10/12/2021

2021bis – terugblik op vijf schendingen van de mensenrechten 

Op 10 december is het 73 jaar geleden dat de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ondertekenden. Op de Internationale Dag van de Mensenrechten richt 21bis een spotlight op vijf belangrijke schendingen van de mensenrechten van afgelopen jaar.

1. Anti-homowet Hongarije

Vorig jaar nam de Hongaarse regering al verschillende rechten van transgender personen en homoseksuelen af, maar daar stopte het niet bij. Het parlement stelde dit jaar op 15 juni een wet op waarin homo- en transseksualiteit werd gelijkgesteld aan pedofilie. Er mag in dit land zelfs niet meer naar verwezen worden in het bijzijn van minderjarigen. Zo mogen holebi- en transgender personen niet getoond worden op de televisie of besproken worden in het onderwijs. Duizenden Hongaren kwamen op straat om te betogen tegen de goedkeuring, maar tevergeefs. 

2. Fast Fashion

Shein is een razend populair modelabel met spotgoedkope kledingitems. De absurd lage prijzen wekten dit jaar genoeg aandacht om een onderzoek te starten. De organisatie Public Eye ontdekte dat de werknemers onder enorme druk staan. Ze werken in slechte omstandigheden om de kleren zo snel mogelijk te kunnen produceren. 

3. Tigray-conflict in Ethiopië

Het federale parlement van Ethiopië kondigde op 4 november de noodtoestand uit nadat het rebelse leger, Tigray People’s Liberation Front (TPLF), vanuit het noorden van het land oprukten naar de hoofdstad Addis Abeba. Met de noodtoestand willen ze burgers beschermen tegen de wreedheden van de rebellen. Maar met deze bevoegdheid perken ze ook de mensenrechten in en bedreigen ze de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Zo is het toegestaan dat de autoriteiten iemand arresteren enkel en alleen op basis van een vermoedelijke samenwerking met terroristische groeperingen. Amnesty International ontdekte al verschillende detenties van journalisten en mensenrechtenactivisten.

4. Tennisster Peng Shuai in China

Peng verdween op 2 november van de radar nadat ze de vroegere vicepremier Zhang Gaoli ervan beschuldigde haar tot seks te hebben gedwongen. Haar bericht werd al snel van sociale media gehaald en even later verdween ze. Op 30 november tweette “Peng” dat ze alles ontkent en volledig in veiligheid is . De Tennisbond WTA is bezorgd over de toestand en wil zo snel mogelijk ingrijpen. De bond dreigt er nu mee om alle wedstrijden in China te schrappen. Slachtoffers van seksueel misbruik kunnen in China nog altijd op weinig begrip rekenen.

5. Rohingya in Myanmar

In Myanmar, een land gelegen in Zuidoost-Azië, leven de Rohingya. Vele landen in de omgeving stoten de moslimminderheidsgroep af. De overheid in Myanmar weigert ze op te nemen in het land, voor hen zijn het illegale migranten. 

Tekst: Hanne Van Oeckel, eindredactie: Hanne Van Daele
Foto: Markus Spiske via Unsplash