13/06/2021,

Student Frederik Vandermeulen liep een marathon voor de Oeigoeren

Frederik Vandermeulen (21) student maatschappelijk werk, liep op 19 maart een marathon voor de Oeigoeren. Vanuit zijn woonplaats Schelle, een dorp in de provincie Antwerpen, rende hij naar de Chinese ambassade in Brussel. Een afstand van maar liefst 42 kilometer.

De marathon is gekoppeld aan de brievenactie van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Via de site van Amnesty International werden mensen massaal opgeroepen om brieven te schrijven tegen de onderdrukking van de Oeigoeren. ‘Toen ik de beelden zag van de Oeigoeren in de heropvoedingskampen vond ik het heel erg en voelde ik me machteloos. Ik ben dit project gestart om er wel iets aan te kunnen doen’, vertelt Frederik. 

Frederik Vandermeulen (links) zijn beste vriend Nathan Delaet (rechts)

De tocht naar de Ambassade was geen eenzame reis. Frederik werd vergezeld door zijn beste vriend Nathan Delaet die naast hem fietste met achterop in de fietskar de 504 brieven.

Wie zijn de Oeigoeren eigenlijk? 

De Oeigoeren zijn een Turkse moslimminderheid in regio Xinjiang in China. Zij worden systematisch onderdrukt en worden vastgezet in ‘heropvoedingskampen’. Daar worden ze gemarteld, mishandeld en zelfs verkracht. Zonder eerlijk proces en recht op een advocaat zitten ze soms wel jaren vast. 

Abduweli Ayup, een Oeigoerse linguïst, zat 15 maanden vast in een heropvoedingskamp in Xinjiang. ‘Ik had geen gerechtelijk proces. Ik heb nooit een advocaat gehad. Ze hebben mij nooit verteld waarom ik ben aangehouden. Ik zat opgesloten in een kleine cel met 15 anderen Oeigoeren. ‘We hadden geen bedden, de wc was in de cel en er was geen douche. De situatie was mensonterend. Ik ben vernederd, gemarteld en seksueel misbruikt.’

Sacha Raap, een vriendin van Frederik, ontwierp een poster voor de actie. © Özlem Küçük

Steeds meer landen zoals de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigde Koningrijk beschuldigen China van genocide. De Chinese regering ontkent de beschuldigingen. 

Ben je benieuwd naar het volledige verhaal? Bekijk hieronder de reportage.

Tekst en foto’s © Özlem Küçük
Reportage Özlem Küçük