21/10/2021

Youth For Climate roept jongeren op om opnieuw te spijbelen voor het klimaat

Klimaatorganisatie Youth For Climate stimuleert jongeren om vrijdag 22 oktober 2021 op straat te komen in Gent en Louvain-la-Neuve voor het klimaat. Dat kondigde Anuna De Wever vorige week aan in De Zevende Dag. Maar wat denken studenten hierover? Gaan ze mee spijbelen voor het klimaat?

De eerste van een reeks protestacties vindt niet voor niets deze vrijdag plaats. Over iets meer dan een week, op 31 oktober, start in Glasgow de jaarlijkse VN-klimaatconferentie COP-26. Youth For Climate liet op Facebook weten dat ze tijdens de klimaatmars duidelijk willen maken ‘dat ze de waardeloze beloftes en mooie speeches beu zijn en oprechte acties eisen’.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Youth For Climate (@youth.for.climate)

Klimaatmoeheid

Hebben studenten nog energie voor dat soort spijbelacties? Of is de belangstelling van enkele jaren geleden gaan liggen? Bij een snelle rondvraag op de Thomas More-campus valt meteen op dat het enthousiasme tegenover de klimaatacties best uitgedoofd is. ‘In 2018 waren de protesten nieuw en groots, maar nu lijkt het effect gepasseerd’, vindt student Journalistiek Janah Scheunis. ‘De media-aandacht is vandaag ook minder groot dan toen. Een compleet nieuwe actie zou meer aandacht trekken.’ 

Ook student Journalistiek Jarne Thoelen ziet het nut niet in van de protesten. ‘Of we nu één grote, spectaculaire mars hebben of tien kleintjes, de politici luisteren toch niet.’

Andere prioriteiten

Langs de andere kant lijken studenten de klimaatacties wel belangrijk te vinden, al zouden ze hun schooldag er niet voor willen opofferen. ‘Ik heb morgen vier sollicitatiegesprekken’, legt student Communicatiemanagement Meyrem Benamar uit. ‘Maar als ik niets te doen had, zou ik wel gaan.’

Hetzelfde verhaal klinkt bij student Toerisme Zion Peeters: ‘Ik ga niet spijbelen, aangezien ik morgen een belangrijke lesdag heb. Mijn studies blijven belangrijker.’ Al ziet hij het nut van de klimaatacties wel in. ‘Mocht het in het weekend zijn, zou ik wel meegaan. De regering besteedt nog steeds niet genoeg aandacht aan het klimaat, het komt altijd op de tweede plaats.’

‘Misschien protesteer ik over vijf jaar terug mee, maar momenteel is het niet mijn prioriteit’

Ook student Journalistiek Silke Wossmann gaat vrijdag niet mee protesteren, al deed ze dat tijdens de School Strike-hoogdagen wel regelmatig. ‘Ik was er toen heel erg mee bezig’, licht ze toe. ‘Activisme voelde als mijn toewijding, mijn plicht. Ondertussen heb ik dat wat losgelaten, want na een tijd begon het mijn gemoedstoestand naar beneden te halen.’ Al laat het klimaat haar niet onverschillig. ‘Ik ben nog steeds gepassioneerd, al heb ik wel geleerd dat ik tijd en rust mag nemen. Ik hoef me niet schuldig te voelen dat ik niet actief aan het strijden ben voor een betere wereld. En misschien doe ik binnen vijf jaar wel terug mee aan een protestactie, maar op dit moment is het niet mijn prioriteit.’

Startschot

Waarom lijkt het alsof slechts weinig studenten mee gaan protesteren? ‘Veel studenten zijn misschien niet op de hoogte van de actie’, reageert Gil Vanbergen van Students for Climate Leuven. ‘Een beweging komt niet vanzelf en moet opgebouwd worden. De actie van morgen kan een startschot zijn.’ Toch spelen studenten volgens hen een belangrijke rol in het klimaatdebat. ‘Vaak wordt er gewezen op wat je als individu kan doen voor het milieu, maar dat advies weerklinkt al tien jaar. Veel hangt af van het structurele, waar je als individu weinig macht over hebt. Door mee te protesteren, kunnen studenten een duidelijk signaal geven aan de politici.’

Tekst: Hanne Bral, eindredactie: Febe De Donder
Foto: Greenpeace / Eric De Mildt (CC BY-ND 2.0)