18/10/2021

Uniek mediteren met dansmeditatie: ‘Accepteer en omarm je lichaam door het zonder schaamte vrij te laten bewegen’

Mediteren stijgt alsmaar in populariteit en mentale gezondheid wordt meer besproken, maar dansmeditatie is een uniek concept. Cynthia Verpoorten (23), een professionele danseres uit Hombeek, onderzocht beweging in meditatie en creëerde zo deze exceptionele vorm van bezinning. Ze begon haar eigen zaak, Allround Zen Therapy, en werkt samen met Mind & Motion in Hofstade, waar ze aromamassages, yoga en dansmeditatie aanbiedt. Cynthia wil met dansmeditatie meer aandacht vestigen op het lichaam zelf. ‘Als je lichaam niet ontspannen is, kan je je hoofd niet leegmaken.’

‘Vaak denken mensen bij mediteren onmiddellijk aan yoga. Yoga is populair en iedereen kan zich daar iets bij voorstellen. Dansmeditatie daarentegen is iets volledig nieuws. Zelf ben ik professionele danseres, afgestudeerd aan de Nederlandse hogeschool voor Kunsten ArtEZ. Als danser ben je meer dan gemiddeld bezig met je lichaam. Je krijgt dagelijks kritiek en commentaar, deze is wel opbouwend, maar kan soms als negatief ervaren worden. Juist omdat je fysiek zoveel met je lichaam bezig bent, luister je eigenlijk niet genoeg naar wat het precies wilt. Ik probeerde te luisteren en kwam tot het besef dat ik iets miste, er was iets dat niet diep genoeg tot me doordrong. Ik besloot uit te zoeken wat dat was.’

‘Juist omdat je fysiek zoveel met je lichaam bezig bent, luister je eigenlijk niet genoeg naar wat het precies wilt’

 

De kriebel
‘Ik startte tijdens mijn dansopleiding een artistic research naar meditatie en oefende yoga uit. Als danser vond ik het moeilijk om tijdens een meditatiesessie stil te zitten en niet te bewegen. Ik beeldde mij de meditatietechnieken automatisch bewegend in. Er ontstond een kriebel om meditatie in een bewegende vorm te brengen. De vorm en interpretatie die ik overbreng is uniek en komt voort uit mijn eigen behoeftes en kennis. Uit die alsmaar groeiende kriebel creëerde ik dansmeditatie, een vorm van mediteren waarbij vrij bewegen centraal staat.’

 

 

‘Uit die alsmaar groeiende kriebel creëerde ik dansmeditatie, een vorm van mediteren waarbij vrij bewegen centraal staat’

 

 

 

Je krijgt maar één lichaam
‘Dansmeditatie gaat erover dat je je bewust wordt van alles wat je in je lichaam opslaat. Onbewust zijn we dagelijks bezig met body memories. Dat is bijvoorbeeld een streling die je doet denken aan hoe je moeder je wang streelde als kind, of een beweging die je maakt met je handen wanneer je stresst. Het zijn kleine, simpele dingen waar we ons niet bewust van zijn, maar dat wel in ons lichaam opgeslagen zitten. Daarbovenop heb je ook alle stress, emoties en trauma’s die zich opslaan in datzelfde lichaam. Emoties slaan op de heupen, stress op de schouders en op de nek, en je lichaam moet dat allemaal dragen. We leven constant onder stress en voelen een druk om aan alle verwachtingen van onszelf en anderen te voldoen. Maar je krijgt maar één lichaam en dat moet je koesteren.’

‘We leven constant onder stress en voelen een druk om aan alle verwachtingen van onszelf en anderen te voldoen’

Horen, zien en zwijgen
‘Als opwarming gebruik ik de leer waar horen, zien en zwijgen centraal staat. Eerst vraag ik om je zicht zo goed mogelijk te gebruiken. Kijk naar de ruimte, naar de voorwerpen erin, naar de hoeken en probeer de lijnen na te bootsen met bewegingen. Sluit daarna je ogen en luister naar de muziek, het ritme van je voeten, je ademhaling. Beweeg op basis van dit geluid en laat je lichaam los. Tenslotte probeer je te focussen op het gevoel dat vanbinnen in je lichaam zit, probeer te verstaan wat er in je lichaam gebeurt. Dan kunnen we starten met het proces.’

