16/05/2021

Lange wachtlijsten bij psychologen blijven aanhouden: ‘Er geldt een wachtlijststop in onze praktijk’

Eind februari trokken psychologen al eens aan de alarmbel en drie maanden later houdt het probleem van de te lange wachtlijsten nog steeds aan. Psychologe Nathalie Heurckmans merkt het probleem ook op in haar praktijk: ‘Zowel bij het kinder-, adolescenten- en volwassenenteam zijn er wachtlijsten.’

De lange wachtlijsten zijn niet enkel te wijten aan COVID-19, maar ook bekendheid van psychologische problemen zorgt ervoor dat meer mensen hulp willen gaan zoeken. Dat bevestigt psychologe Nathalie Heurckmans: ‘Ik werk al 25 jaar als psychologe en ik heb nog nooit meegemaakt dat er zoveel aanmeldingen zijn. Dit komt onder andere door de coronacrisis, maar aan de andere kant draait het ook om bekendheid. Mensen worden aangemoedigd om hulp te zoeken als het moeilijker wordt.’

‘Er moeten meer betaalbare centra komen waar mensen terecht kunnen’

Eerstelijnsdiensten

Uit het cijferrapport van het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerking, red.) voor de regio Halle-Vilvoorde bleek dat het JAC (Jongerenaanbod van het CAW, red.) in 2020 34 procent meer jongeren bereikte dan in 2019. Dat is te danken aan een campagne om jongeren te doen inzien dat het JAC een breed aanbod heeft om hen te ondersteunen. In de provincie Antwerpen namen de chatgesprekken van het JAC met 20% toe in 2020. De stijging van het aantal mensen die zich aanmelden bij eerstelijnsdiensten heeft ook een keerzijde. ‘Je krijgt een escalatie in de eerstehulpverlening waardoor er wachtlijsten zijn bij hulpverleningscentra als het JAC. Mensen moeten wachten en hun problematiek wordt groter en dan melden ze zich aan bij psychologen. Wij kunnen dat niet allemaal opvangen en dan beginnen depressies nog zwaarder door te wegen waardoor ze worden doorverwezen naar de psychiatrie. Het is een vicieuze cirkel’, verklaart de psychologe.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door JAC voor jongeren (@jac_door_caw)

De oplossing van het probleem ligt onder andere in extra investeringen voor de geestelijke gezondheidszorg zoals federaal minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke(Vooruit) in oktober aankondigde. Eind januari kondigde Vlaams minister voor Volksgezondheid Wouter Beke(CD&V) aan dat hij 5,6 miljoen euro wil investeren in Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg. Deze investeringen zijn broodnodig en worden beter te vroeg dan te laat ingevoerd. ‘De overheid moet investeren in de hele hulpverlening, onder andere in het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg of het JAC. Zo hebben ze daar meer personeel en middelen ter beschikking. Er moeten meer betaalbare centra komen waar mensen terecht kunnen’, vertelt de psychologe.

Anorexia en boulimie

Over hoelang de wachtlijsten nog zullen aanhouden kan de psychologe geen uitspraak doen. ‘Ik heb wel het gevoel dat mensen de weg naar hulpverlening beginnen te vinden en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen.’ De coronacrisis veroorzaakt depressieve klachten, eenzaamheid bij jongeren en eetstoornissen zoals anorexia en boulimie. Door de maatregelen ligt het afspreken met vrienden of sporten in groep wat moeilijker. Nochtans is dat voor jongeren een belangrijke uitlaatklep. Heurckmans geeft nog een tip mee: ‘Een onderzoek heeft uitgewezen dat buitenlucht een positief effect heeft op de gemoedstoestand van mensen. Nu mag je met maximaal tien mensen buiten dus raad ik aan om naar buiten te gaan. Probeer elke dag ook iemand fysiek te zien, niet enkel een virtueel iemand.’

Voel je je niet goed in je vel en wil je erover praten? Je kan 24 uur, zeven dagen op zeven terecht bij Tele-onthaal via het nummer 106.

Tekst: Amber De Pau, foto: Alex Green via Pexels