18/06/2021

MECHELEN – Van ‘het was een beetje eenzaam’ tot ‘het had zijn charme’: op kot tijdens corona

Door de coronacrisis stonden er in de studentenstad Mechelen dit jaar tien procent van de koten volledig leeg. Dit had te maken met het beperkte aantal lessen op de campus dit academiejaar die de verplaatsing naar kot overbodig maakte. Maar toch waren er enkele studenten die deze verplaatsing wel nog nuttig vonden. Studenten Karo Verstraeten en Maaike Huegaerts getuigen over hun ervaring op hun koten in Mechelen. 

In tegenstelling tot de scholieren van de lagere en middelbare school, hebben hogeschool- en universiteitsstudenten de binnenkant van hun geliefde campus het afgelopen jaar bijzonder weinig gezien. Op die manier werd ook een kot overbodig sinds de pandemie. 90% van de koten waren in het begin van dit academiejaar wel in gebruik. Normaal is dit cijfer meer dan 99 %, zo meldt de dienst Studentenvoorzieningen van Thomas More.

Hoewel het contactonderwijs op de campus stilletjes aan opnieuw wordt opgebouwd, zijn er ook nog tal van studenten die (bijna) al hun lessen van achter hun computerscherm moeten volgen. Wat drijft een pak van deze studenten dan om toch op kot te gaan? Is het om eventjes weg te zijn van thuis? Omdat ze de stad zo leuk vinden? Of gewoon om de ervaring van het kotleven mee te maken?

Bekijk hier de reportage over het kotleven tijdens corona. Lees daarna verder onder de video.

MECHELEN – Van ‘het was een beetje eenzaam’ tot ‘het had zijn charme’: op kot tijdens corona

Maaike recapituleert nog eens hoe zij de online lessen ervaarde: ‘Ik denk in mijn richting dat fysieke lessen een must zijn. Het was soms moeilijk om alle leerstof op te slaan en school is toch niet hetzelfde als je je niet effectief bevindt op de campus.’ Een frustratie die Maaike probeerde door te spoelen door zich tenminste in de stad te bevinden waar ze normaal gezien school volgt.

‘Ik ben toch blij dat de fysieke lessen terug opgestart kunnen worden.
Het heeft lang genoeg geduurd.’

Karo is blij dat bepaalde lessen terug op campus gegeven worden. ‘Dat is heel lang niet zo geweest vanwege de gekende redenen. Ik had al bij al weinig moeite met de overgang naar online onderwijs, maar ben toch blij dat de fysieke lessen terug opgestart kunnen worden. Het heeft lang genoeg geduurd.’

Tekst & reportage: Wout Van Springel
Foto: © Wout Van Springel