08/04/2021

OPINIE – Zet veilige binnensporten niet langer buitenspel

Wat is volgens jou het meest coronaproof: met z’n allen op elkaar gepropt staan in het strafschopgebied van een voetbalveld of met twee binnen tennissen op 23 meter van elkaar? De meesten zullen het tweede kiezen en dat klopt. Maar toch is net dat verboden terwijl voetballen onder de huidige coronamaatregelen nog steeds toegelaten is. Begrijpe wie begrijpen kan.

Op 28 oktober 2020 besliste de Vlaamse regering om indoorsporten voor een tweede keer aan banden te leggen. Binnen- en groepssporten werden verboden voor iedereen ouder dan twaalf jaar en ook zwembaden en fitnesscentra werden gesloten. Twee dagen later floot de federale regering deze beslissing al terug en besloot om indoorsporten in het hele land volledig te verbieden.

De daaropvolgende maanden veranderden de sportregels nog een ontelbaar aantal keer. Op 27 maart 2021 veranderden de regels voor de laatste keer tot wat ze nu zijn: volwassenen vanaf negentien jaar mogen outdoorsportactiviteiten uitoefenen en outdoortrainingen volgen met maximaal vier personen als er anderhalve meter corona-afstand kan gegarandeerd worden. Kinderen onder de dertien jaar mogen indoor en outdoor sporten in groepen van maximaal tien personen.

Op elkaar gepropt

Het doel van de regels is simpel: mensen zo veel mogelijk laten thuisblijven en binnenruimtes vermijden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Toch zijn de regels in ons land niet zo eenduidig als het op het eerste gezicht lijkt. Voor kinderen tot dertien jaar is indoor sporten wél toegestaan, zelfs als het om een contactsport gaat. België is trouwens niet het enige land waar deze regels momenteel gelden. Bij onze noorderburen is het ook niet toegestaan om te sporten in binnenruimtes, met dat verschil dat daar ook kinderen dat niet mogen. 

Voorlopig zit er niets anders op dan toch maar buiten – in de barre kou en op een brak veld – te blijven spelen.

Zowel vanuit de bevolking als vanuit de sportbonden weerklinkt steeds meer de terechte kritiek op de huidige sportmaatregelen. Om deze oproepen kracht bij te zetten heeft de Vlaamse tennisfederatie Tennis Vlaanderen door de UGent en VITO een wetenschappelijke risico-analyse laten maken om te onderzoeken of indoortennis en bij uitbreiding alle sporten in sportzalen onveilig zijn of niet. De tennissport ligt al sinds het einde van vorige zomer stil omdat het buiten te koud is om te tennissen en de buitenvelden er in de winter te slecht bijliggen. De conclusie van de analyse is glashelder: indoortennis is perfect veilig. Het besmettingsrisico is quasi nihil aangezien twee spelers op een tennisveld immers 23 meter van elkaar staan. Dat is veel meer dan de gevraagde anderhalve meter. Zelf ben ik een fervent tennisser en het is dan ook enorm frustrerend om te zien dat tennis verboden is, terwijl bijvoorbeeld voetballers wel op elkaar gepropt mogen staan, tegenstanders onderuit mogen trekken en spuwen in elkaars gezicht zonder enig probleem.

Bovendien kunnen de poorten aan de zijkant van een tennishal meestal opengezet worden voor ventilatie. Eind februari diende de federatie een aanvraag in bij het overlegcomité om op basis van deze resultaten ook indoortennis toe te laten, maar ruim een maand later is het nog steeds muisstil. Voorlopig zit er dus niets anders op dan toch maar buiten – in de barre kou en op een brak veld – te blijven spelen.

