28/10/2021

Squid Game-evenement in Hasselt: ‘Of je geweld imiteert, is niet enkel van je Netflix-lijst afhankelijk’

Je Netflix-lijst zal geen directe invloed uitoefenen op hoe gewelddadig je bent. Zo klinkt het bij Anouk De Ridder, onderzoekster in de Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Voor wie zich al door het hele eerste seizoen van de populairste Netflix-serie ooit heeft gehaast en er maar geen genoeg van kan krijgen, is er goed nieuws. De immense hype rond Squid Game inspireerde Escape House om zelf een variant van zo’n spel te organiseren in Hasselt op 27 november.

Een minimumvoorwaarde om aan het spel te mogen deelnemen is dat je zestien jaar oud bent, wat overeenkomt met de minimumleeftijd om naar de serie te mogen kijken. Die minimumleeftijd is terecht volgens De Ridder: ‘Het is begrijpelijk dat we bekommerd zijn over wat kinderen te zien krijgen. Het is dan ook belangrijk om hen een goed referentiekader te bieden als ze toch in aanraking komen met gewelddadige beelden.’

Spelers krijgen geen carte blanche
Hoewel de organisatie op haar website laat weten dat de honderd spelers elkaar absoluut niet gewelddadig te lijf mogen gaan, blijft het voorlopig gissen naar de aard van de tien spellen. Anders krijgen deelnemers geen eerlijke kans om de spellen juist te spelen volgens Escape House. Het personeel dat de spellen zal begeleiden, zal net zoals in de serie gemaskerd zijn. Ook een geheimzinnige front man, die bovendien altijd het laatste woord heeft, zal tijdens de spellen een oogje in het zeil houden.

In tegenstelling tot hoe het eraan toegaat in de serie, krijgen deelnemers verrassend genoeg op geen enkel moment de optie om te stoppen met het spel. ‘Je kan je wel vragen stellen bij hoe het evenement zal verlopen: wat met mensen die de volle toegangsprijs betalen en al na 30 minuten uit het spel liggen?’ aldus De Ridder.

‘Voor de doorsneejongere is 100 euro veel geld’

Dat is niet het enige aspect van het prijskaartje dat vragen oproept.  Het prijskaartje van een deelname aan de Hasseltse variant van Squid Game is niet mild: om deel te nemen tel je namelijk honderd euro neer. Daartegenover staat wel een kans van één op honderd om naar huis te gaan met de prijzenpot van duizend euro. ‘Waarschijnlijk is dat wel geoorloofd: er kruipt tijd en moeite in het opzetten van zo’n spel. Wat dan weer wel ironisch is, is dat de serie eigenlijk de kapitalistische samenleving in twijfel trekt. Die toegangskaartjes zorgen hier dus voor een paradox: voor de doorsnee jongere is 100 euro veel geld.’

Een enkeltje naar geweld?
Zal dit soort evenementen jongeren overigens stimuleren om hun eigen varianten van gewelddadige wedstrijden op touw te zetten? Volgens De Ridder is er geen reden tot paniek. ‘Zo’n evenement moeten we eigenlijk zien als een verlengde van de serie, in de zin dat heel wat kijkers waarschijnlijk staan te popelen om zelf te ervaren hoe het is om zo’n hoofdpersonage te zijn. Door de overdonderende populariteit van de serie hebben heel wat mensen het eerste seizoen al uitgekeken, waardoor het Squid Game-verhaal heel snel afgelopen was. Dankzij deze levensechte ervaring kan je de verhaallijn zelf op een intense manier beleven.’

Bovendien zetten series en films volgens de onderzoekster nooit meteen aan tot geweld: dat verband is veel moeilijker in kaart te brengen. ‘Het verband tussen het bekijken van zo’n serie en het plegen van geweld is voorlopig nog niet uitsluitend aangewezen. Het lijkt me onrealistisch dat een vredelievende persoon opeens zal overgaan tot geweld, simpelweg door naar Squid Game te kijken. Daar liggen erg veel factoren aan de basis: niet enkel wat je kijkt op Netflix zal zulk gedrag aansturen.’ Omdat het evenement dus rekening houdt met een minimale leeftijd, veronderstelt ze dat de deelnemers in kwestie veel beter in staat zijn om al dat geweld van op de tv – en van uit het effectieve spel – te relativeren. ‘Voor het grootste deel van onze jongeren, is dat echt niet zo’n moeilijke opgave.’

Tekst: Arianna Bianchi, eindredactie: Olivia Stalpaert
Beeld: © Arianna Bianchi