29/04/2021

Corona zorgt voor groei in lockdown huisdieren

Na een eenzaam jaar smachten steeds meer mensen naar gezelschap. Voor velen leek het daarom een goed idee een huisdier te nemen. Zo houden Belgische gezinnen in totaal meer dan 3,7 miljoen honden en katten. Daarbij moet je nog eens de talloze vissen, hamsters en vogels bijrekenen om een beter overzicht te krijgen. Het cijfer blijft niet enkel bij ons stijgen, maar over heel de wereld.

Niemand wist bij het aankondigen van de eerste lockdown dat er, een jaar later, zelfs een derde lockdown aan de orde ging komen. Door deze moeilijke en vooral lange periode blijft de drang naar gezelschap steeds groeien. En dus ook de drang naar een huisdier. En dat toont zich in de cijfers: in de laatste drie maanden van 2019 gingen de registraties van katten van 25.781 naar 29.841 in 2020. Dat is een groei van 15 percent. Deze stijging is nog groter bij de geliefde honden. Zo ging het bij hun van 25.218 registraties in 2019, naar 30.081 in 2020. Dat is een stijging van zo’n 19 percent. 

Common phenomenon 

De stijging in dierenadopties en registraties in België is niet te ontkennen. Toch zijn we niet alleen. In de Amerikaanse staat Washington hebben asielen niet genoeg dieren voor de hoeveelheid aanvragen. De databank van de lokale Shelter Animals Count telde in 2020 zo’n 26.000 adopties meer dan in 2019. Dat is een groei van zo’n 15 percent. Nederland zit net als de Verenigde Staten met een tekort aan asieldieren. Al ligt in Nederland de meest verrassende stijging te zien bij knaagdieren. Daarvan ging de verkoop met 20 percent omhoog, om precies te zijn. 

Knuffelcontact

Waarom vinden mensen het juist nu een slim idee een dier in huis te halen? Bij mijn rondvraag gaven veel Vlamingen een gelijkaardig antwoord. ‘Ik heb veel last van angstaanvallen en eenzaamheid’, antwoordde Maxime B., 20 jaar. ‘Ik wou al langer een huisdier. Lockdown leek me gewoon het beste moment. Er valt ook niets anders te doen. Dat betekent dat ik met alle rust en tijd mijn hondje kon opvoeden.’ Ook Kaat V. nam een huisdier om de angst en eenzaamheid te verlichten. ‘Ik heb mijn puppy gekregen voor mijn 30ste verjaardag. Mijn familie weet dat ik het al heel erg moeilijk heb gehad tijdens de lockdowns. Ik had iets nodig waar ik mijn volledige liefde in kon steken. En dat is nu dan mijn hondje Max. Hij leidt mij af van mijn angstige gedachten.’ 

Vrije tijd 

‘Wat leven in huis,’ is ook een veel voorkomend antwoord. Exact daarom adopteerde Kato K. kittens tijdens de lockdown. ‘Een klein jaar geleden is mijn kat overleden. Mijn familie en ik wilde daarom heel graag wat kittens adopteren. We misten het leven in huis,’ zei Kato. ‘We hebben ze in huis genomen vanaf ze vrij jong waren. Met al de tijd die nu thuis spenderen hebben we genoeg tijd om ze op te voeden. Het maakt binnen zitten ook een stuk aangenamer en speelser.’ 

Een kleine waarschuwing 

Verschillende dierenasielen krijgen een groeiende angst voor post-corona. ‘We zitten nog in het midden van corona, maar we zullen post-corona moeten oppassen. We verwachten een groei in huisdieren in het asiel zodra mensen weer een ‘normale’ levensstijl hebben’, zegt Yvette Deschrynmakers, bestuurder van Zwerkat in Le(u)ven. ‘Het is belangrijk dat je kijkt naar je  levensstijl vóór corona. Dan kan je beslissen of je voldoende tijd hebt om voor een huisdier te zorgen. Het huisdier zal nog lang leven na corona, ook als je terug dagelijks naar het werk moet.’

Tekst: Fleur Bijtebier, foto: Fleur Bijtebier