16/11/2021

VUB reikt eredoctoraten uit aan mensen die verbinden

Op woensdag 17 november reikt de Vrije Universiteit Brussel (VUB) vijf eredoctoraten uit aan zeven mensen. De eredoctoraten waren in 2020 al toegekend, maar konden door de coronacrisis niet uitgereikt worden. De zeven ontvangers kregen de erkenning omdat ze hun wereld met de rest van de wereld verbinden.

Volgens Lies Feron, persverantwoordelijke van de VUB, komen de nieuwe doctores honoris causa uit heel uiteenlopende sectoren, maar hebben ze wel een ding gemeen: ze verbinden. ‘Onze rector Caroline Pauwels ziet verbinden als een manier waarop een universiteit in de maatschappij staat. We zijn geen ivoren toren. Daarom geven we de eredoctoraten aan mensen die hun wereld met de rest van de wereld verbinden. Ook worden de eredoctoraten in samenwerking met andere universiteiten en partnerinstellingen uitgereikt. Zo benadrukt de VUB haar verbondenheid met instituten in Brussel, Vlaanderen en de wereld.’

Doctores honoris causa

De volgende mensen werden uitverkozen om een eredoctoraat te ontvangen: wetenschapspopularisator Ann Druyan, kunstenaar William Kentridge, burgemeester Pierre Kompany, wetenschappers Antoni Ribas en Thierry Boon en kunstenaar Koenraad Tinel en advocaat Simon Gronowski. Zij worden woensdag gevierd in de Brusselse Koninklijke Muntschouwburg. Daar zal ook componist Dirk Brossé optreden als gastdirigent van het VUB-orkest onder leiding van Jurgen Wayenberg.

In de volgende paragrafen volgt een korte beschrijving van de ontvangers van de eredoctoraten. Tussen haakjes staan de instituten waarmee de VUB samen de eredoctoraten uitreikt.

Ann Druyan (samen met Erasmushogeschool Brussel)

Ann Druyan © Belga

Ann Druyan is een Amerikaanse wetenschapspopularisator en de vrouw van de bekende kosmoloog Carl Sagan. Met haar tv-series en boeken wil ze de interesse in wetenschap aanwakkeren bij het grote publiek en in het bijzonder bij jongeren. Ze is ervan overtuigd dat meer interesse in de wetenschap zal leiden tot een betere en kritische samenleving. Volgens persverantwoordelijke Lies Feron sluit Druyans pleidooi naadloos aan bij het streven van de VUB om haar studenten tot kritische burgers met een open geest te maken.

William Kentridge (samen met Universiteit Gent en de University of the Western Cape)

William Kentridge © Belga

William Kentridge is een Zuid-Afrikaanse kunstenaar actief in film, theater, opera en beeldende kunst. Hij is de zoon van Sydney Kentridge, een anti-apartheidsadvocaat die onder andere Nelson Mandela heeft verdedigd in de rechtbank. Gedurende meer dan vier decennia heeft William Kentridge zich met zijn artistieke werk ingezet tegen de apartheid. Volgens Lies Feron toont de VUB met dit eredoctoraat dat de universiteit de waarden van gelijkheid en respect voor diversiteit hoog in het vaandel dragen en altijd zullen verdedigen.

Pierre Kompany (samen met het Brussels Parlement)

Pierry Kompany © Belga

Pierre Kompany (cdH) is een Brussels politicius van Congoleze komaf. Veel mensen zullen hem vooral kennen als vader van Vincent Kompany, maar sinds 2018 is hij burgemeester van Ganshoren en daarmee de eerste zwarte burgemeester van België. Volgens Lies Feron heeft hij nooit zijn afkomst verloochend, maar spreekt hij tegelijk met veel respect en dankbaarheid over België. Hij pleit voor een warme relatie tussen België en Congo en gelooft sterk in de verbindende kracht van diversiteit.

Antoni Ribas en Thierry Boon (samen met UZ Brussel)

Antoni Ribas © Belga

Antoni Ribas is een Spaans-Amerikaanse wereldautoriteit op vlak van immuuntherapie. Deze therapie wordt gezien als de vierde behandelswijze van kanker, naast wegsnijden, bestraling en medicijnen. Het doel van immuuntherapie is om het afweersysteem te versterken en zo de kankercellen te bestrijden. Ribas heeft grote bekendheid verworven met zijn klinische studies naar immuuntherapie. Ribas belichaamt de samenwerking tussen fundamenteel onderzoek in het lab en klinisch onderzoek in het ziekenhuis.

Thierry Boon © Belga

Thierry Boon is een Belgische immunoloog en voormalig hoogleraar aan de Université Catholique de Louvain (UCL). Hij is een internationaal erkende autoriteit op het gebied van kankeronderzoek en wordt gezien als een van de grondleggers van de tumorimmunologie. Zijn ontdekkingen hebben veel bijgedragen aan dit domein van de immunologie en aan latere therapeutische doorbraken.

Koenraad Tinel en Simon Gronowski (samen met de Université Libre de Bruxelles)

Koenraad Tinel © Belga
Simon Gronowski © Belga

Koenraad Tinel is een Belgische beeldhouwer en tekenaar. Hij groeide op in een Vlaams gezin die de kant van de Duitsers kozen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij is goed bevriend met Simon Gronowski, doctor in de rechten en advocaat aan de Brusselse balie. Gronowski kon tijdens de oorlog ontsnappen uit de treinwagon die hem als 11-jarige naar het vernietigingskamp Auschwitz moest brengen. Beide heren kregen het eredoctoraat voor hun vriendschap al in 2020, maar worden nog een keer gevierd op woensdag 17 november. Volgens VUB-rector Caroline Pauwels symboliseert hun vriendschap wat de wereld nodig heeft: ‘Mensen die de hand reiken naar de ander. Die niet zoeken naar verschillen, maar naar overeenkomsten. Mensen die naar elkaar willen luisteren.’

Tekst: Liam Verbinnen, eindredactie: Amber De Pau
Foto: © Vrije Universiteit Brussel