09/06/2021,

Elmo Lê Van (29), oud-student Thomas More: ‘Stiekem droom ik van halftijds lesgeven te combineren met schrijven’

Hoe kijken oud-studenten terug op de opleiding die hen klaarstoomde voor het echte leven? In deze reeks zoeken onze 21bis-reporters het antwoord bij de oud-studenten Journalistiek van de hogeschool Thomas More. In deze aflevering: Elmo Lê Van die zijn passie als muziekjournalist al snel vond: ‘Mijn droom als muziekjournalist begon toen ik de film Almost Famous voor de eerste keer zag.’

‘Ik ben een geboren en getogen Mechelaar met Vietnamese en Spaanse roots. Nu woon ik in Antwerpen, maar ik heb bijna mijn hele leven in Mechelen gewoond. Ik ben een oud-student Journalistiek aan de hogeschool Thomas More, waar ik vanaf mijn tweede jaar de optie tekst en beeld heb gestudeerd. Ik heb altijd al gedroomd om muziekjournalist te worden. Die droom begon toen ik als tiener de film Almost Famous had gezien. De film gaat over een middelbare schooljongen die meereist met een rockgroep om zo zijn artikels te kunnen verkopen aan Rolling Stone Magazine. Tijdens de film besefte ik dat ik ook muziekjournalist wou worden en met die ingesteldheid ben ik aan de opleiding gestart.’

‘Ik ben voornamelijk een cultuurjournalist en schrijf artikels voor HUMO, Knack en De Morgen. Voor Knack Focus en HUMO schrijf ik voornamelijk over muziek, meer bepaald popcultuur, en voor De Morgen schrijf ik vooral over programma’s en series die op tv verschijnen. Momenteel doe ik minder projecten voor HUMO, omdat ik bezig ben met artikels over maatschappelijke thema’s, zoals racisme, te schrijven voor Het Laatste Nieuws.’

‘Na mijn studies begon ik met freelancen en combineerde mijn halftijdse job als journalist met een job bij Visit Mechelen, waar ik halftijds aan de balie van een tentoonstelling werkte. Deze jobs samenvoegen lukte heel goed: ik had altijd tijd om te schrijven en ik kon wat ik geleerd had aan Thomas More gebruiken bij Visit Mechelen. Ik maakte brochures, schreef teksten, verzorgde de lay-out, werkte met Adobe Indesign en maakte foto’s voor de Visit Mechelenwebsite.’

‘Mijn twee jobs combineren gaf me zekerheid want journalistiek is een moeilijke sector om in te werken vooral als cultuurjournalist’

‘Mijn opleiding aan Thomas More heeft me goed voorbereid op het journalistieke leven: door de grote hoeveelheid praktijklessen leer je hoe je een artikel opbouwt en dat vertaalt naar een geschreven versie. Een paar jaar geleden besloot ik ook tijdens het eerste semester cultuuractualiteit te geven aan Thomas More. Stiekem droom ik van halftijds lesgeven te combineren met schrijven. Je kan wat je door je ervaring geleerd hebt, meegeven aan studenten.’

Goed omgaan met feedback

‘Een belangrijke competentie als freelancer schrijfjournalist is nieuwe ideeën vinden en pitchen. Neem de tijd om één dag per week op zoek te gaan naar nieuwe trends, onbekende muziekstromingen, recente bewegingen en deze om te zetten in een concrete pitch die je voorlegt aan de verantwoordelijke van het medium waarvoor je schrijft. Een andere belangrijke skill is een goed gesprek aanknopen, kritische vragen durven stellen en doorvragen. Als journalist moet je bepaalde sociale vaardigheden hebben: durven de telefoon te nemen en iemand op te bellen en mensen contacteren. Ten slotte, journalistiek verloopt zoals bijna alles met vallen en opstaan. Je schrijft soms een minder goed artikel, maar door feedback te krijgen, deze goed te verwerken en toe te passen, vind je je eigen stijl.’

Tekst: Jellen Monsieur en Christa Buki ; foto’s en video: © Jellen Monsieur en Christa Buki