27/05/2021

CurieuzenAirs in Brussel: ‘Zo brengen we samen de werkelijke luchtkwaliteit in Brussel op 3.000 punten in kaart’

CurieuzenAir is het eerste grootschalige burgeronderzoek naar de luchtkwaliteit in het Brussels Gewest. Activiteiten in de buitenlucht, naar school fietsen, voetballen op een pleintje en de hond uitlaten klinken gezond en doen deugd. Maar hoe gezond is die buitenlucht in Brussel echt?

‘CurieuzenAir heeft als doel de luchtkwaliteit in Brussel nauwkeurig in kaart te brengen’, zegt Fran Lauriks, CurieuzenAir onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen. ‘In de lucht zijn verschillende soorten vervuiling aanwezig die afkomstig zijn van bronnen zoals het verkeer en de verwarming van onze huizen.’

© Fran Lauriks

Say NO to NO2
De organisatie legt de focus op stikstofdioxide (NO2). ‘Deze stof wordt voornamelijk veroorzaakt door de uitstoot van wagens en heeft negatieve gevolgen voor onze gezondheid’, gaat Lauriks verder. ‘In een smalle straat met veel verkeer en hoge bebouwing zit de lucht snel gevangen waardoor de hoeveelheid NO2 vaak hoog is. Enkele straten verder, in een parkje of op een plein, zal door de eenvoudigere luchtcirculatie de concentratie heel wat lager zijn. Met CurieuzenAir willen we daarom in nooit eerder gezien detail de NO2-concentratie meten. Zo brengen we samen met de Brusselaars de werkelijke luchtkwaliteit op 3.000 punten in kaart.’

‘Deze meetbox kan je zien als de meest eenvoudige IKEA-doos ooit en bevat alle materialen nodig voor de installatie’

Een makkelijke meetkit
‘De eerste belangrijke stap is op zoek gaan naar 3.000 goede meetlocaties. Niet alleen is het essentieel dat deze meetpunten goed verspreid liggen over het Brussels Gewest, daarnaast willen we ook meten in verschillende types straten: met veel en weinig verkeer, met en zonder bomen, naast een park of pleintje of met hoge bebouwing. In september 2021 worden de meetkits opgestuurd naar alle meetlocaties. Deze meetbox kan je zien als de meest eenvoudige IKEA-doos ooit en bevat alle materialen nodig voor de installatie, onder andere twee buisjes gevuld met een gel dat selectief met de NO2 uit de lucht zal binden. Na afloop analyseren wij de hoeveelheid NO2 in de lucht. Alle deelnemers krijgen een persoonlijk meetrapport met hun resultaten. Daarnaast worden alle waarden ook voorgesteld op een stippenkaart op onze website. Zo kan iedereen, deelnemer of geïnteresseerde CurieuzenAir, de resultaten bekijken’, legt Lauriks uit.

Bekijk hier de video van CurieuzenAir. Lees daaronder de mening van Brusselse student Emma Peret.

Hoe denkt de student hierover?
Emma Peret (20) woont al heel haar leven in Schaarbeek en is student aan de Vrije Universiteit Brussel. Zij steunt dit initiatief volledig. ‘Het lijkt me een heel interessant project dat enkel kan bijdragen aan een betere leefkwaliteit in Brussel. Er wonen veel jonge kinderen die baat hebben bij onderzoeken als deze. Ik kan het alleen maar aanmoedigen.’

© Emma Peret

Is ze bereid zelf een CurieuzenAir te worden en zich in te schrijven? ‘Ik woon in een huis in Schaarbeek, dus het plaatsen van zo’n meetinstrument is geen probleem’, zegt Emma. ‘Er passeert iets minder verkeer in onze straat dan in het centrum van Brussel. Ik ben benieuwd of de luchtkwaliteit hier beter is dan op drukke plaatsen. Een betere luchtkwaliteit kan in een grootstad als Brussel alleen maar aangemoedigd worden.’

De meting zelf duurt vier weken en loopt van 25 september tot 23 oktober 2021. De deelnameprijs wordt bewust laag gehouden. De eigen bijdrage is minimum vijf euro, met een richtprijs van vijftien euro. Dit terwijl een meting normaal 150 euro kost.

Inschrijven kan tot en met 13 juni op CurieuzenAir.brussels

CurieuzenAir is een initiatief van de Universiteit Antwerpen, stadsbeweging BRAL en Université Libre de Bruxelles, in nauwe samenwerking met Bloomberg Philanthropies, Leefmilieu Brussel, De Standaard, Le Soir, en BRUZZ.

Tekst: Dewy De Leeneer, foto: © Dewy De Leeneer