Plonsen

Ook de Vlaamse Sportfederatie vraagt perspectief om opnieuw te kunnen sporten. Hun belangrijkste argument is dat wie sport, zich mentaal en fysiek ook beter voelt. En daar hebben zowel volwassenen als kinderen nood aan in deze harde tijden. Ook voor mij is het de ideale manier om even alle zorgen en coronafrustraties te vergeten. Uit een rapport van de Vlaamse monitor Sport & Bewegen blijkt dat 79,8 procent van de Vlamingen nog steeds wekelijks sport of beweegt sinds het begin van de coronacrisis, maar zorgwekkend is dat een kleine 60 procent van de volwassenen en maar liefst drie vierde van de jongeren tot 18 jaar dit minder doet dan voorheen. 

De federatie eist dringend een relanceplan waarin elke sportdiscipline apart bekeken wordt en afhankelijk van haar eigenschappen een eigen timing voor heropstart meekrijgt. Een uitstekend idee om zo de sector op een coronaveilige manier geleidelijk te laten herleven. ‘De federale regering moet dringend stoppen met alle sporten over dezelfde kam te scheren. Een basketbaltraining met twaalf spelers is niet hetzelfde als een tennistraining met twee’ klinkt het bij de federatie. Harde taal, maar een waarheid als een koe.

Want zeg nu zelf: lekker gezellig allemaal liggen plonsen in hetzelfde water, samen onder de douches staan en in dezelfde onhygiënische omkleedhokjes kruipen mag wel nog, maar sommige sporten waar je metersver uit mekaars buurt blijft, die mogen dan niet? Want ja, zwemmen in indoorzwembaden zoals instructiebaden en sportbaden is nog steeds – voor alle leeftijden overigens – toegestaan. Weliswaar vanaf deze week maximaal in groepjes van vier personen, maar wie kan in een zwembad nu groepjes van elkaar onderscheiden? Iedereen zwemt er door elkaar en het idee dat je in het bad en de sanitaire voorzieningen anderhalve meter afstand kan houden is ronduit lachwekkend. Het gaat mijn verstand te boven.

De VAR

Begrijp me niet verkeerd: ik ben een enorme ‘believer’ in de noodzaak van de maatregelen. In die zin vind ik dat veel maatregelen zelfs een pak strenger zouden moeten zijn om de coronacrisis te baas te kunnen en de cijfers eindelijk tot een laag niveau te brengen. De huidige maatregelen voelen eerder aan als willen maar niet kunnen. Of wellicht moet ik zeggen ‘niet durven’. Maar de coronaregels op sportgebied, daar schort gewoon wat aan. 

Het is al meermaals bewezen dat kinderen even besmettelijk zijn als volwassenen. Behandel hen dan ook op dezelfde manier.

Uiteraard heb ik het grootste begrip voor het feit dat indoor sporten gevaarlijker is dan sporten in de volle buitenlucht en dat de regels hiervoor dus ook een stuk strenger moeten zijn. Maar de tweedeling tussen kinderen die binnen nog nagenoeg alles mogen en volwassenen die al maandenlang hun favoriete sport niet meer kunnen uitoefenen, klopt gewoon niet. Het is al meermaals bewezen dat kinderen even besmettelijk zijn als volwassenen. Behandel hen dan ook op dezelfde manier.

Veel logischer zou zijn om binnen de indoorsporten te bekijken hoe gevaarlijk de sport is, in plaats van enkel een indeling te maken op basis van een totaal irrelevante leeftijd. Contactloze binnensporten zoals tennis, darts, badminton, tafeltennis of schermen die perfect veilig zouden kunnen, moeten zonder enige twijfel toegestaan worden. Bij sommige van deze sporten sta je wel op meer dan twintig (!) meter van mekaar. En liefhebbers van indoorsporten waar contact niet te vermijden valt zoals basketbal, futsal, volleybal, zwemmen of handbal? Sorry, zij zullen nog even op hun tanden moeten bijten tot de crisis overwonnen is.

Deze binnensporten zijn onterecht afgefloten voor buitenspel. Misschien moet onze federale regering maar eens een beroep doen op de VAR om haar beslissing recht te zetten?

 

Tekst en foto: © Jeroen De Pauw