18/03/2021

Veilig kopen op tweedehandssites: 10 tips en tricks

Tweedehands kopen is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Via sites zoals 2dehands.be en Vinted kan je met een paar klikken een tweedehandsbroek of -kast kopen. Ook oplichters merken dat de tweedehandsverkoop een booming business is. Maar geen nood, wij hebben voor jou tien tips opgesteld die je  helpen de tweedehandswereld op een veilige manier te trotseren. 

 

1.   Zorg voor duidelijk contact en communicatie

Wanneer je iets koopt op een tweedehandssite, zorg er dan voor dat je een degelijk gesprek voert met de verkoper. Vaak kan je in een simpele conversatie al enkele onrustwekkende signalen onderscheiden. Zo kan je letten op het taalgebruik verkoper en de duidelijkheid waarmee hij of zij iets uitlegt of beschrijft. Draait de verkoper constant rond de pot over specifieke details? Dan klopt er waarschijnlijk iets niet.

 

2.         Laat je niet vangen door onrealistische deals

Lijkt een deal te mooi om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk geen betrouwbaar zoekertje. Check hoeveel het product kost als je het nieuw zou aankopen en vergelijk ook met andere soortgelijke zoekertjes op de site. Op die manier kan je een realistische richtprijs in je hoofd opmaken en kan je zoeken naar aanbiedingen die kloppen.

 

3.         Handel de verkoop persoonlijk af

Wanneer je een pakketje via de post laat toekomen, kan je niet controleren of het wel aan je voorwaarden voldoet. Probeer daarom zoveel mogelijk persoonlijk af te spreken met de verkoper. Op die manier kan je de verkoop altijd afblazen wanneer je niet akkoord gaat met de staat van het product. Kan je toch niet afspreken of krijg je die optie niet? Maak dan voor jezelf een risicoanalyse of het bedrag het risico waard is.

 

4.         Doe een backgroundcheck

Bekijk het profiel van de verkoper aandachtig en denk goed na of je deze wel kan vertrouwen. Zo kan je checken hoelang de verkoper al actief is en of andere klanten hem of haar aanbevelen. Bekijk ook zeker wat de verkoper nog allemaal aanbiedt. Verkoopt deze grote aantallen van erg gegeerde producten? Dan is het mogelijk dat er iets niet klopt. Let ook zeker op met verkopers in het buitenland, want deze kan je natuurlijk niet ontmoeten bij ontvangst.

 

5.         Ga niet in op vreemde verzoeken

Wanneer de verkoper ongewone dingen vraagt, ga daar dan zeker niet op in. Zo is een voorschot betalen nooit een goed idee, want de verkoper zou daarna wel eens met je geld kunnen verdwijnen. Ook wanneer de verkoper plots met een ander e-mailadres verder wil communiceren is dat verdacht. Gebruik ook nooit een anonieme betaaldienst en betaal indien mogelijk via het systeem van de tweedehandssite zelf. Zij geven het geld pas door wanneer je het pakketje veilig in ontvangst hebt genomen.

 

6.         Klik nooit door naar externe sites

Het is natuurlijk logisch dat je doorverwezen wordt naar je bank-app wanneer je een betaling uitvoert, maar links naar onbekende externe sites kunnen vaak gevaarlijk zijn. Let daarom goed op waarop je juist klikt. Ga ook nooit in op zogenaamde IBAN-verificaties. Hierbij moet je een klein bedrag storten naar een rekening om te bewijzen dat je te vertrouwen bent. Deze transactie gebeurt helaas via een valse website, waardoor je verkoper aan je bankgegevens geraakt.

 

7.         Laat je niet misleiden door websites die professioneel ogen

Heb je ook ooit al een rare mail gekregen over verzendingskosten die je moet betalen? Ga daar dan zeker niet op in, ook al lijkt het heel professioneel. ‘Verzendingskosten worden altijd op voorhand aangerekend’, zegt Veerle Van Mierlo, woordvoerder van Bpost aan VRT NWS. Check ook zeker of de site waarop je shopt wel te vertrouwen is. Dit kan via websites zoals trustpilot.be en kieskeurig.be.

 

8.         Win zoveel mogelijk informatie over het product in door zelf vragen te stellen bij de verkoper

Vraag zoveel mogelijk door over het product. Hoe meer foto’s en producteigenschappen je verzamelt, hoe zekerder je bent over de kwaliteit van het product. Vraag bij iets duurdere producten zoals elektronica ook zeker door naar een eventueel aankoopbewijs en serienummer. Hoe meer details je krijgt, hoe beter.

 

9.         Maak duidelijke afspraken met de verkoper

Zorg ervoor dat je allebei goed geïnformeerd bent over de details van de verkoop: Wie betaalt de verzendingskosten? Bij wie spreken jullie af? Maken jullie gebruik van een aangetekende zending? Wat als je niet verder wil graag met de verkoop of het pakketje wil terugsturen? Overloop deze vragen met de verkoper, zodat er geen twijfel kan ontstaan.

 

10.       Ga eerst in dialoog met de verkoper wanneer er iets niet klopt

Lijkt er iets verdacht of klopt er iets niet? Vraag dan eerst om meer uitleg bij de verkoper. Het is goed mogelijk dat deze gewoon een foutje maakte, of dat jullie ergens van mening over verschillen. Het is altijd beter om problemen onder koper en verkoper uit te werken. Maar wanneer je er zeker over bent dat je opgelicht wordt, is het natuurlijk aangeraden om een derde partij zoals een medewerker van de site erbij te halen.

Wil je meer weten over de veiligheid van online tweedehands aankopen? Neem dan zeker een kijkje op de website van safeonweb en de hulppagina van tweedehands.be.

 

Tekst: Fee Dubois, foto: Fee Dubois