22/05/2021

OPINIE – Darts is zoveel meer dan een cafésport

Wie darts zegt, denkt misschien aan op café gaan. De sport kent sinds de topprestaties van Antwerpenaar Dimitri Van den Bergh een heropleving in België. In cafés maken dartsborden vaak deel uit van het decor en is de sport een typische aangelegenheid. Is darts maar een cafésport? 

Dimitri Van den Bergh(26) gooit hoge ogen in de Premier League Darts, een toernooi dat op 24 mei hervat zal worden. Hij staat op de derde plaats in het klassement. Tijdens het Wereldkampioenschap Darts eind december zaten we nog op het puntje van onze stoel om Dancing Dimi te zien doorstoten naar een kwartfinale. Het mocht spijtig genoeg niet baten. De Antwerpenaar geeft ons door zijn sterke prestaties vertrouwen voor de komende jaren. Om zo een topniveau te halen is veel oefening nodig. Door te oefenen op café, met de nodige pintjes die eraan te pas komen, zal je geen  topniveau bereiken. Topdarters kunnen zes tot acht uur per dag trainen.

Toewijding

Dimitri Van den Bergh staat niet voor niets op de negende plaats van de PDC Order of Merit, de wereldranglijst. Darts draait om toewijding, hard werken zoals andere atleten doen, maar dan op hun manier. Ze kunnen zo’n acht uur per dag trainen om hun niveau op te krikken. Je staat niet op café acht uur pijltjes te gooien richting het dartsbord en dat zeker niet zo’n 30 uur per week. 

Na zijn eindoverwinning op het World Matchplay toernooi vorig jaar, scheurde The Dreammaker de kruisbanden van zijn rechterknie. Hij moest zo snel mogelijk onder het mes en extra hard werken aan zijn revalidatie om terug te komen. Dat deed Van den Bergh ook. Amper twee weken na zijn operatie stond hij alweer te trainen. Hij spitste zich toe op zijn revalidatie om sneller terug te komen en weer mee te doen voor de prijzen. Als je dat geen toewijding kan noemen. Net zoals onze landgenoot Erik Clarys, die van een ladder viel en de elleboog van zijn werparm brak. Om te kunnen darten werd zijn hand, die scheef stond, weer rechtgezet in functie van zijn manier van werpen. Zijn rechterarm beperkte hem uiteindelijk toch in zijn sport en Clarys probeerde zijn linkerarm om te scholen als werparm. Hij haalde nooit meer zijn topniveau.

Voor hun sport offeren topdarters veel op

In de documentaire Dancing Dimi: Go On die op VTM werd uitgezonden, gaf Van den Bergh toe dat hij in 2019 amper acht weekends thuis was. Dartstoernooien worden vaak in Engeland gehouden, dus zijn onze landgenoten niet vaak thuis. Ze gaan daar heus geen café opzoeken om te trainen. Dat doen ze gewoon op hotel. Je zou het er niet voor over hebben om voor een cafésport vaak weg te zijn. Daarom is deze sport net meer dan een cafésport. Een cafésport is uiteraard ook een sport, maar bij die term denk je toch aan de nodige gezelligheid en aan een recreatieve sport. Bij een dartstoernooi, zonder coronamaatregelen, zitten achter de darters een horde van drinkende, feestende mensen en daar kan je de darters uiteraard niet mee spiegelen. Voor hun sport offeren topdarters veel op. Er hangt veel aan vast en de professionele darters zijn er ook afhankelijk van. Het inkomen van Dimitri Van den Bergh draait ook om zijn sport. De winnaar van de Premier League kan zo’n 250.000 pond opstrijken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door HLN Sport (@hlnsport)

Bierbuikjes

Er zijn geen problemen met darts op café beoefenen. Het is een ontspanning en je kan jouw werpkunsten vergelijken met die van topdarters als Dimitri Van den Bergh en wereldkampioen Gerwyn Price. Darters blijken dan wel soms ‘bierbuikjes’ te hebben, maar ze vallen niet te onderschatten. Het vergt veel tijd en oefening om drie pijltjes in de triple 20 te gooien. De Nederlandse top-darter Michael van Gerwen gaf ook toe dat hij liever op café gaat trainen, maar dan zal hij wel een aantal glaasjes achterwege laten om gefocust te blijven op zijn dartsbord. De cafésport groeide uit tot een professionele discipline waar de topdarters een niveau halen om u tegen te zeggen. 

 

Tekst: Amber De Pau, foto: © Amber De Pau