19/04/2021

Masterstudenten KU Leuven organiseren tentoonstelling over de onbeminde Belgische fotoroman

Elf masterstudenten Culturele Studies aan de universiteit KU Leuven organiseren PHOTO-LIT, een expositie van Belgische fotoromans die werd gebaseerd op het doctoraatsproefschrift van studente Clarissa Colangelo. De tentoonstelling vindt plaats van 19 maart tot en met 8 mei 2021 in de Universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein. 

De studenten willen Belgische fotoromans, die van 1950 tot 1970 erg populair waren in vrouwentijdschriften, opnieuw onder de aandacht brengen. Een fotoroman is een romantisch verhaal, voorgesteld met foto’s en tekstballonnen. Tijdens de tentoonstelling kom je meer te weten over het ontstaan, de auteurs en de uitwerking van deze verhalen. 

De tentoonstelling vindt plaats in de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven op het Ladeuzeplein

Clarissa Colangelo: ‘Het idee kwam niet van mij, maar van mijn promotor Jan Baetens. Ik vond het interessant omdat ik zelf afkomstig ben uit Italië, waar de fotoromans zijn ontstaan. Ik wist dat het liefdesverhalen waren, maar pas toen ik mij verdiepte in het onderwerp, besefte ik dat er meer achter zit. Wij zijn de eersten die de fotoroman in België bestuderen. Elf studenten wilden meewerken aan de tentoonstelling en hebben zichzelf in drie groepjes verdeeld. Eén groep werkte aan de uitbouw van de tentoonstelling, een andere groep beheerde de Facebook- en Instagrampagina en de laatste groep werkte aan de re-enactment. Zij maakten een moderne versie van een fotoroman en bouwden ook een fotostudio die te zien is op de expositie.’

De studenten maakten een moderne versie van de fotoroman Een eenvoudig verhaal

Zevenhonderd fotoromans

‘In de eerste ruimte leggen we uit wat de fotoroman precies is zodat de bezoekers meteen mee zijn in het verhaal. In de tweede ruimte tonen we de auteurs, want die zijn nooit erkend voor hun werk. De derde ruimte staat vol informatie over de productie van de fotoroman en de moderne versie van de studenten. Als laatste beslisten we om een kiosk te bouwen en interviews te filmen waarin mensen hun eigen ervaring met fotoromans delen. Naast de grote stukken die we van de Koninklijke Bibliotheek konden lenen, tonen we ook verschillende privécollecties, waarvan de grootste die van Jan Baetens is. Andere collecties kreeg ik van mensen die ik tijdens mijn onderzoek leerde kennen. We moesten een selectie maken uit een zevenhonderdtal Belgische fotoromans. Een deel daarvan is gemaakt door Belgen en een ander deel zijn vertalingen van Franse of Italiaanse fotoromans.’

 

‘De meeste mensen die eraan werkten, leven nu niet meer. Ik was dus erg blij wanneer ik dan toch een acteur of maker vond’

 

Moeilijke zoektocht

‘Voor we aan de zoektocht begonnen, kenden we amper vijf tijdschriften met fotoromans. In het archief van de KBR onderzochten we vrouwenbladen van eind jaren ’50 tot begin jaren ‘80. De fotoromans werden nooit bestudeerd omdat men twijfelde aan de kwaliteit ervan en documenten werden dus niet bewaard. Verder zijn de makers vaak onbekend, waardoor we ze niet makkelijk terugvonden. De meeste mensen die eraan werkten, leven nu niet meer. Ik was dus erg blij wanneer ik dan toch een acteur of maker vond. Niet iedereen hoeft te weten wat een fotoroman is, maar het verdient wel zijn plaats in de culturele geschiedenis en magazinecultuur van België.’

Bezoekers kunnen een gratis exemplaar van de nagemaakte fotoroman meenemen

 

Je kan de expo bezoeken op weekdagen van 10 tot 17 uur of op zaterdagen van 11 tot 16 uur. De toegang is gratis met een KU Leuven-kaart en €2 voor niet-leden. Meer info over het openbaar evenement vind je op de Facebookpagina, de website van het evenement of op de website UIT in Vlaanderen.be

 

Tekst: Marte Everaerts, foto: © Marte Everaerts