dan twaalf deze twaalfrittenkaart van NMBS aanvragen. Daarmee kan je tussen oktober 2020 en maart 2021 elke maand twee gratis treinreizen maken. Nu de laatste weken om van dit voordeel te genieten zijn ingegaan, zetten we enkele interessante binnenlandse bestemmingen op een rijtje: één reistip voor elke provincie.

1. Ieper (West-Vlaanderen)
In de Westhoek is een verwijzing naar de Eerste Wereldoorlog nooit veraf. Zeker niet in Ieper. Daar biedt de vroegere Lakenhalle onderdak aan een museum dat gewijd is aan verhalen uit de Groote Oorlog: het In Flanders Fields museum. Deze toeristische trekpleister ligt op tien minuten stappen van het station. Met zijn 133 meter lengte is het één van de grootste gotische burgerlijke gebouwen in Europa.

Een wandeling langs de vestingen, een groene gordel rond de stad, brengt je voorbij enkele bekende poorten. Onder de Menenpoort klinkt elke avond om 20 uur The Last Post om slachtoffers van de wereldoorlogen te herdenken. De Rijselpoort is de enige veertiende-eeuwse stadspoort die kon ontsnappen aan de vernielingen van WOI.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door stad Ieper (@stad_ieper)

2. Aalst (Oost-Vlaanderen)
Naast ‘ajoin en bier me schoim’ vallen er in Aalst ook enkele interessante plekjes te ontdekken. Het station is met zijn torentjes en kantelen al een eerste architecturaal pareltje. Even verderop doet Bibliotheek Utopia liefhebbers van moderne bouwstijlen dan weer watertanden. Het eigentijdse gebouw opende de deuren in 2018 en werd een jaar later al verkozen tot bib van het jaar. De drie verdiepingen bieden niet enkel plaats aan boeken, maar ook aan de Aalsterse Academie voor Podiumkunsten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Stad Aalst (@stadaalst)

De kunstzinnigheid van de stad valt ook op te merken in het straatbeeld. Bij de toeristische dienst kan je een plannetje afhalen waarop alle street art-locaties in Aalst staan aangeduid. Meer fan van natuur? Wandel dan eens door het stadspark. Daar vind je twee visvijvers en meer dan honderd verschillende boomsoorten op een oppervlakte van maar liefst vijftien hectare.

3. Lier (Antwerpen)
In ‘Lierke Plezierke’ valt veel te beleven. Op tien minuten stappen van het station ligt de Grote Markt, waar het stadhuis en het Belfort staan te blinken. Vroeger klonk de klok in het Belfort enkel bij storm, vandaag weerklinkt er elk kwartier een vrolijk melodietje.

De Zimmertoren met de bekende wijzerplaten en het bijhorende museum ondergaan enkele renovatiewerken, maar zijn wel nog steeds te bezoeken. Ter compensatie geeft de stad één euro korting op een toegangsticket. Wie liever geen geld uitgeeft, kan kiezen voor een wandeling door het Begijnhof, waar het smalste straatje – Het Hemdsmouwken – slechts 98 centimeter breed is.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Garben (@garbenofeden)

4. Lommel (Limburg)
Fans van uitgebreide wandelingen zijn in Lommel aan het juiste adres. Die beginnen al meteen aan het station, waar een staptocht van vier kilometer noordwaarts je naar de rustige zandwegen van de Lommelse sahara brengt. Daar passeer je landschappen in elke mogelijke tint, van groene dennenbossen tot purperen heiden.

Wie liever het zuidelijke deel van Lommel ontdekt, kan een tussenstop maken aan de Leyssensmolen, een houten windmolen uit de late achttiende eeuw. Een ander waardevol plekje ligt een half uurtje verderop: de Duitse militaire begraafplaats. De ellenlange rijen aan kruisjes zorgen voor een moment van bezinning en stilte tijdens je wandeltocht.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Visit Lommel (@toerismelommel)

5. Vilvoorde (Vlaams-Brabant)
Wie Vilvoorde zegt, zegt Medialaan, maar ook op andere plekken in de stad vallen boeiende verhalen te rapen. Op dertig minuten stappen vanaf het station ligt cultuurhistorisch domein Drie Fonteinen. Deze plek draagt al een hele geschiedenis met zich mee. Tijdens de wereldoorlogen eiste de Duitse bezetter het park en de drie bijbehorende kastelen op als verblijfplaats voor zijn manschappen. Later richtte het Britse leger er een krijgsgevangenenkamp op. Vandaag omvat het domein een Engels landschapspark en een Franse en Japanse tuin.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door mikesvision (@mikesvision)

Verspreid over Vilvoorde duiken twaalf machines op in het straatbeeld. Ze zijn onderdeel van het industrieel straatmuseum, een blijvende herinnering aan het rijke industriële verleden van de stad. Je kan enkele machines afzonderlijk bekijken of de volledige fietstocht maken van veertien kilometer.

