29/10/2021

TO GO OR NOT TO GO? Drie jongeren over hun ervaringen met Too Good To Go

Het Deense bedrijf Too Good To Go gaat voedselverspilling tegen door een platform te creëren waarop restaurants, supermarkten, bakkers en andere lokale handelaars hun overschotten kunnen verkopen aan een kleinere prijs. Sinds maart 2018 redden zij al 5,6 miljoen maaltijden van de vuilbak. Wat zijn de voor- en nadelen van dit systeem? Cato Depauw, Jeppe Guillaume en Kaat Philips vertellen meer.

HOE WERKT HET?

Too Good To Go werkt met een app, hierop kan je de handelaars uit jouw buurt zien die voedseloverschotten aanbieden. Je ziet hoeveel de maaltijd waard is en hoeveel korting jij erop krijgt. Wanneer je beslist om iets te bestellen, kan je de maaltijd reserveren en moet je die ook meteen betalen. Het tijdslot bepaalt wanneer je de overschotten kan gaan ophalen. Het verrassingseffect van het systeem is dat je niet op voorhand weet wat je zult krijgen. Wanneer je natuurlijk bij een pizzeria besteld, is de kans groot dat het pizza zal zijn.

Voor vier euro heb je al een maaltijd gered. © Eline De Vreese

WAAR EN WANNEER

Cato (21) studeert Journalistiek in Leuven. Ze gebruikte Too Good To go voor het eerst op haar vorig kot in Antwerpen. ‘Ik reserveerde meestal iets als avondeten of bijvoorbeeld een quiche bij een lunchbarretje’ vertelt ze. ‘In Leuven gebruiken vooral bakkers de app. Ik vind het een beetje vreemd om ontbijt te bestellen aangezien je dit meestal in de namiddag moet oppikken. Je koopt dus eigenlijk pistolets die de volgende ochtend oudbakken zullen zijn.’

Jeppe (24) is verpleegkundige en doet aan cohousing in Antwerpen. Hij gebruikte Too Good To Go vorig jaar wekelijks. ‘Ik deed dat vaak alleen en dan is het handig dat het niet zo’n grote porties zijn. Nu dat ik ben gaan cohousen zijn de porties niet groot genoeg om er met z’n allen van te eten.’

Kaat (22) studeert Criminologie in Leuven. Zij vindt het net wel handig om met meerderen gebruik te maken van de app. ‘In Antwerpen zat ik op kot met twee vriendinnen. Wij bestelden vaak bij supermarkten zodat we onze producten konden combineren om er een deftige maaltijd van te maken. Nu zit ik alleen op kot in Leuven en kies ik vaker voor een restaurantje dat bijvoorbeeld sushi verkoopt. Als ik iets specifiek nodig heb van de supermarkt dan ga ik wel naar de winkel achter de hoek.’

VOORDELEN

De drie halen aan dat Too Good To Go als jongvolwassene erg interessant is omdat het goedkoop is. ‘Het voordeel is dat je een kwaliteitsvolle maaltijd van een brasserie kan bestellen, in plaats van een opwarmmaaltijd te halen bij de supermarkt’ vertelt Cato. ‘Ik vind het een win- winsituatie,’ vertelt Kaat, ‘je helpt het milieu en zelf heb je een goedkope maaltijd.’ Daarnaast vult Jeppe aan dat de overschotten je ideeën geven om te koken. ‘Ik bestelde vaak bij supermarkten, dan had ik ineens inspiratie om een maaltijd te maken.’

NADELEN

Zowel Cato, Jeppe als Kaat hadden ook al eens een tegenslag gehad. ‘Ik had een vegetarische maaltijd aangeduid op de app, maar toen ik bij de winkel aankwam hadden ze me toch vlees gegeven omdat de medewerker niet op de hoogte was’, legt Cato uit. Sommige maaltijden zijn ook snel uitverkocht. ‘Soms heb ik zin om nog eens iets te bestellen van Too Good To Go, maar dan had ik dat beter de avond ervoor al vastgelegd omdat er op dat moment niets meer beschikbaar is.’ Jeppe vertelt dat hij één keertje erg weinig mee krijg voor de prijs. ‘Dan wordt dat wel een dure aankoop.’

Ook Kaat had deze week nog een tegenslag. ‘Eergisteren ging ik sushi ophalen die ik had besteld, toen ik aankwam bij het restaurant wist de eigenaar niet dat hij op Too Good To Go stond en hij had dan ook geen overschotten om mee te geven. Gelukkig kan je je geld wel makkelijk terugvragen via de app.’

Tekst: Eline De Vreese, eindredactie: Olivia Stalpaert
Foto’s: © Eline De Vreese, Feline Lieben, Ellen Van den Kieboom