15/11/2021

G-sporters kleuren affiche Lotto Zesdaagse in Gent

Op de wielerpiste van ‘t Kuipke in Gent zal dinsdag het startschot weerklinken van de 80ste editie van de Lotto Zesdaagse. Naast wielrenners als de Brit Mark Cavendish en de Belg Iljo Keisse zullen ook bekende g-sporters, atleten met een fysieke of mentale beperking, het parket betreden. ‘Acht jaar geleden was het integreren van een wielerwedstrijd voor g-sporters moeilijk. Door de aanpak van Sport Vlaanderen zijn er meer mogelijkheden. De samenwerking met hen groeit elk jaar en de evenementen waarin we g-sport integreren worden groter’, aldus Jeroen Bauters van Parantee-Psylos, de Vlaamse sportfederatie voor mensen met een beperking of kwetsbaarheid.

Op woensdag maken Ewoud Vromant, vice-olympisch kampioen van de tijdrit op de Olympische Spelen in Tokio en Griet Hoet en Anneleen Monsieur, de bronzen tandem van de olympische tijdrit op de baan,  hun opwachting op de wielerpiste in Gent. De grote namen in de g-sport zijn alvast gemotiveerd voor een deelname aan het Gentse wielerfeest. ‘G-sporters beschouwen de Zesdaagse als voorbereiding op het Wereldkampioenschap. Ze willen ook hun sport in de kijker zetten. De Zesdaagse is de place to be voor baanwielrenners. Onthaald worden door 7500 supporters, met een sfeer die goed zit van begin tot einde. Daarom is dit het evenement bij uitstek’, vertelt Jeroen Bauters van Parantee-Psylos. Het wielerevenement wordt ook hoog aangeschreven bij de Britten. ‘Groot-Brittannië is eveneens een pisteland. Dus kunnen we hen ook aanspreken met onze g-wielerwedstrijd. Het is een mooi voorbeeld van integratie en inclusiviteit’, voegt Bauters toe.

‘Door g-sporten te tonen, creëer je herkenbaarheid’

Ewoud Vromant op de Paralympische Spelen in Tokio. © Paralympic Team Belgium/SWPix.com/AlexWhitehead

Tijdens de Paralympische Spelen of wereldkampioenschappen staan we ook als een blok achter onze g-sporters. ‘De beeldvorming rond paralympiërs wordt elk jaar beter. Mensen beginnen sporters als Ewoud Vromant of Griet Hoet te herkennen en dan komen ze ook graag langs op evenementen als de Zesdaagse van Gent. Door g-sporten te tonen, creëer je herkenbaarheid en beginnen mensen er meer over te praten.’

Media

De g-sporters zullen te zien zijn in drie verschillende wedstrijden: de tijdrit van 500m, de individuele achtervolging en de ploegenachtervolging. Een goede tijd neerzetten is de rode draad van de Lotto Zesdaagse voor g-sporters. Bauters sluit af met de belangrijke rol van de media te benadrukken: ‘Een goede beeldvorming rond evenementen voor mensen met een beperking moet door de media hoog in het vaandel gedragen worden. Wij als sportfederatie kunnen al onze socialemediakanalen inzetten, maar de media kunnen de brede samenleving bereiken.’

In 2015 zorgde Parantee-Psylos samen met Sport Vlaanderen voor een wielerwedstrijd voor g-sporters tijdens de Zesdaagse Vlaanderen-Gent. ‘Voor Sport Vlaanderen is het een voorwaarde dat g-sport geïntegreerd wordt in sportevenementen. Voor de Lotto Zesdaagse hebben wij samen met Sport Vlaanderen en de organisator van het wielerevenement, Golazo, de handen in elkaar geslagen om g-sport naar het evenement te brengen.’ Steeds meer evenementen voorzien een luik voor de damescategorie, voor de g-sporters groeit de integratie in sportevenementen ook. ‘Net zoals damescategorieën steeds meer geïntegreerd worden,  willen wij samen met Sport Vlaanderen kwetsbare groepen bereiken. Over vijf jaar zullen grote evenementen het zich niet meer kunnen veroorloven om geen reeksen te voorzien voor mensen met een beperking of met een psychische kwetsbaarheid’, vertelt Bauters.

Tekst: Amber De Pau, eindredactie: Liam Verbinnen
Foto: © Jeroen De Pauw