18/11/2021

Nieuwe richtlijn maakt deelname aan Olympische Spelen toegankelijker voor trans en intersekse-atleten

Op dinsdag 16 november kwam het Internationaal Olympisch Comité (IOC) met goed nieuws voor trans- en intersekse-atleten. De richtlijnen die in 2015 werden opgesteld omtrent testosteronniveaus, veegt het IOC nu van tafel. Met de nieuwe richtlijn worden atletes niet langer meer gedwarsboomd om deel te nemen aan de Olympische Spelen.

Groen licht voor trans atleten en dat net tijdens transgender awareness week. In de week van 15 november wordt namelijk meer aandacht gevraagd voor de trans gemeenschap. Na een onderzoek met atleten, internationale sportfederaties, mensenrechtenexperten en medische deskundigen heeft het Internationaal Olympisch Comité besloten om mensenrechten en gendergelijkheid voorop te stellen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Senne (@sennemisplon)

Veilige omgeving

Aan de hand van tien principes zoals inclusie, non-discriminatie en eerlijkheid kunnen internationale sportbonden van een specifieke sport een eigen regelgeving opstellen. De principes moeten hierbij gerespecteerd worden. Hiermee hoopt het IOC een veilige omgeving te creëren voor iedereen.

In 2015 kwam het IOC met een richtlijn omtrent de deelname van trans- en intersekse-atleten aan de Olympische Spelen. Trans vrouwen werden hierdoor enorm belemmerd. Ze moesten onder bepaalde testosteronsniveaus blijven, anders volgde een schorsing van twaalf maanden. Atletes werden gedwongen om medicatie te nemen om onder een bepaald niveau te blijven als ze ambitie hadden om aan de Olympische Spelen deel te nemen. Dit leidde ertoe dat ze hun geliefkoosde sport niet meer konden beoefenen. Het IOC trekt zich nu terug en dat wordt positief onthaald.

Tokio

De Nieuw-Zeelandse gewichtheftster Laurel Hubbard (43) was deze zomer op de Olympische Spelen in Tokio de eerste trans atlete ooit. Haar kwalificatie liep niet van een leien dakje. Haar testosterongehaltes moesten gedurende twaalf maanden onder het toegelaten niveau liggen. Daar slaagde ze in en dus kon de Nieuw-Zeelandse naar Tokio trekken. Deze regel vervalt nu.  Ook de Zuid-Afrikaanse atlete Castor Semenya (30) mocht een deelname aan de Olympische Spelen vergeten door een te hoog testosteronniveau dat ze van nature heeft. Hetzelfde overkwam de Namibische Christine Mboma (18). Ze gooide hoge ogen op de atletiekpiste op de 400m. Doordat ze niet onder de grens viel, was ze noodgedwongen afwezig voor dit nummer op de spelen. De 200m mocht ze wel aanvatten, omdat de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) alleen beperkingen oplegt vanaf de 400m.

Zit je na dit artikel nog met vragen? Je kan altijd terecht op de website van Transgender Infopunt.

Tekst: Amber De Pau, eindredactie: Liam Verbinnen
Foto: Vytautas Dranginis via Unsplash