27/09/2021

Van Italiaanse Balsamo tot Noor Strand Hagenes: deze wielrenners kroonden zich naast Alaphilippe tot wereldkampioen

Van 24 tot en met 26 september stond Leuven in teken van het wereldkampioenschap wielrennen. Bij de elite mannen was de Fransman Julian Alaphilippe de meester van de hellingen in Leuven en de Druivenstreek. Daarnaast wisten nog vier renners en rensters bij de dames en in de junioren- en beloftencategorieën de wereldtitel te veroveren. 21bis-redacteur Amber De Pau geeft je een overzicht van de Leuvense hoogdagen.

Elite vrouwen: Elisa Balsamo (Italië)

Naast de Nederlandse vrouwen bekleedde ook de Belgische Lotte Kopecky een favorietenrol voor de wedstrijd bij de elite vrouwen. Naar de Nederlandse uittredende wereldkampioene Anna van der Breggen werd ook gekeken. Het WK in Leuven was haar laatste wedstrijd na een rijke wielercarrière.

Vierde wereldtitel

De Nederlandse dames zetten afwisselend het peloton onder druk, maar een lange ontsnapping werd het niet. Op de laatste helling van de dag, de Sint-Antoniusberg, plaatste de Poolse Katarzyna Niewiadoma een versnelling, maar het peloton kon haar bijbenen. Een selecte kopgroep trok naar de streep en vier Nederlandse dames hielden de hoop levend voor Nederland. Een gebrek aan samenwerking nekte Nederland en de Italiaanse Elisa Longo Borghini trok de sprint op gang voor haar landgenote Elisa Balsamo. Na een straffe sprint haalde Balsamo het van Marianne Vos. De Nederlandse greep op 34-jarige leeftijd naast een vierde wereldtitel. Lotte Kopecky kwam niet aan sprinten toe en werd zestiende.

In 2020 werd Elisa Balsamo (23) nog Europees kampioene wielrennen bij de beloften. Ook op de baan doet de Italiaanse het goed. Op het Europees Kampioenschap in 2020 ging ze met de Europese titel aan de haal in het omnium en de koppelkoers.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door UCI (@uci_cycling)

Junioren vrouwen: Zoe Bäckstedt (Groot-Brittannië)

De junioren vrouwen kregen 75 kilometer voorgeschoteld en moesten vijf lokale rondjes op het parcours in Leuven afwerken. Voor de favorieten was het uitkijken naar landen als Duitsland met kersvers Europees kampioene Linda Riedmann (18),  Rusland met Alena Ivanchenko (17) en Groot-Brittanië met Zoë Backstedt (17), de dochter van ex-wielrenner Magnus Bäckstedt.

Veldrijdster

Favoriete Zoe Bäckstedt en de Amerikaanse Kaia Schmid ontsnapten op 31 kilometer van de finish. Op de Wijnpers probeerde de Britse nog een demarrage te plaatsen, maar Schmid kon volgen. Op het WK tijdrijden werd Zoe Bäckstedt nog tweede, maar in de sprint voor de wereldtitel op de weg wist de Britse het goud te veroveren voor de Amerikaanse Schmid. Bäckstedt is naast wegwielrenster ook een veldrijdster en baanwielrenster. In de laatste discipline zorgde ze het afgelopen pisteseizoen voor een knap palmares met drie Europese titels.

De Wijnpers, de voorlaatste helling van de lokale ronde in Leuven.  © Amber De Pau

Junioren mannen : Per Strand Hagenes (Noorwegen)

De junioren maakten zich op voor acht plaatselijke rondes in Leuven, goed voor 121 kilometer en 32 hellingen waaronder de Wijnpers en de Sint-Antoniusberg. De favoriet voor België, Cian Uijtdebroeks (18), kwam al vroeg in de race ten val en kon niet meer terugkeren naar de kopgroep. Op de voorlaatste helling gingen er enkele renners in de kopgroep van acht tegen de grond.  De Noor Per Strand Hagenes (18) zag zijn kans om te versnellen. Hij rondde zijn solo af en kroonde zich tot Wereldkampioen bij de junioren. Europees kampioen Romain Gregoire (18) kwam negentien seconden na de Noor binnen. De Est Madis Mihkels (18) won de sprint voor de derde plek.

Per Strand Hagenes is naast Wereldkampioen wielrennen ook vice-Europees kampioen en is Noors kampioen wielrennen. In 2022 gaat hij aan de slag in de opleidingsploeg voor beloften van wielerploeg Jumbo-Visma.

Beloften mannen: Filippo Baroncini (Italië)

Voor België waren alle ogen gericht op Thibau Nys (18). Een week eerder sprintte de jonge veldrijder verrassend naar de Europese titel bij de beloften in het Italiaanse Trento. Nederland telde drie kanshebbers.

Eritreeër

Na 160 kilometer wist de Italiaan Filippo Baroncini (21) de wereldtitel te bemachtigen. De Italiaan plaatste op zes kilometer van de finish op de Wijnpers een versnelling die de tegenstand niet kon volgen en reed zo alleen naar de finish op de Leuvense ring. In de achtergrond sprintte de Eritreeër Biniam Girmay naar de tweede plaats. De Nederlander Olav Kooij vervolledigde het podium. België verloor al vroeg in de wedstrijd met Arnaud de Lie en Lennert Van Eetvelt twee renners. Thibau Nys bezorgde België een zesde plaats op het WK voor beloften.

In 2022 verwelkomen Jasper Stuyven en Edward Theuns de Italiaanse wereldkampioen bij Trek-Segafredo. Op het Europees kampioenschap in Trento begin september strandde hij op een tweede plek na Thibau Nys.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door UCI (@uci_cycling)

Tekst: Amber De Pau, eindredactie: Liam Verbinnen
Foto: © Jorghé Van Hecke