‘In deze bewustwordingsfase ben je doelgericht bezig met je eigen lichaam te ontdekken’

Bewustwording
‘De eerste fase van een workshop is bewustwording. Bewust worden wat er in je lichaam omgaat. Zonder bewustwording kunnen we niet starten aan de volgende fase van het proces. In deze bewustwordingsfase ben je doelgericht bezig met je eigen lichaam te ontdekken. Je probeert bij bepaalde bewegingen te denken wat die nu precies doen met je lichaam. Voelen ze bekend aan of niet? Zijn ze aangenaam of ongemakkelijk? Door deze gedachten kunnen we starten met het uitsluiten van kritiek die je jezelf geeft. Vaak hebben mensen heel veel kritiek op hun eigen lichaam. Met dansen of vrij bewegen kan je deze gevoelens aanpakken en loslaten. Het helpt je om je lichaam te omarmen. Te omarmen wie je bent. De negatieve gevoelens proberen we tijdens dansmeditatie weg te halen. Dat is niet makkelijk. Als danser zie je jezelf constant voor de spiegel staan en hoor je vaak kritiek, dus ik weet hoe het kan opluchten om deze kritiek en onzekerheid los te laten. Het eerste aspect van het proces is dus heel belangrijk: accepteer en omarm je lichaam door het zonder schaamte vrij te laten bewegen. Wat voelt er goed voor jou en voor je lichaam? Doe aan zelfreflectie, want dat doen we te weinig. Mentaal wordt dat vaker gedaan dan lichamelijk, maar vergeet niet dat deze samenwerken. Als je lichaam niet ontspannen is, kan je je hoofd niet leegmaken.’

‘Beweging wordt te hard beoordeeld op de buitenkant’

Inside camera
‘Het tweede onderdeel noem ik de inside camera. Het idee hierbij is dat je effectief een camera in je lichaam plaatst. Zo kan je zien hoe je beweging er langs binnen uitziet in plaats van langs buiten. Beweging wordt te hard beoordeeld op de buitenkant. Dansen moet er altijd esthetisch en mooi uitzien. Er wordt continu gehamerd op mooie lijnen, je voeten strekken en je vingers verlengen en dat stoort mij. Het is een heel ander gevoel om te bewegen met het idee dat er een camera in je pols steekt en dat je elk bot over elkaar ziet wrijven. Dat voelt heel anders. Je beweegt kwalitatiever en bewuster.’

‘Als je het niet begrijpt, dan ga je dat ook niet meenemen’

Adem in, adem uit
‘Tijdens het derde deel focussen we op onze ademhaling. Wat gebeurt er met je lichaam wanneer je je adem inhoudt? Wat gebeurt er wanneer je diep in- en uitademt? Wat als je probeert te vertragen of versnellen? Deze methode komt ook voor in mijn yogasessies. Aangezien we vrij bewegen hou je een eigen tempo aan. Er zijn genoeg rustmomenten waar we onze ademhaling kunnen stabiliseren. Hoe voelt om even volledig stil te liggen? Rust is nodig om te kunnen voelen wat het proces doet met je lichaam. Na elk deeltje is er dus een rustmoment voorzien om ons hoofd tijd te geven om alles te begrijpen. Want als je het niet begrijpt, dan ga je dat ook niet meenemen.’

Visualisatie
‘De laatste belangrijke stap is visualisatie. We beelden ons hier in dat we met ons lichaam in een witte kubus zitten. Je moet deze kubus in verschillende kleuren inkleuren met je eigen lichaam. Wat doet een vingertop? Wat doen je borsten? Wat doet je haar? Wat doen je lippen? Welke kleur zou je deze geven? Wat gebeurt er als je je haren hard tegen de muur aan zwiert? Wat als je dit juist op een zachte manier laat glijden? Het is op een speelse wijze je verbeelding laten gaan. Het is bewustwording van je lichaam op een visuele manier in plaats van mentaal. Het geeft een andere kijk op hoe je lichaam is in een ruimte. We beelden ons dit allemaal in tijdens deze fase, visualiseren het in ons hoofd. De bewegingen kan je wel nabootsen. We zitten niet echt in een witte kubus met ons lichaam vol verf. Al zou ik dat wel graag eens uitproberen.’ (lacht)

‘Je hoeft niet te kunnen dansen op aan dansmeditatie te doen’

Back to reality
‘Na dit proces is de workshop afgelopen. Visualisatie is de laatste stap. Die is ook het zwaarst en vergt het meeste concentratievermogen. Daarna kan je in een liggende positie eindigen en terugkomen tot de realiteit. De workshop neemt makkelijk twee uur in beslag. Je moet genoeg rust nemen en alles op je eigen tempo verwerken. Je kan het niet vergelijken met een dansles of een standaard meditatiesessie. Je verwerkt bepaalde emoties en een hoop stress.

