30/04/2021

Een bewogen wandeling doorheen het Buda-eiland in Kortrijk

Voor de reeks Reporting the city gingen onze 21bis-reporters op ontdekking in een aantal boeiende stadswijken van Vlaanderen. Deze eeuwenoude wijk in hartje Kortrijk vormt het centrum van het kunst- en cultuurgebeuren. Wie graag de handen uit de mouwen steekt of gewoon een fan is van kunst, zal hier ongetwijfeld iets vinden om zich te amuseren.

De twee Broeltorens op de oevers van de Leie verwelkomen je op het eiland. Dit monument huist van 13 maart tot 25 april één van de foto’s uit het interactieve fotofestival Track & Trace. Het parcours volgt hedendaagse fotografen die de Kortrijkse binnenstad in beeld brengen. 

De enige middeleeuwse restanten van Kortrijk zijn één van de locaties voor Track & Trace. Foto: © Leilani Duyoraume

Kortrijk wil in 2030 Culturele Hoofdstad van Europa worden en als voorbereiding daarop schenkt de stad meer aandacht aan de verschillende kunstvormen. De stad wil met dit initiatief fotografie promoten. De tentoonstelling kwam er dan ook op vraag van enkele lokale fotografen die stonden te popelen om hun werk te tonen. 

Naast deze lokale talenten zetten ook internationale namen zoals Chloe Rosser uit het Verenigd Koninkrijk zich in voor dit project. Hun werk vind je terug verspreid doorheen de hele binnenstad. Elf Kortrijkse welzijnsorganisaties werkten samen met deze fotografen om drieënzestig fotoprojecten te maken, elk met een unieke en maatschappelijke insteek. Daarnaast zijn er drie grotere foto-expo’s binnendeurs te bekijken op afspraak. Via de website van Track & Trace vind je meer informatie over de openbare routes en kan je tickets bestellen om de verschillende expo’s te bezoeken. 

Hands-on creatief zijn in het Lab
Wie graag zelf aan de slag gaat kan terecht in het BUDA::lab. Zowel inwoners als studenten,  hogescholen en bedrijven kunnen gebruik maken van deze openbare werkplek om hun projecten een realiteit te maken. Het lab geeft bezoekers toegang tot houtbewerking, metaalbewerking, 3D-printers, lasercutters en meer. Dit atelier werkt volledig met vrijwilligers die de bezoekers begeleiden. Zij houden een oogje in het zeil en zorgen dat alle projecten vlot verlopen. Los daarvan kan iedereen lid worden.

Computers, 3D-printers en lasercutters staan in het lab ter beschikking. Foto: © Marie-Julie Van de Sijpe

Het Lab is vrijblijvend toegankelijk voor iedereen die met vragen zit over hoe de toestellen werken en wat je moet weten voor je begint aan bijvoorbeeld een 3D-geprint figuurtje of een houten naamkaartje. Voor mensen die interesse hebben in handwerken is het de ideale manier om zien of deze hobby bij hen past. Anderzijds is het een goedkope manier om een project op te starten. Niet iedereen heeft het budget om deze toestellen aan te schaffen of om een bedrijf in te huren om hun product te ontwerpen. Op deze manier kan iedereen zelf aan de slag. 

Makkelijk in gebruik
Lassen, zagen en meer. In het BUDA::Lab kan het allemaal. Het atelier probeert zo gebruiksvriendelijk mogelijk te zijn. Experimenteren is toegestaan maar voor enkele toestellen, zoals de lasercutter, moet je een verplichte workshop volgen. In deze workshops leer je hoe de machine werkt en neem je de eerste stappen in het maken van je eigen ontwerpen. Het is een toegankelijke manier om te leren omgaan met de apparatuur en tegelijk een nieuwe vaardigheid te leren. Vanaf september begint het lab weer met nieuwe workshops die de deur moeten openzetten voor nieuwe leden.

Ook aan het materiaal is gedacht. Hoewel iedereen vrij is om zijn eigen spullen mee te nemen, is dit zeker geen vereiste. Alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan is aanwezig in het lab. Zo wordt de instap tot handwerken nog makkelijker gemaakt. Daarnaast maakt het lab gebruik van een WhatsApp chat groep waar iedereen die lid is terecht kan met vragen. Meer dan duizend leden staan paraat om je op weg te helpen met je project, of je nu een mondmasker uit leer wil maken of een maquette wil bouwen. 

