25/11/2021

‘Orange the world’: een oproep tegen geweld op vrouwen

Vandaag begint de internationale campagne ‘orange the world’, naar aanleiding van de internationale dag tegen uitbanning van geweld tegen vrouwen. Zestien dagen lang zullen verschillende gebouwen en standbeelden over de hele wereld oranje kleuren. Zowel vrouwen als mannen worden opgeroepen om oranje kledingstukken te dragen. Zo schijnen we vandaag licht op vrouwelijke slachtoffers van geweld.

Een op drie vrouwen krijgt te maken met gendergerelateerd geweld. Het is een jammerlijk feit en blijft een reusachtig probleem. De cijfers wereldwijd zijn zorgwekkend, maar ook hier in België ziet het er niet goed uit. ‘Eigenlijk moet elke dag internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen zijn’, aldus Inge Scholte, voorzitter van Soroptimist Belgium. ‘Je leest te vaak artikels over vrouwen die te maken kregen met geweld. Wij willen dit stoppen met de Orange The World campagne.’

‘Eigenlijk moet elke dag internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen zijn’

Oranje is gekozen als een hoopvolle kleur voor een wereld waar je niet in elkaar geslagen wordt, puur omdat je een man of vrouw bent. ‘Over de hele wereld zullen er monumenten oranje kleuren en ook België doet dit jaar weer mee’, legt Scholte uit. ‘Manneken Pis trekt dit jaar opnieuw zijn oranje kostuum aan voor de internationale dag voor uitbanning van geweld tegen vrouwen. Maar ook andere standbeelden en monumenten in België kleuren oranje. Er zullen zelfs oranje schoenen te vinden zijn doorheen het hele land.’

De boodschap

De oranje kleur zal de wereld even stil laten staan, maar volgens Inge is het belangrijker om vooral de boodschap te verspreiden. ‘Als je de campagne wilt steunen, verspreid dan de boodschap. Als mensen vragen waarom je een gek oranje sjaaltje aan hebt, vertel waarom. Vertel dat er deze week te veel artikels in de krant stonden over geweld tegen vrouwen. Vertel dat één op drie  vrouwen nog steeds te maken krijgt met geweld omdat ze een vrouw zijn. En vertel dat dat beter moet’, moedigt Scholte aan. ‘Bij kritische mensen kun je beter meteen cijfers aanhalen in plaats van praten over gevoelens, dan kunnen ze niets anders dan het gewoon accepteren. Op deze dag kunnen mensen niet meer wegkijken, het moment dus om de boodschap te verspreiden.’

‘We moeten onze dochters niet leren dat ze hun sleutelbos tussen hun vingers moeten dragen, maar we moeten onze zonen leren om vrouwen met rust te laten’

En die boodschap is duidelijk: vrouwen krijgen nog veel te maken met geweld en dat moet stoppen. ‘Hoe vaak hoor je niet: ‘je moest maar niet zo een kort rokje aandoen’? Dit is keiharde victim blaming. In deze logica ben jij verantwoordelijk voor het gedrag van de schuldige. Deze mentaliteit moeten we veranderen en daar werken we ook aan bij Soroptimist’, aldus Scholte. ‘We moeten onze dochters niet leren dat ze hun sleutelbos tussen hun vingers moeten dragen, maar we moeten onze zonen leren om vrouwen met rust te laten.’

 

Heb jij vragen over geweld of misbruik of wil je hier graag over praten? Dat kan via het noodnummer 1712.

Tekst: Jolien Pollet & Dewy De Leeneer, eindredactie: Helena van Lierop
Foto: Alex Green via Pexels