‘Er zijn bewust geen spiegels in de zaal om te vermijden dat je bezig bent met de buitenkant van beweging’

Ik kan niet dansen
‘Je hoeft niet te kunnen dansen op aan dansmeditatie te doen. Het is zelf moeilijker om met dansers aan de slag gaan, omdat zij zich focussen op de technische aspecten. Bij niet-dansers start ik vanaf nul. Het enige wat daar soms in de weg staat is schaamte om te bewegen, maar daar geraak je makkelijk doorheen. Dansmeditatie gaat er niet om dat je de beste moves hebt, daar kijk ik niet naar want dat heeft geen nut. Dat is juist hetgeen dat mij stoort, dat mensen het altijd perfect willen doen, mooi willen zijn en erbij willen passen. Er zijn bewust geen spiegels in de zaal om te vermijden dat je bezig bent met de buitenkant van beweging. Dat is een negatief element dat makkelijk vermeden kan worden.’

Een klankschaal komt uit de yogafilosofie. Het is een instrument dat ervoor zorgt dat je concentratie altijd terug naar het middelpunt gebracht wordt. © Dewy De Leeneer

Lichaam en geest
‘Het doel van mijn workshops rond dansmeditatie is het lichaam laten uitspreken wat het wil uitspreken en de gedachten stil houden. Het zal voor iedereen een andere uitkomst geven omdat we allemaal andere verhalen en een unieke bagage met ons meedragen. Van daaruit moet je werken. Mijn ultieme droom is om mijn eigen praktijk te hebben waar ik yoga, aromatherapie en dansmeditatie kan aanbieden. Een plaats waar ik de kracht van de natuur wat meer naar boven haal. Waar bewustwording van je lichaam en geest ontstaat.’

Omarm jezelf
‘Dansmeditatie betekent veel voor mij. Het heeft meer met mezelf gedaan dan ik verwachtte. Ik begon met het idee nieuwe creatieve beweging te ontdekken en een andere inkijk op beweging te ervaren, maar terwijl ik die nieuwe inkijk zocht kwam ik te weten dat er veel meer emoties en verhalen in mijn lichaam verborgen zitten dan ik dacht. Ik heb mezelf leren kennen op een andere manier. Dansmeditatie geeft nieuwe inzichten. Zowel op vlak van zelfzekerheid als persoonlijkheid. Het leert je jezelf omarmen. Je hoeft niet te zijn zoals iemand anders want je bent goed hoe je bent. Wees echt gewoon jezelf.’

Eerlijkheid als essentie
‘Het is belangrijk dat, wanneer je dansmeditatie wil volgen, je super eerlijk bent tegen jezelf. Je moet je openstellen en durven en willen ontvangen. Zelf merkte ik dat ik jaren niet eerlijk kon zijn naar mijzelf toe. Vooral wanneer het ging om mijn gevoelens en gedachten. Dat was een grote fout. Je moet durven eerlijk zijn en dat is vaak eng, omdat je niet wil voelen wat je onderdrukt. Je wil jezelf soms voorliegen uit angst. Dankzij dansmeditatie ontdekte ik dat wanneer je jezelf openstelt om eerlijk te zijn, je veel meer uit het leven haalt.’

Kriebelt het bij jou om je lichaam los te laten op deze unieke manier? Schrijf je in voor een workshop of vraag meer informatie over privésessies en een-op-eenbegeleiding via info@allroundzentherapy.com of op de website www.allroundzentherapy.com.

Prijs per workshop: 25 tot 35 euro

Tekst: Dewy De Leeneer, eindredactie: Helena Van Lierop
Foto’s: © Dewy De Leeneer