07/10/2021

RECENSIE – Dune voor dummies

Dune is een van de meest besproken filmreleases postcorona. Regisseur Denis Villeneuve waagt zich aan een nieuwe verfilming van het legendarische boek van Frank Herbert uit 1965. In Dune hebben extreme hitte, wind en zandwormen de planeet Arrakis overgenomen. Een machtsstrijd tussen de bewoners, de Vrijmans, en het adellijke Huis Atreides ontketent zich in een tweeënhalf uur durend schouwspel.

Ik ga er geen doekjes om winden: ik ben een sci fidummie. Het fameuze boek waarop Dune gebaseerd is? Ik had er nog nooit van gehoord. De vorige adaptaties – door onder andere David Lynch in 1984 – heb ik niet gezien. Ik heb zelfs nog nooit een Star Wars-film bekeken. Gênant, ik weet het. U mag met uw ogen draaien of eens goed lachen, ik neem u niks kwalijk. En toch heb ik een en ander te zeggen over deze film. Want Dune is indrukwekkend, ook voor wie géén fan is van sciencefiction.

‘Acteurs Chalamet en Ferguson geven een exceptionele emotionele vertolking van een zeer beperkte dialoog’

Oscarwaardige casting

De casting is waarschijnlijk de meest strategische zet van de makers van Dune. Zet Call Me By Your Name-sensatie Timothée Chalamet en Euphoria-fenomeen Zendaya samen op een filmposter en u heeft de aandacht getrokken van elk begerig Gen Z-hartje. In hun rollen als Paul Atreides en Chani bewijzen ze opnieuw dat ze niet alleen knap zijn, maar ook ontzettend getalenteerd. En laten we Rebecca Ferguson niet vergeten, die Lady Jessica speelt, de moeder van Paul. Chalamet en Ferguson dragen samen de film, met hun exceptionele emotionele vertolking van een zeer beperkte dialoog. Oscarnominaties gegarandeerd.

Magnifieke montage

Of ik 150 minuten lang geboeid was door het verhaal? Nee, dat geef ik toe. De film duurt lang, de wereld is complex en wordt geleidelijk opgebouwd. Maar sci fifan of niet, de montage is gewoonweg magnifiek. De natuurbeelden – opgenomen in Noorwegen, Jordanië en Hongarije – zijn adembenemend. De kostuums en decors zijn futuristisch, imposant en tot in detail uitgewerkt. Zet daaronder de bombastische soundtrack van niemand minder dan grootmeester Hans Zimmer himself, en voilà. Dune is een wervelwind, een bioscoopervaring om u tegen te zeggen, ook voor dummies zoals ik. 

 

Tekst: Hanne Bral, eindredactie: Hanne Van Daele
Foto: © Hanne Bral