6. Terhulpen (Waals-Brabant)
Terhulpen is een kleine Waals-Brabantse gemeente met veel beken, meren en groen. Domein Solvay biedt daar een mooi staaltje van, en dat op amper twee kilometer van het station. Enkele highlights op het domein zijn kasteel Terhulpen en het interactieve museum van Belgisch kunstenaar Jean-Michel Folon. Als student betaal je vijf euro voor een bezoek aan de tentoonstelling met bijna vijfhonderd kunstwerken, waaronder aquarellen, zeefdrukken, gravures en affiches. Dit alles krijgt een extra dimensie door de toevoeging van muziek, lichteffecten en optische illusies.

7. Thuin (Henegouwen)
In Thuin, vlakbij Charleroi en Binche, vallen twee verschillende werelden te ontdekken. Met de trein kom je aan in de benedenstad, ofwel Ville-Basse. Dit is het nieuwere gedeelte van Thuin en bevindt zich in de Sambervallei. Voor een tocht door Ville-Haute, de middeleeuwse bovenstad, moet je de wallen van de stad beklimmen en draag je best schoenen die opgewassen zijn tegen kasseiwegen.

In de bovenstad vind je Le Clos des Zouaves, de meest unieke wijngaard van Wallonië. De wijngaard is deel van de hangende tuinen van Thuin, een uitzonderlijke site met ongeveer tweehonderd terrastuinen die erkend zijn als Waals erfgoed.

8. Dinant (Namen)
Wie twintig minuten van zijn uitstap naar Dinant wil invullen met muziek, kan dat doen in het huis van Adolphe Sax. Zo lang duurt een bezoekje aan het saxofoonmuseum, dat op nog geen tien minuten van het station ligt. De toegang is gratis én je kan op de foto met meneer Sax zelf. De uitvinder van de saxofoon zit namelijk in stenen gedaante op een bankje voor het huis.

De architectuurfanaten stappen best eens binnen in de Collegiale Onze-Lieve-Vrouw. De glas-in-loodramen vormen een indrukwekkende eyecatcher in deze gotische kerk. De dag afsluiten kan met een rustgevende wandeling op de kaaien langs de Maas.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Visit Dinant (@visit_dinant)

9. Luik (Luik)
Deze provinciehoofdstad is een mooie mix van vroeger en nu: historiek en eigentijdsheid gaan er hand in hand. Het station van Luik-Guillemins is een imposant gebouw met een futuristische uitstraling. Deze creatie van Spaans architect Santiago Calatrava is het meest gefotografeerde monument van de stad en ligt vlakbij winkelcentrum Médiacité.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door VisitLiege (@visitliege)

Voor wie liever een frisse neus haalt, is het Boveriepark the place to be, een kwartiertje verderop. Je wandelt er langs een rustig meer en verschillende dieren, maar je kan er ook binnenspringen in museum La Boverie. Studenten jonger dan 26 jaar hebben gratis toegang tot de vaste collectie met werken van onder andere Paul Delvaux en Claude Monet.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door VisitLiege (@visitliege)

10. Vielsalm (Luxemburg)
In het hartje van de Belgische Ardennen, aan de rivier de Salm, ligt Vielsalm. Een van de mooiste locaties in dit stadje ligt vlak naast het station: Lac des Doyards, een meer met een omtrek van twee kilometer. Zwemmen is er niet toegestaan, maar pootjebaden is geen probleem. Op het water staat een houten paviljoen, het favoriete plekje van de lokale vissers. Zin om eens met hen mee te doen? Voor acht euro heb je al een visvergunning voor een dag.

Iets minder idyllisch, maar even interessant is het tankmonument aan de Rue Hermanmont. Het Amerikaanse leger zette deze tank in tijdens de Slag om de Ardennen in 1944. Het is één van de vele legertanks die verspreid over de Ardennen te vinden zijn als herinnering aan de veldslag.

De Hello Belgium-Railpass is geldig tot uiterlijk 31 maart 2021. Voor meer praktische informatie kan je terecht op de website van NMBS.

 

Tekst en foto: © Hanne Van Daele