21/10/2021

Mini-lockdown moet Russische besmettingen terugdringen

Gisteren kondigde de Russische president Vladimir Poetin een ‘werkloze week’ aan tussen 30 oktober en 7 november. Deze maatregel zou de hernieuwde opmars van het coronavirus in Rusland een halt moeten toeroepen.

‘Het is onze taak om het leven en de gezondheid van onze burgers te beschermen en de gevolgen van deze gevaarlijke infectie te minimaliseren’ zei Poetin gisteren in een videocall met enkele topambtenaren. Iets vooraf had het Kremlin het trieste record meegedeeld dat in de voorbije 24 uur 1.028 coronagerelateerde doden waren gevallen in Rusland. Om het tempo van de besmetting in te tomen, zal het land een werkloze week invoeren waarbij enkel strikt noodzakelijke winkels openblijven zoals supermarkten en apotheken. De Russen zouden tijdens deze ‘mini-lockdown’ hun salaris gewoon doorbetaald krijgen. Verder staan er ook maatregelen in de stijgers om de bedrijven compenseren.

Russen lusten vaccin niet

Een mogelijke verklaring voor de exorbitante Russische besmettingscijfers ligt in de lage vaccinatiegraad, die blijft steken rond de 30 procent. Dit is opmerkelijk aangezien Rusland wereldwijd het eerste land was om een vaccin goed te keuren en bovendien nog op een berg beschikbare spuiten zit. Poetin voerde zelfs een tweedaags betaald verlof in om een vaccin te laten zetten, maar het mocht niet baten. De Russen lusten het Spoetnik V-vaccin niet: velen zijn bang voor bijwerkingen of menen het simpelweg niet nodig te hebben. Een andere oorzaak kan liggen in de lange terughoudendheid van de regering om strikte beperkingen op te leggen. De vorige lockdown had immers een desastreus effect op de economie en bijgevolg ook op de populariteit van de overheid en Poetin.

Uiteenlopende wetgeving

Er zijn slechts een handvol nationale maatregelen met betrekking tot corona zoals de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer en in een afgesloten publieke ruimte. Liever delegeert de overheid de invoering van coronamaatregelen naar de lokale besturen. Deze zijn relatief vrij in hoe ver ze hiermee gaan, wat zorgt voor zeer uiteenlopende wetgeving. In sommige regio’s zijn veel strengere maatregelen van kracht met onder andere QR-codes als vaccinatiebewijs en striktere limieten voor samenkomsten. Er zijn zelfs regio’s waar vaccinatie verplicht is voor wie in de zorg werkt en voor mensen met een leeftijd boven de 60. In Moskou daarentegen kon je tot nog toe naar hartenlust uitgaan en feestvieren.

Tekst: Matisse Van der Haegen, Eindredactie: Arianna Bianchi
Foto: Marco Verch (CC BY 2.0)