18/11/2021

Europese Commissie erkent sprinkhaan als voedingsmiddel

De Europese Commissie voegt sprinkhanen (Locusta migratoria) toe aan de voedingslijst. Dit houdt in dat Europese supermarkten vanaf nu vermalen, gedroogde en bevroren sprinkhanen mogen verkopen. Met deze beslissing wil Europa de bevolking aanzetten om voeding te kiezen die slechts een kleine impact heeft op het milieu.

Naast de meelworm is de Europese treksprinkhaan het tweede insect dat de Europese Commissie goedkeurt als voedingsmiddel. ‘Europa is volgens mij vooral op zoek naar goede eiwitrijke nutriënten die ook qua milieuvriendelijkheid een meerwaarde bieden. Het kweken van sprinkhanen en wormen heeft een veel kleinere impact op het milieu dan het kweken van runderen bijvoorbeeld’, verklaart Ann Meulemans, diensthoofd van klinische voeding aan het UZ Leuven, ‘Ze hebben minder water, minder voeding en minder grote ruimtes nodig’. Ook de zwarte soldatenvlieg en huiskrekel maken kans om op de Europese voedingslijst te komen.

Novel Food Regulation

Nieuwe voedingsmiddelen zoals insecten ondergaan een reeks gezondheids- en veiligheidsonderzoeken vooraleer de bevolking ze mag eten. Dat bepaalt de Novel Food Regulation die sinds 2018 in Europa van kracht is. In tegenstelling tot de meelworm, die enkel vermalen in de winkels mag liggen, mogen sprinkhanen vermalen, gedroogd en bevroren verkocht worden in Europese supermarkten. Ze moeten wel ontdaan zijn van de vleugels en poten, want het menselijk lichaam kan die niet afbreken of verteren. Ook kunnen de poten en vleugels darmverstoppingen veroorzaken.

Cultuurverschuiving

‘Of de Belgische cultuur hier klaar voor is, betwijfel ik nog wat. Hoewel er veel mensen ondertussen flexitariër zijn, dus enkele dagen in de week geen vlees eten, kiest de meerderheid volgens mij nog steeds liever voor een groenteburger dan voor een sprinkhaanburger. Dat is anders in bijvoorbeeld Cambodja, waar de sprinkhaan een dagelijks ingrediënt is. Het is een culturele verschuiving die misschien niet meteen zal aanslaan, maar de beslissing van de Europese Commissie is toch al een stap in die richting’, aldus Meulemans.

Tekst: Olivia Stalpaert, eindredactie: Febe De Donder
Beeld: Pixabay via Pexels

 

 

 

 

 

.