25/10/2021

Stagestudenten ziekenhuisgroep ZNA niet verplicht tot vaccinatie

Voor studenten Verpleegkunde die stage willen lopen bij de Antwerpse ziekenhuisgroep ZNA is het voldoende om een negatief Covid Safe Ticket te tonen. Voor stagestudenten gelden dus niet dezelfde maatregelen als voor sollicitanten.

In afwachting van de nieuwe wetgeving die vaccinatie in de zorgsector verplicht, neemt de ziekenhuisgroep alvast geen personeel aan dat zich niet wil laten vaccineren. Woordvoerder van ZNA, Tom Van de Vreken, licht verder toe: ‘Voor sollicitanten geldt dat ze gevaccineerd zijn of dat willen laten doen. Op het moment van sollicitatie moeten ze dus niet gevaccineerd zijn, maar het is wel de bedoeling dat ze het worden als ze in dienst komen. Dat doen we omdat minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) bezig is met een wetgeving die vaccinatie in de zorgsector gaat verplichten. Het gaat om mensenlevens, dus we nemen een voorsprong.’ 

 

‘Studenten mogen stage lopen als ze ofwel dubbel gevaccineerd zijn, ofwel negatief getest zijn op corona’

 

Voor studenten Verpleegkunde die stage willen lopen in het ziekenhuis, geldt dan weer iets anders. ‘Stagestudenten zijn geen werknemers, maar bezoekers. Van hen mag je een CST (Covid Safe Ticket) vragen. Dat betekent twee dingen: ofwel dat je dubbel gevaccineerd bent, ofwel dat je negatief getest bent geweest’, aldus Tom Van de Vreken. 

De meningen bij studenten Verpleegkunde over het al dan niet verplichten van vaccinatie in de zorgsector, zijn verdeeld. Sarah, Margot en Eloise studeren Verpleegkunde aan de hogeschool Thomas More in Mechelen en staan alle drie achter de beslissing van de ziekenhuisgroep ZNA.

Sarah Vervaeck (19): ‘Ik vind dat mensen in de zorg gevaccineerd moeten zijn. Niet enkel voor zichzelf, maar ook om de veiligheid van de patiënten te garanderen. Een andere optie zou eventueel het afleggen van een negatieve PCR-test zijn.’

 

‘Als je je als verpleegkundige niet laat vaccineren, geef je de indruk dat je geen vertrouwen hebt in de wetenschap of verpleegkunde in het algemeen’

 

Ook Margot Van Dyck (18) vindt dat verpleegkundigen gevaccineerd horen te zijn. ‘Er is al een tekort aan verpleegkundigen; dan is het niet ideaal als er onder hen nog mensen in het ziekenhuis liggen. Als je je als verpleegkundige niet laat vaccineren, geef je bovendien de indruk dat je geen vertrouwen hebt in de wetenschap of verpleegkunde in het algemeen.’

 

‘Anderen in gevaar brengen is niet het doel van de zorg’

 

Eloise Lemaire (18) : ‘Het is zo’n kleine moeite om je te laten vaccineren. Als je toch zo graag je job wil doen, vind ik dat je het ervoor over moet hebben om je te laten vaccineren, want anders breng je anderen in gevaar en dat is uiteraard niet het doel van de zorg.’

 

‘Een griepvaccin wordt ook niet verplicht dus waarom zou dat nu dan wel moeten?’

 

Marie Peetermans (21), studente Verpleegkunde aan hogeschool UCLL, vindt dan weer dat je niemand kan verplichten tot vaccinatie.

Hoewel ze zelf wél gevaccineerd is, vindt ze het niet kunnen dat de ziekenhuisgroep mensen zonder vaccin weigert. ‘Een griepvaccin wordt bijvoorbeeld ook niet verplicht dus waarom zou dat nu dan wel moeten? Als ze zich strikt aan de regels houden, zoals handen ontsmetten en een mondmasker dragen, vind ik dat deze mensen moeten kunnen solliciteren. Ik merk ook regelmatig dat andere studenten Verpleegkunde of verpleegkundigen die gevaccineerd zijn, toch positief testen op COVID en zelfs nog enorm ziek zijn geweest.’

 

Tekst: Marte Everaerts, eindredactie: Igor Bulcke
Foto: ⓒ Marte Everaerts