11/06/2021

De Kanaalsite van interieurontwerper Axel Vervoordt: ‘Architectuur van drie eeuwen door elkaar’

Langs het Albertkanaal in Wijnegem, bij Antwerpen, ligt de Kanaalsite van de beroemde antiquair Axel Vervoordt. In 1998 kocht hij het oude gebouw met de grote grijze silo’s op en bouwde het uit tot een multifunctioneel project. De oude stokerij doet vandaag dienst als kunstgalerij, antiekhandel, atelier en wooneenheid. Onlangs kwam Kanye West zelfs nog langs in Wijnegem. Onze 21Bis-reporters Özlem Küçük en Jeroen Gielen bezochten de Kanaalsite voor de reeks Reporting the city.

In 1857 vestigde aan het Albertkanaal een graanjeneverstokerij van de familie Meeus. Het bedrijf kende een groot succes tot aan de Eerste Wereldoorlog en de invoer van een anti-alcoholwet in 1919. Na Wereldoorlog Twee werd de site omgetoverd tot een mouterij. Deze groeide uit tot de grootste van West-Europa. Aan het einde van de jaren tachtig was het bedrijf zelfs in handen van Nederlands biermerk Heineken.

Axel Vervoordt combineert verschillende stijlen van meubelstukken in zijn interieurs om een tijdloos karakter te behouden. Foto: © Özlem Küçük

Axel Vervoordt kocht de site op in 1998 door plaatsgebrek voor stockage en ateliers op zijn toenmalige locatie. De 73-jarige antiquair begon zijn carrière op jonge leeftijd in de Vlaaikensgang in Antwerpen. Inmiddels is hij wereldwijd bekend als antiekhandelaar en binnenhuisarchitect. Recent deed hij nog het interieur van Kim Kardashian en ontving hij Kanye West in Wijnegem. Vandaag runt hij het bedrijf samen met zijn zonen Boris en Dick.

Architectuur
Kenmerkend aan de Kanaalsite zijn de grijze silo’s van 45 meter hoog en de baksteenkleurige pakhuizen. Een topteam van verschillende architecten gaf de site een nieuwe vorm. De nieuwe elementen zijn een toevoeging aan het overgebleven erfgoed. Het basisidee achter het kanaalproject is het samenbrengen van mensen door werk en woongebied maar ook door gemeenschappelijke ruimtes zoals een Japanse tuin.

Het project lokt jonge architectuurstudenten zoals Jeroen Nelissen die zich laten inspireren door de herbestemming van de site. ‘De pakhuizen van Coussée en Goris zijn absoluut mijn favoriet, het is een goed voorbeeld van hoe je met minimale aanpassingen toch woonruimtes kan creëren’, zegt Jeroen.

Bekijk hier de reportage over de Kanaalsite van Axel Vervoordt in Wijnegem.

Tekst, reportage & foto’s: © Jeroen Gielen & Özlem Küçük