12/06/2021,

De mondmaskerafvalberg

Dankzij de rijzende vaccinatiecijfers en toekomstige versoepelingen hebben we  hoop dat de coronacrisis stilaan op zijn einde loopt.  De gevolgen van corona zullen we nog jarenlang voelen. Zeker in de natuur, mondmaskers dragen bij aan plastiekvervuiling en plastiek verdwijnt niet zomaar.

Elke minuut worden er wereldwijd 3 miljoen mondmaskers gebruikt. Deze materialen bevatten plastic en dragen bij aan de gigantische afvalberg die al bestond. Ook zie je mondmaskers maar al te vaak op straat liggen. Door wind en regen komen deze dan in zee terecht, waar ze wel 450 jaar lang zichtbaar zijn. Want plastic breekt niet af, het breekt op, in microplastics die onrechtstreeks op ons bord terecht komen.

Wat kunnen we dan doen aan die afvalberg die door covid- 19 enkel groter is geworden?

 • Gerbuikte mondmaskers horen bij het restafval
  • sluit de vuilniszak goed af
 • Raap zwerfvuil op
  • draag hierbij, handschoenen
  • doe het zwervuil nadien bij het restafval
 • Kies voor stoffenmondmaskers
  • deze kunnen worden gewassen op 60 graden en zijn herbruikbaar

Reportage: Indy Huttener, camera: Indy Huttener, geluid: Charlotte Van Den Eede en Indy Huttener, foto: © Indy Huttener