22/11/2021

COLUMN – Geïrriteerd kijken naar ‘K2 zoekt K3’

In het jaar 2021 waar ‘zijn wie je bent’ centraal staat, is er geen plaats voor Nederlandse zanger, Gordon, zijn uitspraken. Al tien weken lang zoekt K2 het nieuwe blondje om K3 te vervolledigen. Het begon met vijf auditieafleveringen waarbij de kandidaten twee juryboxen moesten overtuigen. Samantha Steenwijk en Nathalia vormden de ‘hoor- jury’ die enkel de zang konden beoordelen. In de ‘zie- jury’ zetelden Ingeborg en Gordon, hun taak was om de dans en uitstraling van de kandidaten te beoordelen.

Ik begrijp dat je moet kunnen dansen om bij K3 te horen en dat je enthousiasme en vrolijkheid moet uitstralen. Vanaf de jury het uiterlijk beoordeelt, ben je mij kwijt. Het is niet voor niets dat het thema van De Warmste Week ‘kunnen zijn wie je bent’ is, deze generatie hecht meer dan ooit belang aan jezelf zijn en jezelf kunnen uitdrukken. Wanneer Gordon dan uitspraken maakt als ‘Rosse mensen kunnen geen roze dragen’ of ‘Jij draagt precies kleren uit de Wibra’, dan vind ik dat respectloos en achterhaald. Wie ben jij om iemands zijn te bekritiseren?

Ik wou dat Gordon de enige persoon was waarop ik kritiek heb maar neen, toen kwamen de liveshows en vervolledigde Gert Verhulst de jury. Een van zijn uitspraken ligt nog steeds op mijn maag. Luca is één van de twee jongens die nog strijdt voor een plekje bij K3 en hij meet bijna twee meter. Verhulst denkt dat wanneer Luca zich bij Hanne en Marthe zal voegen, dit er wel eens ‘belachelijk’ zou kunnen uitzien. Tijdens de aankondiging van ‘K2 zoekt K3’ benadrukte Gert dan wel dat iedereen Klaasje kan vervangen, maar in praktijk zijn ze wel erg op zoek naar een look-a-like.

K3 is één van dé voorbeelden voor jonge kinderen. Wanneer je beslist om van deze zoektocht dan zo’n grote show te maken, moet je de verantwoordelijkheid nemen om iedereen te vertegenwoordigen en een kans te geven. Waar zijn we mee bezig wanneer we iemand uitsluiten op basis van grootte, haarkleur of kleding? K3 begon ooit met drie K’s: een blond meisje, een roodharig meisje en een zwartharig meisje. De drie K’s verdwenen al en nu wordt het tijd om die haarkleuren en gender ook achterwegen te laten.

Tekst: Eline De Vreese, eindredactie: Hanne Bral
Foto: ⓒ Eline De Vreese