20/05/2021

Axelle (21) leeft een verpakkingsvrij kotleven: ‘Het is niet zo moeilijk als het lijkt’

Tijdens Mei Plasticvrij probeert Vlaanderen een volledige maand zo plasticvrij mogelijk te leven. Te moeilijk als student? Axelle Favril (21) bewijst het tegendeel. Toen ze twee jaar geleden op kot ging in Gent, besloot ze dit zo verpakkingsvrij mogelijk te doen. Ze kocht een aantal katoenen zakken, een voorraad bamboe tandenborstels en een heleboel herbruikbare wattenschijfjes. Ze was gemotiveerd en vastberaden om haar impact op het klimaat te verkleinen. ‘Ik merk in mijn omgeving dat meerdere studenten ermee bezig zijn. Ik heb niet het gevoel dat ik er alleen voor vecht.’

‘Ik hoorde voor het eerst iets over verpakkingsvrij leven via een artikel of een reclame’, bedenkt Axelle zich. Ze studeert Communicatiemanagement aan de Arteveldehogeschool in Gent. ‘Dat heeft me aan het denken gezet. Ik besefte dat we ongelooflijk veel afval produceren en dat er makkelijke manieren zijn om dat te beperken.’ 

‘Ik kreeg enorm veel vragen, ik besloot een Instagramaccount te creëren met al mijn tips’

Na grondige research begon ze dingen aan te kopen en uit te proberen. ‘Ik merkte dat verpakkingsvrij leven niet veel impact had op mijn dagelijkse routine. Dat vond ik belangrijk, ik wilde niet het gevoel hebben dat verpakkingsvrij leven veel veranderde’, geeft Axelle toe. 

Instagramaccount
‘Toen ik enkele maanden bezig was met mijn nieuwe levensstijl, kreeg ik enorm veel vragen. Omdat ik het gevoel had dat ik alles steeds opnieuw moest uitleggen, creëerde ik een Instagramaccount. Hierop plaats ik al mijn tips om verpakkingsvrij te leven.’ 

‘Dokters en scholen zouden de menstruatiecup meer onder de aandacht moeten brengen’

Welke plasticvrije producten gebruikt ze zoal? Axelle is ze even stil. ‘Ik gebruik alles al zo lang dat ik niet eens besef dat het plasticvrij is’, lacht ze. ‘In plaats van een tandpastatube, koop ik tandpastatabletten. Ze zijn supergoedkoop en heel handig in gebruik. Eén van de simpelste tips is kraantjeswater drinken in plaats van plasticflesjes te kopen. Ik heb ook vele glazen bokalen, potjes en flessen voor mijn etenswaren en poetsproducten’, haalt Axelle aan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Do You Boo ✨ (@doyouboo.be)

‘Mijn favoriete product is mijn menstruatiecup. Het is iets simpels en ik zou het iedereen aanraden. De cup is enorm handig, dokters en scholen zouden dat veel meer onder de aandacht moeten brengen’, vindt Axelle. 

Verkeerde visie
Er is een algemene visie over plasticvrij leven dat het zo moeilijk en duur is. Maar het kan ook anders. ‘Je moet gewoon weten wat je moet kopen en hoe je verpakkingsvrij leven moet aanpakken’, legt Axelle uit. ‘Bepaalde dingen zijn misschien wat duurder, maar ze gaan dan ook langer mee. Op lange termijn komt dat vaak goedkoper uit.’

‘Zonder al te grote veranderingen zou je een stuk milieuvriendelijker kunnen leven’

‘Mijn vrienden reageren heel positief’, merkt Axelle op. ‘Verpakkingsvrij leven interesseert hen, maar ze weten vaak niet hoe ze dat moeten aanpakken. Omdat ze die informatie missen, doen ze het vaak niet. Nochtans willen ze wel heel graag duurzamer leven. Nu ze mij dat zien doen, beseffen ze dat het niet zo moeilijk is als het lijkt.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Do You Boo ✨ (@doyouboo.be)

Dagelijkse routine
‘Veel meer studenten zouden plasticvrij kunnen leven. Er zijn zoveel kleine aanpassingen die geen enkele moeite vragen en je eenvoudig kan toepassen in je dagelijkse routine. Zonder al te grote veranderingen zou je een stuk milieuvriendelijker kunnen leven. Als mensen een beetje beter hun best zouden doen, kan er al veel veranderen’, meent Axelle.

‘Verpakkingsvrije winkels zijn nog veel te schaars’

Axelle’s ouders waren in het begin nogal sceptisch. ‘Ze snapten het concept niet zo goed en dachten dat het een fase was die voorbij zou gaan’, geeft Axelle toe. Maar dat hadden ze mis. Axelles “fase” bleef en werd al snel haar nieuwe levensstijl. ‘Toen ze doorhadden dat het niet zo radicaal was als ze dachten, aanvaardden ze het. Nu zijn ze best wel trots dat ik zo mijn steentje probeer bij te dragen. Als ze iets milieubewusts hebben aangekocht, zijn ze fier. Dat laten ze me dan ook altijd weten’, lacht Axelle. 

Grote investeringen
Toch zijn sommige investeringen nog iets te groot om betaalbaar te zijn voor een student. Het mag dan op lange termijn goedkoper zijn, zo’n grote som neerleggen is niet simpel. ‘Je hebt bijvoorbeeld verpakkingsvrije omhulsels voor je eten in te bewaren’, haalt Axelle aan. ‘Zo’n herbruikbare zakjes voor in je frigo kosten soms wel twintig euro, als een student kan je je er zo geen vijf veroorloven.’

‘Ik hoop dat verpakkingsvrij leven een normaliteit wordt en zo de prijzen ook dalen’, wenst Axelle. ‘Ik merk dat supermarkten en merken pogingen doen om duurzamere producten te verkopen. Toch zijn verpakkingsvrije winkels nog steeds te schaars’, concludeert Axelle. 

 

Tekst: Hanne Van Oeckel, Foto: © Sokol Toçilla