21/05/2021

Actie ZUUR van VZW Crowdfunding schenkt zoete zomer aan Brusselse cafés

De cafés en restaurants hebben op zaterdag 8 mei hun deuren terug geopend.  In afwachting van deze hoogdag lanceerde de Brusselse organisatie ‘Crowdfunding’ de actie ZUUR. Voorbije maanden wilde ze met dit project de cafés in Brussel een helpende hand toesteken. Iedereen kan financiële steun bieden door een vrije bijdrage te doneren aan zijn favoriete plekje. Jordan Greenwood van het Brusselse café Walvis schreef zich net als vele andere horeca-uitbaters in voor dit project. Een eerste pittige shift was het knalschot waarmee dit café de opening van het nieuwe seizoen inzette. ‘Tijdens onze eerste shift was café Walvis een doldwaze boerderij waar we als kippen zonder kop door elkaar liepen.’

Een verwaarloosde toog met stoflaagjes over de glazen en een lege tap, in oktober kwam de sluiting van de Brusselse cafés  voor velen zuur binnen. VZW Crowdfunding werkte ZUUR uit, een project waarmee ze een klein lichtpuntje toverde aan het einde van de donkere tunnel voor cafébazen. Voor deze campagne riep ze de Brusselse bevolking op om de horeca een schouderklopje te geven via een financiële gift. Wie geld stortte, kreeg een zuur bier of limonade cadeau als symbool voor de zure periode die de horeca trotseerde. De Crowdfundingcampagne bracht in totaal meer dan 680.000 euro op, een geslaagd initiatief waardoor veel cafés deze donkere tijd alsnog overleefden.

In café Walvis streefde het personeel naar een bedrag van 12.000 euro, een ambitieus eindcijfer waar ze vlekkeloos oversprongen. Een prachtig geschenk voor barman Jordan, maar het ging om meer dan geld alleen. ‘Meestal hing er een persoonlijke boodschap aan het geld dat binnenstroomde, hartverwarmende woorden die goud waard waren. Door op deze berichten te antwoorden, hielden we de interactie tussen het personeel en de klanten in stand. Negentig procent van onze job bestaat uit praatjes maken met de mensen, babbeltjes die we dankzij deze actie terug tot leven bliezen.’

Na regen komt zonneschijn 

Volle zon en een barometer die de hoogte invliegt, een perfecte combinatie om een terrasje mee te pikken. Van dit zomerse gevoel konden we afgelopen weekend proeven. Genieten van de zonnestraaltjes bij ons eerste glaasje rosé, het time-management van de weergoden zat perfect voor de horecaliefhebbers. Brusselse cafés en restaurants kregen meteen de volle lading, een stormloop van enthousiaste klanten waar ook café Walvis van proefde. ‘Tijdens onze eerste shift was ons café een doldwaze boerderij waar we als kippen zonder kop door elkaar liepen. We moesten er allemaal even inkomen, maar het voelt zo goed om weer door café Walvis te hollen en achter onze toog pintjes te tappen.’

‘Deze puzzel is niet zo snel gelegd als je tussen elk stukje een veilige afstand moet bewaren’

Vooral het weer zal in dit Brussels café komende maand een risicofactor zijn. ‘Op ons terras staan parasols om klanten zo goed mogelijk tegen de regen te beschermen, maar het is onmogelijk om van elke tafel een droge zone te maken. Mensen die niet gespaard blijven van de druppels proberen we te verplaatsen, een taak die evidenter lijkt dan het is. Je wilt het plaatje mooi in elkaar puzzelen, maar deze puzzel is niet zo snel gelegd als je tussen elk stukje een veilige afstand moet bewaren.’

Warm welkomstcomité

In café Walvis kan je weer aan tafel schuiven voor een lekkere lunch, aperitiefhapjes of een heel diner. De keuken is terug zeven op zeven open en in het weekend kan je hier met een knorrende maag doorlopend binnenwippen. Wel koos het Walvis team voor een iets kleinere kaart omdat ze zelf niet goed weten wat hun komende weken te wachten staat. In café Walvis zijn ze niet anti-takeaway, maar zelf zouden ze nooit zwichten voor dit meeneemconcept. ‘We zijn een plek waar mensen voor de sfeer naartoe trekken, genieten van de gezellige vibes die hier rondvliegen. Geen etiquette en pretentieuze blikken, hier is iedereen welkom.’

‘Leef van dag tot dag, je ziet wel wat er op je pad komt’

Het vertrouwen van Jordan in de regering ebde afgelopen maanden steeds verder weg. De coronacijfers kunnen volgens hem terug stijgen waardoor ze niet in juni, maar misschien pas in juli of augustus de klanten binnen mogen verwelkomen. ‘Er is geen zekerheid, alles is mogelijk. De pandemie leerde mij om niet te ver in de toekomst te kijken. Leef van dag tot dag, je ziet wel wat er op je pad komt.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Café Walvis 🍺🍽 (@cafewalvis)

Tekst: Eline September, foto © Jordan Greenwood