25/10/2021

Nieuwe serie ‘Grond’ zorgt voor representatie etnische minderheden

Grond is de nieuwe serie van regisseurs Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans. De achtdelige reeks gaat over een Marokkaanse familie van begrafenisondernemers die in Molenbeek woont. Grond stelt een belangrijk vraagstuk in vraag binnen de Marokkaanse gemeenschap; willen/moeten familieleden naar Marokko worden gerepatrieerd om daar begraven te worden of begraven we ze in België? De serie is vanaf dinsdag 26 oktober beschikbaar via Play4.

Grond vertelt het verhaal van Ishmael die het repatriëringsbedrijf van zijn vader overneemt. Hij worstelt met het idee om mensen met Marokkaanse roots in België te begraven in plaats van Marokko. Ishmael heeft dan ook nooit kunnen verwerken dat zijn mama op één dag tijd overleden is en gerepatrieerd werd naar Marokko. De cast van Grond bestaat onder andere uit Yassine Ouaich, Charlotte De Bruyne, Barbara Sarafian, Saïd Boumazoughe en Mourade Zeguendi.

MEDIAREPRESENTATIE

Alexander D’hoest, professor communicatiewetenschappen Universiteit Antwerpen, stelt dat de onderrepresentatie van etnische minderheden een kritiek is die al jaren meegaat. ‘Er zijn twee belangrijke kritieken. Eerst en vooral worden de etnische minderheden ondergerepresenteerd in fictie. Daarnaast worden de minderheden niet divers afgebeeld, er is niet genoeg diversiteit in de representatie.’ D’hoest vertelt dat de representatie al verbeterd is tegenover vroeger maar dat er nog steeds werk aan de winkel is. ‘Er zijn niet veel personages met buitenlandse roots in fictie. Hierdoor is het gewicht dat zij dragen erg groot en zie je weinig diversiteit. Er wordt ook altijd beklemtoond dat het personage buitenlandse roots heeft terwijl de klemtoon evengoed op een andere kwaliteit kan liggen.’

Journaliste Valerie Droeven mocht al twee afleveringen van de nieuwe serie bekijken, vertelt ze in Radar, een podcast van De Standaard. Zij vindt dat Grond duidelijk verschillende Vlaamse moslims in beeld brengt. Valerie vindt het wel jammer dat de personages Vlaams en Arabisch spreken in plaats van Frans en Arabisch. ‘Ik mis een beetje het Brussels gevoel, de Marokkaanse gemeenschap in Brussel spreekt onder elkaar geen Nederlands.’

PRODUCTIE

D’hoest vindt het belangrijk dat de serie gemaakt is door mensen met een buitenlandse achtergrond. ‘Een van de problemen bij de representatie van etnische minderheden is de productiekant. Vaak zijn die mensen helemaal niet divers en zijn het gewoon witte mensen zonder migratieachtergrond die een verhaal vertellen. Het is een grote sterkte dat het bij Grond niet het geval is.’ Droeven voegt daar aan toe dat de muziek gemaakt is door Faisal en Yong Yello. Faisal heeft ook Marokkaanse roots.

INSCHATTING SUCCES

Volgens Droeven heeft de serie vooral jongeren als doelgroep voor ogen. D’hoest veronderstelt dat de interesse in de serie groot zal zijn omdat de makers erg bekend zijn door films zoals Bad Boys for Life en Patser. ‘De films van Adil El Arbi en Bilall Fallah hebben een toegankelijke stijl. Ze zijn erg entertainend, hierdoor kunnen ze een jong en divers publiek aanspreken. Ik hoop dat de serie ook een breed publiek zal aantrekken en niet enkel mensen met Marokkaanse roots.’

Grond is vanaf 26 oktober te bekijken op Play4.

Tekst: Eline De Vreese, eindredactie: Igor Bulcke

Foto: © Play4