04/03/2021

Videocampagne #damagnog steekt studenten hart onder de riem

De Universiteit Gent en jongerenplatform WAT WAT lanceren een videocampagne om jongeren te ondersteunen en te begeleiden door de coronapandemie. De samenwerking resulteerde in zes video’s onder de hashtag damagnog waarin tien jongeren spreken over hun gevoelens en getuigen hoe zij de huidige situatie ervaren. Het doel van de campagne is om jongeren te inspireren en herkenbare verhalen te vertellen. Ze geven ook enkele tips om de kijkers te helpen de lockdown makkelijker door te komen: ‘Heb je iets te vieren? Drink er dan een glas champagne op, thuis in je pyjama!’ 

De video’s verschenen op Youtube en circuleren ook op Facebook, Instagram en TikTok. Ze hebben betrekking op zes verschillende onderwerpen, die ook telkens worden aangehaald in de titels van de filmpjes. De jongeren in de video’s bespreken hoe je naar iets kan uitkijken in onzekere tijden, wat de beste manieren zijn om geïnformeerd te blijven en hoe je je vrije tijd kan inplannen. Verder halen ze goede momenten aan om pauzes in te lassen, vertellen ze hoe je sociaal contact kan behouden en hoe om te gaan met schuldgevoelens.

Voor en door studenten
De doelgroep zijn jongeren tussen 16 en 24 jaar van alle achtergronden. ‘Het idee van de videocampagne kwam oorspronkelijk voort vanuit de vaststelling dat communicatie over jongeren wel aanwezig is, maar dat dit vaak vanuit een beoordelend standpunt gebeurt’, verklaart Nicky Vandeghinste, persverantwoordelijke van de campagne en wetenschappelijk medewerker aan de UGent. ‘Wij wilden communicatie maken voor én door jongeren, door hen van het begin te betrekken in het proces. Ons uitgangspunt is dat als jongeren beter met deze uitdagingen kunnen omgaan, ze zich ook vlotter aan de regels kunnen houden.’

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door WAT WAT (@watwat_jijweet)

Uitzichtloos, eenzaam en verveeld
Het project is ontstaan vanuit de UGent in cocreatie met jongeren. ‘Het initiatief ging uit van de UGent. Wij organiseerden op een wetenschappelijke manier focusgroepen met ondersteuning van psychologen om in het begin van dit project te achterhalen wat de dingen zijn waar jongeren voornamelijk mee zitten. Zo kwamen we tot de vaststelling dat uitzichtloosheid, eenzaamheid en verveling grote bekommernissen zijn van jongeren. Op basis van de output van deze focusgroepen bepaalden we in een brainstorm met sommige van de deelnemende jongeren wat de inhoud zou zijn van de filmpjes.’ 

Jongerenplatform WAT WAT heeft heel wat ervaring in het communiceren naar jongeren. Hierdoor was het voor de UGent snel duidelijk dat deze samenwerking een succes zou zijn. ‘WAT WAT heeft ons in heel dit project een grote steun verleend’, aldus Vandeghinste. 

Herkenbaar
Quinten Leemans (22) studeert Bestuurskunde – Publiek Management aan de UGent. Zelf had hij de videocampagne nog niet bekeken. ‘Het is wel herkenbaar, maar het is niet zo dat ik er een aha-ervaring bij krijg. Ik voel me ook niet bepaald beter na het kijken van de campagne.’ In de filmpjes worden ook tips gegeven over hoe je als jongere deze periode makkelijker kan volhouden. ‘De tips en de commentaar van de tien studenten in de video’s zijn zowat gemiddelde antwoorden, dingen die bijna iedereen denkt of herkent. Mocht ik als steekproef tien vrienden dezelfde vragen stellen zouden de antwoorden sterk lijken op die in de filmpjes. Ze geven het algemene gedacht van studenten dus wel weer, al krijg ik het gevoel dat het toch nog wat te optimistisch overkomt’, getuigt de student. ‘Maar het is wel leuk dat onze school iets organiseert. Het kan andere studenten misschien wel verder helpen.’

Je kan de videocampagne bekijken op Youtube onder #damagnog

Tekst: Dewy De Leeneer, foto: via Unsplash