25/11/2021

Rode Neuzen Dag dit jaar volledig in teken van leerkrachten: ‘Zij moeten in staat zijn om problemen bij hun leerlingen nog beter te herkennen‘

Rode Neuzen Dag richt dit jaar haar pijlen op de leerkrachten in alle Vlaamse scholen. Het initiatief van VTM, Qmusic, Belfius en HLN wil er dit jaar voor zorgen dat in elke school minstens één leerkracht zichzelf omtovert tot een Sidekick Sam, een steun en toeverlaat voor iedere leerling die het moeilijk heeft. Vrijdag 26 november is het Rode Neuzen Dag. Tegen dan hoopt de geestelijke vader van Rode Neuzen Dag Winok Oplinus (43) 2,2 miljoen euro te verzamelen: ‘Dat is de kostprijs om in iedere Vlaamse school een leerkracht tot Sidekick Sam op te leiden.’

Goededoelactie Rode Neuzen Dag zet zich al zes jaar lang in voor mentale gezondheidszorg bij jongeren. Deze editie werd gekozen om zoveel mogelijk scholen in Vlaanderen te overtuigen om hun Sidekick Sam te nomineren en zo leerkrachten te ondersteunen. Die keuze is best opmerkelijk te noemen en een verschil met vorige jaren. ‘Laat ons wel duidelijk zijn: de insteek van dit alles zijn nog steeds de jongeren zelf’, vertelt Winok Oplinus. Als brein achter Rode Neuzen Dag stond hij in 2015 mee aan de wieg van het project en is hij nu nog steeds een van de drijvende krachten achter de jaarlijkse roodgekleurde neusjesdag.

‘We geloven er heel sterk in dat we daarmee echt een verschil kunnen maken en een steen kunnen verleggen in de rivier’

Al sinds haar ontstaan focust Rode Neuzen Dag alleen op de mentale weerbaarheid van jongeren, maar wel op allerlei verschillende manieren. Gaande van de OverKop-huizen die werden opgericht, tot schoolprojecten maar ook steun aan lokale organisaties. En deze keer ligt de focus op het opleiden van leerkrachten. ‘Al deze manieren vertrekken vanuit dezelfde visie: laagdrempelige hulp bieden aan jongeren. We geloven er heel sterk in dat we daarmee echt een verschil kunnen maken en een steen kunnen verleggen in de rivier om zo echte veranderingen los te weken.’

Dichtst bij de jongeren

‘We leggen dit jaar de focus op de leerkrachten omdat uit eigen onderzoek is gebleken dat ze een belangrijk onderdeel van de hulpvraag zijn’, stelt Oplinus. In dit onderzoek gaf namelijk de meerderheid van de jongeren aan dat ze met hun problemen eerst naar een leerkracht zouden stappen, in tweede instantie naar een psycholoog en dan pas naar hun eigen ouders omdat die vaak te dichtbij staan.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Winok Oplinus (@winokoplinus)

‘Leerkrachten staan het dichtst bij de jongeren en moeten in staat zijn om problemen bij hun leerlingen in het beginstadium beter te herkennen.’ En daar wringt volgens Oplinus het schoentje. De organisatie ging in overleg met verschillende leerkrachten en experts en zij bevestigden allemaal dat er extra opleiding of handvaten nodig zijn voor leerkrachten om met deze problematiek om te gaan. ‘Zeker omdat is gebleken dat niet elke leerkracht zich daar even sterk in voelt en daarom, misschien onbewust, de signalen van jongeren uit de weg gaat. Dat is uiteraard niet goed want die jongeren lopen zo kans om hun problemen te laten escaleren, en dat is net wat wij willen vermijden’, voegt Oplinus toe.

Noodzaak almaar groter

‘Als ik even terugblik naar hoe het project is geëvolueerd sinds het begin, merk ik dat de dat mentale gezondheid bij jongeren qua noodzaak alleen maar belangrijker is geworden dan ooit’, stelt Oplinus zorgelijk. ‘Dat heeft de coronapandemie ook nog maar eens aangetoond: als jongeren zich niet goed in hun vel voelen, hebben ze geen goede basis om zich te ontwikkelen.’

‘Zelfs al mocht de Tour eigenlijk doorgaan volgens de kleine lettertjes van de huidige coronaregels, dan nog kan je het niet maken om nu dit risico te nemen’

Ook als organisatie kreeg Rode Neuzen Dag te maken met de impact van de huidige coronacijfers. Zo moest op het laatste nippertje Rode Neuzen Dag On Tour door heel Vlaanderen aangepast en deels geannuleerd worden. Een tegenvaller, maar Oplinus heeft begrip voor de situatie: Rode Neuzen Dag is een project dat maatschappelijke verantwoordelijkheid uitstraalt. Zelfs al mocht de Tour eigenlijk doorgaan volgens de kleine lettertjes van de huidige coronaregels, dan nog kan je het niet maken om nu dit risico te nemen.’

Allemaal rood

Zoek dit jaar in de winkel trouwens niet naar de typische rode neuzen om de actie te steunen. ‘In coronatijden is een neus opzetten en dan nog eens het risico lopen dat die ook nog eens door iemand anders wordt opgezet, geen slim idee. We vonden ook gewoon dat het eens tijd werd voor iets anders. Dit jaar verkopen we onder andere een Rode Neuzen-pin en Rode Neuzen-sjaals.’ Al zijn er ook nog genoeg andere manieren waarop je een bijdrage kan leveren om Rode Neuzen Dag te steunen. ‘Je kan een actie op poten zetten, een gift doen via onze website en radiozender Qmusic draait deze week de hele tijd plaatjes op aanvraag waarvoor je een sms kan sturen. Van grote bedragen via een gift tot hele kleine bedragen voor zo’n sms of pin: alle hulp is welkom!’, benadrukt Oplinus.

‘Daarnaast gaan we met die leerkrachten volgend jaar aan de slag in de Rode Neuzen Academie’

Oplinus vertelt dat voor hem het totaal ingezamelde bedrag niet het grootste doel is, maar wat ze ermee kunnen realiseren. ‘Maar ik ga natuurlijk niet onder stoelen of banken steken dat als je iets wil realiseren, dat daar ook een bepaald bedrag voor nodig is!’ (lacht) ‘We hebben uitgerekend dat de kostprijs om in de 3.806 scholen die Vlaanderen telt zo’n Sidekick Sam op te leiden 2,2 miljoen euro bedraagt. Met deze som gaan we hen dan een volledig pakket aan mogelijkheden aanbieden om jongeren nog beter te kunnen ondersteunen bij hun mentale problemen. Bijvoorbeeld extra opleidingen, check-jezelf-testen, maar evengoed steun van buitenaf. Daarnaast gaan we met die leerkrachten volgend jaar aan de slag in de Rode Neuzen Academie die zal gerealiseerd worden met de inkomsten die we nu aan het verzamelen zijn.’ Donderdagochtend stond de teller van de actie al op 1.493.119 euro.

 

Tekst: Jeroen De Pauw, eindredactie: Amber De Pau
Foto: © Jeroen De Pauw