08/10/2021

Saïda El Bajaj lanceert samen met BRUZZ eerste podcast over de Marokkaanse gemeenschap

De Brusselse radiozender BRUZZ lanceerde op 24 oktober de eerste aflevering van de podcast Aljudhur, het Arabische woord voor roots. Dit is de eerste Belgische podcast over de Marokkaanse gemeenschap. Tien afleveringen, tien verhalen over tien persoonlijkheden met een eigen verleden. Aan dit project mocht Saïda El Bajaj (31) meewerken, een Marokkaanse journaliste die haar hart aan onze bruisende hoofdstad verloor. ‘Onze samenleving heeft nood aan een samenbundeling van inspirerende verhalen uit een gemeenschap die moet vechten tegen de negatieve connotatie die hier nog steeds leeft.’

Er circuleren zo een half miljoen podcasts op het net, een luisterbibliotheek waar er tot nu toe nog geen plekje vrijkwam voor een reeks over de Marokkaanse gemeenschap. El Bajaj wou hier verandering in brengen en besloot een podcast te maken over succesrijke mensen met een Marokkaanse achtergrond. ‘Verdwaalde zielen wil ik inspireren, ze terug hoop geven en duidelijk maken dat alles mogelijk is.’

Opgroeien tussen twee identiteiten is geen evidentie en brengt vaak een identiteitscrisis met zich mee. Verdwaalde zielen die naar deze levensverhalen van Marokkaanse mensen met een stempel in de maatschappij luisteren, zullen zich hopelijk identificeren met deze succesvolle individuen en terug hoopvol naar de toekomst kijken.

Diverse gastenlijst

Voor dit project werkte BRUZZ samen met het Vlaams-Marokkaans cultuurcentrum DARNA. ‘De organisatie stuurde een lijst met namen door van mensen die in aanmerking kwamen voor onze podcast. Ook zelf liet ik mijn oog vallen op enkele interessante figuren. Er waren heel wat namen die ik moest schrappen aangezien er drie vereisten waren bij de selectieprocedure. Iedereen moest van Marokkaanse origine zijn, de Nederlandse taal beheersen en een link hebben met Brussel.’

‘Door deze diversiteit ontstond er een podcast waarbij je traantjes wegpinkt en schaterlacht’

Mymy, een leerkracht met een smakelijk YouTube-kanaal, mocht de spits afbijten en vertelde haar verhaal in de eerste aflevering. Naast deze culinaire ster wisten ook Loubna Khalkhali, Zohra Aït-Fath en Yassine Boubout een plaatsje te veroveren in deze podcastreeks. ‘Buiten hun Marokkaanse achtergrond hebben de gasten weinig gemeen met elkaar. Door deze diversiteit ontstond er een podcast waarbij je traantjes wegpinkt en schaterlacht.’

Wel rozengeur, geen maneschijn

Diep vanbinnen schuilt het besef dat het eigen verleden van El Baja een grote trigger was om deze podcast te maken. ‘Vroeger was ik vaak op zoek naar mensen die dezelfde obstakels als ik moesten overwinnen. Hoe gaan ze hiermee om, ervaren ze dezelfde problemen of ben ik een rariteit? Allemaal vragen die in mijn hoofd rondspookten en waar niemand mij een antwoord op gaf.’

‘Gelukkige of ongelukkige periodes, alles is tijdelijk en aan alles komt een einde’

Haar leven wou ze vergelijken met leeftijdsgenoten, voorbeelden waaraan ze zichzelf kon spiegelen. ‘Door het maken van deze podcast kreeg ik antwoord op onbeantwoorde vraagtekens. Ik herkende mezelf in deze verhalen en kon obstakels uit mijn verleden een plaats geven. Mijn ouders spraken geen Nederlands, hadden nooit van het onderwijs kunnen proeven en konden mij niet helpen met mijn schoolopdrachten. Gelukkige of ongelukkige periodes, alles is tijdelijk en aan alles komt een einde.’

‘Het leven is een weg met vallen en opstaan, een weg die we bewandelen met ons persoonlijke obstakelkoffertje in de hand’

‘Wat is jouw levensmotto, wat heb jij geleerd uit je eigen leven dat je als waardevolle boodschap wilt meegeven?’, dit is de laatste vraag die El Bajaj op het einde van elke aflevering aan haar gasten stelt. Uit hun antwoorden heeft ze vooral onthouden dat je de strijd niet mag opgeven wanneer je geen kansen krijgt van de maatschappij. ‘Het leven is een weg met vallen en opstaan, een weg die we bewandelen met ons persoonlijke obstakelkoffertje in de hand. Blijf in jezelf geloven, een gouden raad die jou met een hoopvolle blik naar de toekomst laat kijken. Uiteindelijk komt het goed, alles komt goed. Altijd.’

 

Via Spotify of op de website van BRUZZ kan je alvast de eerste aflevering van deze podcast beluisteren. 

Tekst: Eline September, eindredacteur: Igor Bulcke
Foto: © Saskia Vanderstichele