Tot slot zet het lab zich ook in voor de bewoners van het eiland met het MakeAbility project. Samen met een ergotherapeut wordt er naar een oplossing gezocht voor burgers met een beperking. Zo paste het lab een doorsnee rollator aan zodat de eigenaar makkelijk een dienblad kon ondersteunen wanneer hij uit eten ging. Wie zich geroepen voelt kan zich persoonlijk aanmelden, of zijn gegevens achter laten op budalab.be.

Budascoop: alternatieve films en theater
Het Kunstencentrum BUDA is een plek waar mensen terecht kunnen voor theater, performance en filmcultuur op het Buda-eiland. 

In de Kapucijnenstraat bevindt zich de Budascoop, een bioscoop die arthouse cinema speelt: in de drie filmzalen bekijk je alternatieve films die je eerder niet op het grote scherm zal terugvinden. Zelfs klassiekers als de horrorfilms van David Cronenberg uit de jaren 90 krijgen de kans om herontdekt te worden. 

Foto: © Leilani Duyoraume

Het evenement Please Release Me toont de creaties die niet zijn opgepikt door de grote filmdistributeurs. In het najaar organiseert de Budascoop het NEXT-festival, dat centraal staat voor ontmoeting tussen kunstenaar en publiek. 

Naast filmbeleving, luistert de organisatie graag naar de ideeën van creatievelingen. Ze bieden een gratis slaapplaats, lunch, technische hulp en een werkplek aan voor podiumkunstenaars, dansers en theatermakers. Jaarlijks verwelkomt het kunstcentrum honderden kunstenaars uit het binnen- en buitenland. 

Op een wandelafstand kan je de Budatoren bereiken, die de repetitiezalen ter beschikking heeft. In de twee theaterzalen van de Budascoop kunnen ze hun voorstellingen opvoeren. Studenten kunnen zich via de website opgeven als testpubliek.

Een warm-bruine kroeg

Kunstkroeg De Doedelzak in de Budastraat zet de deuren open voor iedereen die houdt van een traditionele bruin café met een culturele twist. Het interieur is van top tot teen bekleed met klassieke instrumenten en middeleeuwse snuisterijen. Replica’s van onder andere Breugel, Rubens en Rembrandt versieren de muren en dragen bij aan de authentieke sfeer.

Foto: © Olivier Marques Solipa

Op een doorsnee avond kan je er genieten van een drankje en een stevig ouderwetse playlist met wereldmuziek, blues, jazz en meer. Maar tijdens Doedelzak-sessies komt het karakter van de kroeg naar boven. Verschillende branches van cultuur krijgen dan hun kans om te stralen. Optredens van folkmuzikanten, boeklezingen en podiumpoëzie staan vaak op het programma

Hoewel COVID-19 ervoor zorgde dat live-optredens niet meer mogelijk zijn omdat de kroeg tijdelijk gesloten is, staan er nog een paar Doedelzak-sessies gepland in de toekomst. Eigenaar Olivier Marques Solipa hoopt in september van dit jaar de normale gang van zaken te hervatten. 

Meer informatie vind je op de Facebook pagina van Kunstkroeg De Doedelzak.

Tweedehands voor een eigen prijs

In de tweedehands bookshop Oxfam kan je in boeken bladeren door de geschiedenis van de stad Kortrijk. Daarnaast biedt het een uitgebreide verzameling van cd’s, dvd’s en vinylplaten aan.

Foto: © Leilani Duyoraume

Wie achteraan in de winkel een kijkje neemt, vindt een boekensectie terug waar je een eigen prijs op een onbepaalde hoeveelheid boeken kan kleven. Elke aankoop is ten voordele van een Oxfam-project dat armoede in de wereld bestrijdt.

Een kleine wijk vol activiteit
Een wandeling doorheen het Buda-eiland is makkelijk te doen op één dag, maar dan loop je heel wat interessante plekken voorbij die een bezoek waard zijn. Kortrijk heeft met het eiland een hotspot gemaakt waar iedereen terecht kan om wat cultuur op te snuiven en van kunst te genieten in al zijn vormen. Amateurs en ervaren artiesten hebben alvast hun plek in deze stad gevonden. 

Tekst: Marie-Julie Van de Sijpe, Leilani Duroyaume, foto’s: © Marie-Julie Van de Sijpe, Leilani Duroyaume, StoryMapJS: Marie-Julie Van de Sijpe, Leilani Duroyaume